Annette Petavy Design – Nyhetsbrev maj 2009 – Börja med krokning

Nyhetsbrev maj 2009: Börja med krokningNytt:Min nya sajt är på plats sedan början av denna månad – om du inte sett den än, klicka på länkarna ovan! Innehållsmässigt har bloggen integrerats i sajten, så för att följa med på den kan du behöva uppdatera bokmärke eller bloggläsare. Innehållet på svenska har tyvärr minskat något – det är inte möjligt för mig att hålla sajten helt uppdaterad på tre språk. Tveka inte att mejla mig med eventuella frågor!Stort tack till Hélène Marcy som lagt ner mycket arbete för att få sajten att stämma med min smak och mina önskningar!Som du redan sett har även nyhetsbrevet en ny layout som harmonierar bättre med den nya sajten. Naturligtvis finns det också något nytt i butiken: väskan « Chubby Bag« , ett mönster som publicerades i tidningen Interweave Crochet på våren 2006 under namnet « Tiny Tote ». Detta mönster finns på svenska. crocheted bagTidningen går inte längre att få tag på, och jag är därför väldigt glad över att äntligen kunna erbjuda mönstret till försäljning – särskilt som det redan har efterfrågats!Börja med krokning:Jag har nyligen börjat med krokning (även kallad tunisisk eller afghansk virkning) – ett helt nytt äventyr!Krokning beskrivs ofta som ett slags blandning av stickning och virkning. Jag håller inte riktigt med om det – jag tycker att det snarare är ett slags vävteknik där man använder sig av en virknål.Det behövs bara ett specifikt redskap för att kroka: en kroknål, som ser ut som en lång virknål med en « stoppknapp » i änden:tunisian crochet hookNålen måste vara längre än en vanlig virknål eftersom du i ett visst moment kommer att ha alla maskor i varvet på nålen samtidigt. Alla provlappar i det här nyhetsbrevet virkades dock med ett litet antal maskor på en vanlig virknål. Du kan prova på tekniken med en vanlig virknål för att se vad du tycker innan du köper en specialnål.Du kanske också kommer att behöva ändra grepp om nålen. Det här var faktiskt det svåraste för mig. Vanligen använder jag « penngreppet », ungefär som på vänstra bilden nedan. Med den typen av grepp ligger handen under nålen.holding a crochet hookNär man krokar använder man « knivgreppet » eller « slevgreppet », där handen ligger över nålen (se högra bilden ovan). Annars kommer handen ivägen för arbetet.Det är viktigt att veta att krokning ger ett tjockt och fast resultat. Man rekommenderar ofta att använda en tjockare nål än när man virkar « vanligt ». Provlapparna i det här nyhetsbrevet är krokade i ett garn på ung. 120 m per 50 g och med en nål på 5 mm. När jag arbetar i vanlig virkning brukar jag oftast använda en virknål på 4 mm till samma typ av garn. Enkel krokning är inte svårt – nu ska vi se hur man gör!Virka så många luftmaskor som du vill ha maskor i arbetet. Här ville jag göra en provlapp med 12 maskor.Hoppa över första luftmaskan från nålen. Stick nålen i nästa maska, gör ett omtag och dra garnet genom maskan. Låt öglan vara kvar på nålen. Upprepa i varje luftmaska.tunisian crochet base row Nu har du en ögla på nålen för varje maska i varvet.Nästa etapp är viktig: Gör ett omtag och dra garnet genom en ögla. Titta noga på den luftmaska du just gjort. Det här är vänster kantmaska, och du kommer att behöva kunna hitta den igen. Om du inte är säker på att kunna göra det, markera den med t. ex. en liten säkerhetsnål.left edge stitch in tunisian crochetTitta på baksidan av arbetet. På baksidan av kantmaskan finns, som på vilken luftmaska som helst, en liten knöl (eller « ryggrad »). Den lilla knölen kommer att vara väldigt viktig när du ska virka nästa varvs kantmaska.Gör nu ett omtag och dra igenom två öglor på nålen. Upprepa detta tills du « maskat av » alla öglorna, och bara har en enda ögla kvar på nålen. Bilden till vänster nedan visar hur det ser ut när ungefär hälften av öglorna « maskats av ». Bilden till höger visar det avslutade första varvet.finishing first row in tunisian crochetDet här första varvet är grundvarvet. Det krokas som vilket annat krokningsvarv som helst: först ett « uppläggningsvarv », framåt, och sedan ett « avmaskningsvarv », bakåt.Varvet är färdigt först när man krokat både framåt och bakåt, alltså både « lagt upp » och « maskat av ».Nu ska vi se hur man krokar ett vanligt varv.Titta på bilden ovan till höger igen. Ser du alla de lodräta bågarna i det nyss krokade varvet? Det är i de lodräta bågarna vi ska kroka nästa varv.Öglan på nålen är redan höger kantmaska – den behöver vi inte göra något mer åt. För att « lägga upp » nästa maska, stick nålen under nästa lodräta båge.tunisian simple stitchGör ett omtag och dra igenom. Behåll öglan på nålen, precis som förut. Fortsätt att dra upp en ögla under var och en av de lodräta bågarna och arbeta framåt.Här är vi litet längre fram i provlappen, och har kommit halvvägs genom « uppläggningsvarvet »:forward pass tunisian crochetPilen visar på den vänstra kantmaskan. När du kommer till denna maska sticker du nålen genom den och ser till att nålen hamnar under både den yttre maskbågen och « knölen » eller « ryggraden » på baksidan. Det här är hemligheten bakom en snygg krokad vänsterkant.När alla maskor lagts upp på nålen gör du återigen ett omtag och drar igenom en maska för att göra den nya vänstra kantmaskan. Börja sedan maska av öglorna på nålen: gör omtag och dra igenom två maskor. Fortsätt tills du arbetat bakåt och maskat av alla maskor.return pass tunisian crochetDet sista varvet ser alltid litet löst ut – det är normalt.För att avsluta provlappen används vanliga virkade smygmaskor. Stick virknålen under den lodräta bågen, gör ett omtag och dra igenom den lodräta bågen och öglan på nålen i ett svep. På så sätt får man ett snyggt avslut på arbetet och stramar upp det sista, lösa varvet.tunisian crochet finishingNär den sista smygmaskan virkats genom vänster kantmaska kan du ta av garnet. Din första provlapp i krokning är färdig, och du är helt knäckt, för den ser ut så här:curling tunisian crochet swatchJa, tyvärr, krokning rullar sig. Den enkla krokning vi just lärt oss rullar sig enormt i en liten provlapp. Men en kant av vanliga fasta maskor och ett varmt strykjärn på baksidan hjälper rätt bra:tunisian crochet swatch with borderDu har precis lärt dig en ny teknik! Man måste öva en del i början, men du har öppnat dörren till en hel ny värld av möjligheter.Det finns massor av olika krokningstekniker. Men även om du bara kan den enkla krokning som visas här kan du ändå uppnå massor av intressanta effekter med olika färger. Titta på provlapparna nedan. De är alla gjorda i enkel krokning, men med färgbyten på olika ställen:tunisian crochet swatches in colourTa fram litet garn och börja leka!Vi ses snart!
signature

Posts created 2333

Laisser un commentaire

Votre adresse e-mail ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *

Ce site utilise Akismet pour réduire les indésirables. En savoir plus sur comment les données de vos commentaires sont utilisées.

Articles similaires

Commencez à saisir votre recherche ci-dessus et pressez Entrée pour rechercher. ESC pour annuler.

Retour en haut