Annette Petavy Design – Nyhetsbrev april 2009 – Ett virkat halsband

logocrocheted scarfcrocheted scarf 2crocheted scarf 3needle felted flowertilted dusteroignonsApril 2009: En halsbandsidé

Nytt:

Det är vår, men man kan ändå behöva en halsduk mot kylan och för att snygga till vårjackan. Dessutom kan man alltid behöva ett projekt som är kul både att virka och att titta på. Mönstret Scarf Collection (på engelska) innehåller tre tredimensionella halsdukar (se de översta tre bilderna till vänster): 1 – Andlau, 2 – Yzeron och 3 – Montech, alla tre i samma mönster.

En halsbandsidé:

Det här virkade halsbandet inspirerades av en halsduk jag såg hos La Droguerie, ett franskt företag med affärer i flera olika städer. På La Droguerie kan man köpa garn, mönster och material för att göra accessoarer och smycken. Man kan också titta på deras modeller och bli väldigt inspirerad.

Inspirationen till det här halsbandet kom från en halsduk gjord av påtade snoddar och färdigköpta rundlar och blommor i filt. I min tappning blev det ett halsband (även om du mycket väl kan göra en halsduk på samma modell bara genom att göra den bredare) och helt och hållet virkat, förstås. 

Jag insåg snabbt att det här skulle kunna bli ett kul vårprojekt där dessutom litet av mitt lager av virkgarn skulle kunna användas. Jag använde rester av virkgarn i grovlek nr 3 (mest DMC Senso), vilket ungefär motsvarar strumpgarn i tjocklek, i orange, rost, naturvitt och blått. Alla delar av halsbandet virkades med en 3 mm virknål.

Först virkade jag fem snoddar i olika längder mellan ungefär 1,10 och 1,40 meter. För varje snodd gjorde jag en lång luftmaskkedja som jag sedan virkade tillbaka över med en smygmaska i varje luftmaska. Jag provade och kom fram till att smygmaskorna fick luftmaskkedjan att « krympa »på längden med ungefär 10 %, så för en snodd på 1,20 meter virkade jag en luftmaskkedja på litet mer än 1,30 meter.

Det finns ingen anledning att vara petnoga med snoddarnas längd – de ska vara litet olika långa. Jag rekommenderar absolut att du mäter i stället för att räkna maskor – annars kommer du inte tycka att det här är roligt alls.

crocheted cords

Nästa steg vara att virka små rundlar. Jag behövde rundlarna både för att koppla ihop snoddarna och för att dekorera snoddändarna. För varje rundel virkade jag 5 luftmaskor och slöt till en ring med en smygmaska i första lm. 1 lm, 10 fm i ringen, slut varvet med en sm i första fm. Till det här halsbandet använde jag allt som allt 21 rundlar i tre färger (tio blå, fem orangea och sex naturvita).

Fortfarande med tanke på den halsduk som inspirerat mig ville jag ha några små blommor med. Jag hittade en jättefin, enkel blomma i Suzann Thompsons underbara bok Crochet Bouquet. Det är en bok som jag verkligen rekommenderar. Den är fylld med originella virkade blommor – de flesta är betydligt mer sofistikerade än den här lilla enkla blomman.

necklace detail

Till en blomma: 5 lm, slut till en ring med 1 sm i första lm. Börja med mitten av blomman: 1 lm (räknas inte som en maska), 9 fm i ringen. Slut varvet med 1 sm i den första fm.

Kronbladen görs på nästa varv: 5 lm, 1 fm i 3:dje lm från virknålen, 1 hst i nästa lm, 1 sm i nästa lm, 1 sm i nästa fm i föregående varv. Det första kronbladet är färdigt. Upprepa ytterligare 8 gånger så att blomman får 9 kronblad. Slut varvet med 1 sm i den första lm.

Jag gjorde tre blommor: en blå, en orange och en naturvit.För att montera halsbandet vek jag alla snoddarna dubbla för att se var mitten av varje snodd fanns. Jag markerade varje mitt med en säkerhetsnål och lade ut snoddarna på ett bord med säkerhetsnålarna på rad.Jag lade ut rundlar mellan snoddarna, där det verkade bra att hålla ihop dem, utan att på något sätt försöka få det regelbundet.Snabbt insåg jag att ju tätare rundlarna låg, desto bredare blev halsbandet. Eftersom jag ville göra ett halsband (och inte en halsduk) lade jag rundlarna ganska glest.Jag sydde fast rundlarna i snoddarna med synål och matchande sytråd. Jag använde tre olika synålar, var och en med en trådfärg (orange, naturvitt och blått), så att jag hela tiden hade rätt trådfärg till hands.crocheted cords with circlesNär jag var nöjd med rundlarna övergick jag till att pryda snoddarnas ändar med blommor och flera rundlar. Jag lämnade några ändar utan dekoration, bara på pin kiv.

Halsbandet kan knytas om halsen med en enkel- eller en dubbelknut (en dubbelknut gör halsbandet litet kortare och får det att sitta litet säkrare). 

crocheted necklace

Man kan också vika det dubbelt, lägga det om halsen och dra ändarna genom öglan.

crocheted necklace

Vi ses snart!

signature

Mönsterbutik (mest på engelska)

Galleri

Kontakt

Posts created 2336

Laisser un commentaire

Votre adresse e-mail ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *

Ce site utilise Akismet pour réduire les indésirables. En savoir plus sur comment les données de vos commentaires sont utilisées.

Articles similaires

Commencez à saisir votre recherche ci-dessus et pressez Entrée pour rechercher. ESC pour annuler.

Retour en haut