Annette Petavy Design – Nyhetsbrev september 2010 – Blanda garn

Nyhetsbrev september 2010: Blanda garnNytt:Och en till! Jag kan återigen presentera en helt ny sjal designad av EclatDuSoleil, nämligen Toscane.crochet toscane shawlDet här är en riktig höstsjal, med « knubbigt » mönster och en kant utan spets, men med reliefstolpar.Mönstret (på engelska) är illustrerat med foton steg-för-steg. Sjalen på bilden är virkad i ett 100% alpackagarn med en 4 mm virknål. Mer information om mönster och mateialsats i webbutiken! Översättning av mönstret till svenska sker som vanligt på begäran.Jag kan nu också erbjuda ett fantastiskt japanskt flerfärgat garn, från samma fabrik som gör de välkända Noro-garnerna. Se materialsatsen för halsduken « Points », och kontakta mig om du är intresserad.Del 2 av min mysteriesjal har nu publicerats i den brittiska tidningen Inside Crochet – jag tror att det är ganska riskfritt att visa litet mer av den nu.mystery crochet shawlDessutom har jag jobbat hårt den här månaden för att förbereda min allra första mässa. Den går av stapeln i Lyon från den 30:e september till den 3:dje oktober.Eftersom jag vet att det inte är möjligt för alla att åka till Lyon för att gå på mässan kommer jag att erbjuda gratis frakt i webbutiken under mässdagarna. Det kan ta några extra dagar mellan beställning och utskick, men det tror jag att ni förstår!Blanda garn:Har du inte det garn du behöver hemma? Måste du gå och handla för att hitta något som passar det mönster du vill virka?Kanske inte. Många gånger finns faktiskt rätt garn i ditt eget lager. Det bara gömmer sig i olika nystan.Om du behöver ett riktigt tunt garn och bara har tjockare garn hemma kommer det här nyhetsbrevet inte att vara till mycket hjälp. Men om du har tunnare garner och behöver ett tjockare är det värt att läsa. Ämnet den här månaden är att blanda garner genom att lägga dem dubbelt.Till de blandade nystanen nedan använde jag en appart som kallas en « twister för hemmabruk ».yarn twisterDet ser ut som en nystmaskin, men det finns litet mer saker på den här, som t ex den extra armen till höger på bilden. Twistern vindar garnerna om varandra, vilket gör att de fördelas jämnt i det virkade eller stickade arbetet. Dessutom är den en bra hjälp för att få garnerna att löpa jämnt, så att man inte får stora öglor av ett garn medan det andra ligger spänt.Men det är naturligtvis fullt möjligt att experimentera med dubbla garner utan den här apparaten.Jag dök ner i garnlådorna och kom upp igen med några intressanta kandidater för garnblandningar.laceweight yarnsTill vänster syns ett svart spetsgarn i ull. Garnet till höger är mycket tunt, med långa färgrapporter mot en svart bakgrund (det ser ljusare ut på bilden än det är i verkligheten). Det är ett garn avsett för maskinstickning.Och här är de två garnkonernas avkomma, med de två garnerna vindade om varandra:yarn ballFör min provlapp använde jag ett virkmönster från sjalen Arrows och en 4 mm virknål.crochet swatch Eftersom provlappen är ganska liten och färgrapporterna i det tunnare garnet långa kom jag inte fram till den lila färgen som syns i mitten av nystanet (jag virkade från nystanets utsida). Det finns också grönt och litet brunt i det här garnet, som inte ens kom med i provnystanet. Det skulle vara väldigt intressant att testa den här garnblandningen i ett större arbete, med ett ganska enkelt mönster, som t ex sjalen Roma.De två garnerna har en liknande yta vilket gör att de hänger ihop bra i blandningen. De nästa garnerna jag provade att blanda var ett merinoullgarn i strumptjocklek och ett tunt mohairgarn.merino and mohairJag var litet bekymrad över att de två lila färgerna var rätt olika – jag var inte ute efter att göra en blandning med stark kontrast. Jag ville bara blanda två kompletterande material med subtila nyanser. Jag behövde inte bekymra mig länge – det blev en fin blandning redan i det lilla provnystanet.yarn ball merino and mohairJag virkade en provlapp med en 6 mm virknål och ett mönster från täcket Grace’s Gift av Jennifer Benson.crochet swatch merino mohairResultatet är mjukt och « studsigt », och jag gillar verkligen de lätta färgvariationerna. Med tanke på mohairkomponenten är det här nog inte en idealisk blandning för en barnfilt, men jag kan mycket väl tänka mig att värma mig i en skön ull/mohairsjal en kall vinterkväll.Nästa test gällde två mycket olika garner – ett relativt tjockt ullgarn och ett spetsgarn i bambu.wool and bambooKontrasten mellan matt och glänsande samt de båda nyanserna är fin, men som synes redan i provnystanet vill de här garnerna inte vara tillsammans.yarn ball wool bambooJag virkade en provlapp med en 7 mm virknål och ett mönster från sjalen Zig-zag.crochet swatch wool bambooLappen blev fin, men det var den svåraste blandningen att virka med. De två garnerna ville inte följas åt. Dessutom borde jag ha tagit en ännu större virknål – jag undervärderade hur mycket tjockare garnet blev när jag lade till den tunna bambun.I nästa blandning ingick liknande garner: ett tunnare merinoullgarn och spetsgarn i bambu.merino and bambooHär är det tämligen rebelliska, men vackra, provnystanet.ball merino bambooDen här blandningen virkade jag med en 4,5 mm virknål i ett mönster från sjalen Celeste.swatch merino bambooJag älskar det här provet. Blandningen var inte riktigt lika besvärlig att virka som med det tjockare ullgarnet, men inte så lätt heller. Det kan jag leva med, eftersom jag tycker så mycket om slutresultatet. Det är mjukt, och skulle bli ändå mjukare med en något större virknål. Jag tycker att kontrasterna i yta och färg kommer fram på ett så vackert sätt här.Slutligen vill jag presentera den allra bästa blandningen (i alla fall enligt mig): spetsgarn i bambu och tunn mohair.mohair and bambooDet här nystanet är nu mitt gosedjur.Jag provade den här blandningen med en 4,5 mm virknål och mönstret i min halsduk med spets(ar). swatch mohair bambooMjukt, vackert, lätt att virka… Det här ser ut som en provlapp för en större sjal i det här virkmönstret.Så titta i din egen garnlåda och se vilka intressanta blandningar du kan hitta på!Din bakgrundsbild för oktober finns här. Vi ses snart!signature

Laisser un commentaire

Votre adresse e-mail ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *

Ce site utilise Akismet pour réduire les indésirables. En savoir plus sur comment les données de vos commentaires sont utilisées.