Annette Petavy Design – Nyhetsbrev juni 2010 – Denjusterbara öglan

Nytt:

En hel del har publicerats på sistone, både i butiken och annorstädes. Först och främst finns nu ett nytt mönster på svenska, nämligen Lina!

Bland helt nya nyheter finns Roma, en sjal av EclatDuSoleil.

pic1

Den här eleganta sjalen är i själva verket väldigt enkel att virka. Den innehåller inga komplicerade maskor – man behöver bara litet tålamod om man använder ett tunt spetsgarn enligt rekommendationen i mönstret. Men eftersom sjalen virkas uppifrån och ned och växer allteftersom, kan man också använda ett tjockare garn och anpassa storleken som man vill.

Dessutom publicerades två av mina modeller i olika tidningar under månaden som gick.

Nummer 8 av den brittiska tidningen Inside Crochet damp ned i brevlådan med en glad överraskning: för första gången har jag en omslagsmodell, kallad the Summer Cardi (jag hade kallat den Karin).

ipc2

Det här är inte omslagsflickan, utan min dotter som provade jackan innan jag skickade iväg den. Notera den fina knappen. Den byttes ut innan plagget fotograferades för tidningen – förmodligen för att det var en unik knapp som jag köpt av en fransk artist som jobbar i Fimo-lera. Jag förstår att man inte vill göra läsarna frustrerade (det går inte att få tag på samma knapp), men jag tycker ändå att det var litet synd…

Det var också kul att se modellen Mirth (som jag kallade Thérèse) i sommarnumret av Interweave Crochet.

pic3

Det här var en rolig modell att fundera ut. De två virkmönstren flyter in i varandra, och minskningar och ökningar för höfter och midja är gjorda för att verkligen fungera ihop med virksättet.

Och ovanpå allt detta fick jag just veta att min modell Autumn Romance Pullover valts till det nya gemensamma projektet (crochet-along) på sajten Crochet Me. Väldigt roligt det också!

Den justerbara öglan:

Den här månaden vill jag prata om ett enkelt och väldigt användbart sätt att börja virka runt: den justerbara öglan.

En hel del av er känner nog redan till den här tekniken. Men när jag lärde mig virka hade jag ingen aning om att man kunde börja t. ex. en stjärna på något annat sätt än att virka några luftmaskor och sluta dem till en ring med en smygmaska. Ibland blev jag riktigt irriterad på att det var ett hål i mitten av min virkning (särskilt när jag ville göra en väska eller en mössa), och jag visste inte att det kunde undvikas.

Så för alla dem som är i samma läge, och för dem som behöver en liten påminnelse om hur man gör, här är min metod för att göra en justerbar ögla!

Börja som vanligt med att knyta en ögla du sätter på virknålen, men se till att du lämnar en längre garnstump än vanligt.

ill1

Lägg stumpen över pek- och långfinger.

ill2

Vira den ett varv runt fingrarna så att en ögla bildas.

ill3

Håll ihop det dubbla garnet i öglan med tummen (det är här det kan bli litet knepigt den första gången man försöker) och börja virka runt öglan.

ill4

ill5

Första maskan är färdig. Fortsätt virka önskat antal maskor – här är det 6 fastmaskor totalt.

ill6

Dra nu i garnändan för att dra åt öglan.

ill7

Här har hålet i mitten slutits och det är svårt att dra mer:

ill8

För att se till att det här blir en cirkel är det dags att sluta varvet med en smygmaska i första maskan.

ill9

Tekniken fungerar bra med högre maskor också, t. ex. stolpar. Jag har sett en del råd om att man ska virka två eller tre luftmaskor innan den första stolpen. Personligen gör jag det inte – jag anser att det komplicerar livet i onödan.

ill10

På bilden ovan syns den första stolpen som virkats runt öglan. Till höger om maskan syns knuten och garnet som går vertikalt nedåt från den. Det är garnänden, som kommer att användas för att dra ihop öglan. Det innebär att man måste vara litet försiktig när man drar, så att man inte ändrar formen på den första maskan alltför mycket.

ill11

Se hur den första maskan (vid pilen) börjar ändra form. Det är bäst att sluta dra nu och sluta varvet med en smygmaska i denna maska, så att den stabiliseras.

ill12

Här är cirkeln av stolpar. Om det behövs kan man forsätta dra i änden – men det verkar inte behövas. Det finns fortfarande ett litet hål i mitten, men det är svårt att helt undvika när man har fler än sex maskor i första varvet. Om man drar för mycket finns det dessutom en risk att mittpunkten av arbetet blir för liten – och då ligger virkningen inte platt längre.

Så prova den här tekniken nästa gång du ska virka runt!

Juli månads bakgrundsbild för datorn finns här.

Vi ses snart!signature

Posts created 2331

Laisser un commentaire

Votre adresse e-mail ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *

Ce site utilise Akismet pour réduire les indésirables. En savoir plus sur comment les données de vos commentaires sont utilisées.

Articles similaires

Commencez à saisir votre recherche ci-dessus et pressez Entrée pour rechercher. ESC pour annuler.

Retour en haut