Annette Petavy Design – Nyhetsbrev december 2012 – Ett ljus i mörkret

Nyhetsbrev december 2012: Ett ljus i mörkretNytt:Jag har nöjet att få presentera ett nytt mönster på svenska från EclatDuSoleil: sjalen Dis!mist shawl    Den här sjalen är virkad i ett mycket tunt spetsgarn (cobweb) men kan lätt anpassas till andra garntjocklekar.Mer information in butiken. Många blev besvikna eftersom den bok jag presenterade förra månaden fort tog slut i lager. Men nu har jag fått in en annan bok om estniska spetssjalar: The Haapsalu Shawl.haapsalu shawlBoken är på engelska, och berättar historien om estnisk spetsstickning. Metoden för att sticka en traditionell estnisk sjal beskrivs också. Större delen av boken upptas dock av över 120 spetsmönster, som beskrivs i form av diagram.Mer information i butiken.Ett ljus i mörkretDet är årets mörkaste tid här i Europa – precis rätt tid för att tända ljus och träffa nära och kära inomhus.Det här lilla mönstret är tänkt för att göra om ett glas med raka sidor till en liten ljusstake. Man får förstås anpassa storleken på « ljusstaksfodralet » till det glas man använder. Det är viktigt att göra det virkade fodralet litet kortare än glaset, så att det inte når över kanten. Annars innebär det brandfara när man sätter ett tänt ljus i glaset.Det färdiga fodralet ska helst också vara litet mindre än glasets omkrets, så att man får sträcka det en aning över glaset. På så sätt sitter det bra på plats.När jag designade motivet var det med ljusstaken i åtanke. Jag ville ha ett mittparti som släppte igenom ordentligt med ljus. Men om du tycker om det här motivet finns det naturligtvis inget som hindrar att du använder det i en liten filt, en halsduk eller en sjalmotifsMotiv:Med fg A (vitt), gör 4 lm och slut till en ring med en sm i första lm.Varv 1: 5 lm (räknas som 1 st + 2 lm), (1 st i ringen, 2 lm) 7 ggr. Med fg B (gult), 1 sm i 3dje lm i början av varvet – 8 st, 8 2-lmb.Varv 2: 1 lm (räknas inte som en m), 1 fm i samma m som sm, 3 fm i lmb, (1 fm i st, 3 fm i lmb) 7 fois. Med fg C (grönt), 1 sm i första fm – 32 fm.Varv 3: 6 lm (räknas som 1 st + 3 lm), hoppa över 3 m, ([1 dst, 3 lm, 1 dst] i nästa m, 3 lm, hoppa över 3 m, 1 st i nästa m) 3 ggr, 3 lm, [1 dst, 3 lm, 1 dst] i nästa m, 3 lm, 1 sm i 3dje lm i början av varvet.Varv 4: 3 lm (räknas som 1 st), (3 st i nästa lmb, 1 st i dst, [2 st, 2 lm, 2 st] i nästa lmb, 1 st i dst, 3 st i nästa lmb, 1 st i st) 3 ggr, 3 st i nästa lmb, 1 st i dst, [2 st, 2 lm, 2 st] i nästa lmb, 1 st i dst, 3 st i nästa lmb, 1 sm i 3dje lm i början av varvet. Ta av garnet.motif chartGör ett par motiv för att se hur många som behövs runt glaset. Med tre färdiga motiv hade jag fortfarande litet plats att fylla för att nå runt om. Jag skulle naturligtvis ha kunnat lägga till ett varv fasta maskor på ett par kanter, men jag ville istället prova en teknik för att koppla ihop motiv som jag hittat i Edie Eckmans intressanta bok Connect the Shapes Crochet Motifs.Med den här metoden virkar man ihop två stolpar. Man sticker virknålen för den första stolpen i det första motivet, och sedan för den andra stolpen på motsvarande plats i det andra motivet.join 1 Här har jag virkat ihop de två första stolparna, som sitter grensle över de två motiven som ska virkas ihop. Jag fortsatte med 2 lm mellan varje hopvirkat par stolpar, och hoppade över 2 m på var sida i motiven.join 2Så här ser det ut när man lägger ut motiven efter de första två stolpparen. Medan man virkar ser det mer ut såhär:join3Och här är den färdiga hopvirkningen med utlagda motiv:join4När det gällde just mitt glas och just mina motiv, räckte en sådan här hopvirkning för att etuiet skulle passa. Jag kopplade fast det tredje motivet helt enkelt genom att lägga rätsidorna mot varandra och virka ihop med smygmaskor.Så var det bara att fästa trådarna, och ljusstaken var färdig.candle holder finishedJag önskar er alla ett underbart, kreativt år 2013. Tänd många ljus i mörkret! (Men var försiktig med elden…)   

Vi ses snart!

signature

Posts created 2336

Laisser un commentaire

Votre adresse e-mail ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *

Ce site utilise Akismet pour réduire les indésirables. En savoir plus sur comment les données de vos commentaires sont utilisées.

Articles similaires

Commencez à saisir votre recherche ci-dessus et pressez Entrée pour rechercher. ESC pour annuler.

Retour en haut