Annette Petavy Design – Nyhetsbrev januari 2009

Nytt:

Jag är stolt över att kunna presentera Armorique, en ny vacker sjal designad av EclatDuSoleil (endast på engelska).

armorique

Mönstret är illustrerat med många steg-för-steg-bilder, som gör det tillgängligt även för den som inte är så van att virka. Som vanligt gäller att översättning till svenska sker på begäran.

Fästa trådar allt eftersom:

Vi börjar det nya året med ett fiffigt litet knep som jag inte tror att jag förklarat i detalj förut – hur man fäster trådar allt eftersom.

En del av er har kanske noterat att jag i regel förespråkar en tolerant och avslappad inställning till fästandet av trådar. Med något trevligt att lyssna på, något gott att dricka och en bra tapisserinål (med trubbig spets) kan det vara riktigt behagligt att sitta och fästa trådar.

Men ofta behövs det faktiskt inte. Du kan fästa trådarna allt eftersom, utan att ens titta åt tapisserinålen. Så här gör jag:

ill1

Här håller jag på att virka en halsduk. Jag virkar runt, och byter färg med ganska jämna mellanrum. Just här ska jag byta från grönt till gult, och har därför avslutat varvet med en smygmaska i den nya färgen. Det finns två garnändar jag måste ta hand om: det gröna garnet måste fästas innan jag klipper av det, så att inte arbetet repas upp, och den gula garnänden måste döljas.

ill2

Jag börjar med det gröna garnet, samma färg som jag använde på föregående varv. Det blir betydligt svårare att gömma det bland en massa gult, så jag tar itu med det på en gång medan det fortfarande finns litet grönt som det kan få sällskap med.

Jag lägger det gröna garnet längs ovankanten på arbetet, på baksidan (eller här snarare på insidan). När jag sticker virknålen genom en maska ser jag till att den också går under det gröna garnet, så att det garnet « bakas in » i maskan.

ill3

De gula maskorna döljer det gröna garnet och håller det på plats.

ill4

När jag tycker att jag virkat tillräckligt många maskor för att det ska kännas tryggt släpper jag bara det gröna garnet och fortsätter arbeta med gult. Det gröna garnet hänger på baksidan av arbetet tills jag klipper av det. Jag brukar klippa när jag virkat varvet klart och kollat att jag har rätt antal maskor.

Så jag virkar klart mitt varv, och tar sedan itu med den gula garnänden.

ill5

Metoden är förstås exakt den samma. För upp den gula garnändan från varvet nedanför, längs baksidan av arbetet. Lägg den längs ovankanten och virka runt den samtidigt som du virkar i maskorna.

Snabbt och lätt. Man kan fråga sig varför jag inte gör såhär hela tiden – men det finns det skäl till.

Den här tekniken fungerar inte bra när man virkar smala flerfärgade ränder, särskilt om antalet varv i varje rand är jämnt, så att garnbytet alltid sker i samma kant. Även om det inte syns direkt gör den dolda garnändan de virkade maskorna en aning högre. Om detta upprepas alltför många gånger i samma kant blir arbetet snett och vint.

En annan knepig situation uppstår när man virkar öppna spetsmönster. Varje gång man hoppar över en maska ligger garnet man vill fästa och gömma fritt – ett problem som du själv måste bestämma om du kan leva med eller inte.

Vi ses snart!

signature

Posts created 2334

Laisser un commentaire

Votre adresse e-mail ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *

Ce site utilise Akismet pour réduire les indésirables. En savoir plus sur comment les données de vos commentaires sont utilisées.

Articles similaires

Commencez à saisir votre recherche ci-dessus et pressez Entrée pour rechercher. ESC pour annuler.

Retour en haut