Annette Petavy Design – Nyhetsbrev september 2013 – Krokning : mer utrymme!

Nyhetsbrev september 2013: Krokning: mer utrymme!Nytt:EclatDuSoleil presenterar en ny, stickad sjal: Pointue.pointue shawlPointue stickas från sida till sida i tunn merinoull. Kanten stickas samtidigt som sjalens mittparti, och formas med förkortade varv.Mönstret finns på svenska i butiken.Oavsett om man vill sticka eller virka, har jag nu fått in en ny leverans alpackagarner, både tunn alpacka och alpacka spetsgarn.alpacaKolla gärna in de nya färgerna, särskilt i spetsgarnet.Mer information finns i butiken.Jag har också ett helt nytt garn, som faktiskt är lokalproducerat: French merino DK. Ullet till garnet kommer från får som föds upp i den södra delen av de franska alperna. Sedan åker ullen över bergen och spinns till mjukaste garn i norra Italien.merinos d'arles Det här underbart mjuka garnet (stickas med stickor 4 – 4,5 mm) från fårrasen Mérinos d’Arles finns i fyra färger.Mer information i butiken (på engelska – mejla mig gärna med frågor på svenska).Krokning: mer utrymme!När det gäller krokning har jag redan skrivit om grunderna (i maj 2009), kroka runt (i maj 2013) och vändbar krokning (i mars 2013). Vid varje tillfälle använde jag enkla krokmaskor. Det är den vanligaste maskan, som ger ett stabilt resultat utan hål.Men jag förstod att krokning kunde se annorlunda ut. Eftersom jag sett luftiga krokade sjalar visste jag att det fanns möjligheter utöver den teknik som blev så bra grytlappar och telefonfodral.Det som behövs läggas till vanlig krokning för att få ett helt annat utseende är… utrymme. Utrymme i form av högre maskor, och utrymme i form av hål, som kan bli till spetsmönster.Först, högre maskor. Vi tittar på hur man virkar en krokningsstolpe (Kst). Här utgår jag från ett grundvarv i enkla krokningsmaskor men man kan förstås virka Kst direkt i luftmaskkedjan.I början av varvet virkas 1 lm för att få den första öglan på samma höjd som resterande maskor.ch 1  1 omsl, stick nålen under den lodräta bågen i andra maskan i föregående varv.starting first stitch1 omslag, dra igenom garnet. Det blir 3 öglor på virknålen. Den här etappen känns igen från en vanlig stolpe.3 loops on hook1 omslag, dra garnet genom 2 öglor på nålen – och stanna där. Nu har du gjort färdigt den del av Kst som virkas på uppläggningsvarvet.first Tdc finished on forward passUpprepa proceduren för varje maska på varvet tills du lagt upp alla maskor. Antalet maskor på nålen ska vara detsamma som antalet maskor på varvet.second Tdcfull row of TdcVirka avmaskningsvarvet som vanligt (1 omsl, dra garnet genom 1 ögla, upprepa [1 omsl, dra garnet genom 2 öglor] till slutet av varvet).backward passbackward pass finishedForsätt till önskat mått. På bilderna ser man tydligt den nedre delen av maskorna, som ser ut som nederdelen av vanliga stolpar, och ovandelen av maskan som innesluter den luftmaskkedja som bildas vid avmaskningen.Tdc swatch in progressfinished Tdc swatchDet är värt att notera att Kst ger rätt mycket höjd, och att den här provlappen i Kst ligger väldigt platt jämfört med en provlapp i enkla krokningsmaskor.Vidare insåg jag, när jag krokade Kst, att enkla krokningsmaskor egentligen är fasta maskor i krokning. Med samma logik kan man använda vilka vanliga virkmaskor som helst genom att på uppläggningsvarvet sluta när den sista etappen (1 omslag, dra garnet igenom de 2 resterande öglorna) återstår. Den sista etappen av maskan sker på avmaskningsvarvet.Så då har vi gjort mer utrymme med högre maskor. Men hur ska vi fixa litet tomma utrymmen? Hål? Som kan bli spetsmönster?Här börjar jag om med ett varv Kst i början av provet. Nu vill jag virka spetsmönster.Öglan på nålen är den första maskan. Jag gör ett omslag. Det här omslaget ska ersätta den andra maskan på varvet. Det betyder att jag kommer att hoppa över den andra maskan i föregående varv.yarn over Jag börjar nästa Kst genom att göra ett omslag och sticka nålen under den tredje lodräta bågen.2nd Tdc startedMin Kst är färdig. Det första omslaget är kvar på nålen, som ersättning för den andra maskan på varvet.2nd Tdc finishedJag fortsätter att hoppa över varannan maska och ersätta den med ett omslag. (Antalet maskor här är jämnt, så varvet slutar med 2 Kst). Notera att de öglor som bildas av krokningsstolpar och de öglor som bildas av omslag ser olika ut (omslagen lutar). Det har ingen betydelse när man räknar maskor – varje ögla räknas som en maska och maskas av som vanligt på avmaskningsvarvet.finished 1st openwork rowHär är avmaskningsvarvet färdigt. Det är viktigt att se skillnad på de bågar som bildats av maskor (vänster pil) och omslagen (höger pil). Man kan sticka nålen i arbetet på många olika sätt när man krokar, och instruktionerna för uppläggningsvarv i spetsmönster kan variera. Man måste förstå hur varvet är uppbyggt för att kunna kroka nästa uppläggning korrekt.stitches and yarnovers Men här gör vi inget komplicerat. Vi ska bara förskjuta nästa varv genom att kroka Kst i hålen (helt enkelt genom att sticka nålen i själva hålet, mellan två Kst i föregående varv), och skapa nya hål med hjälp av omslag över krokningsstolparna i föregående varv, som alltså hoppas över.Det är intressant att se hur det påföljande uppläggningsvarvet påverkar varvet under. Här syns det tydligt att det sista hålvarvet är lägre än de andra. Det beror på att maskorna i påföljande varv krokats även i stolparna och inte bara i hålen.openwork swatch Jag kunde naturligtvis inte avsluta det här nyhetsbrevet utan att testa omslag ihop med enkla krokningsmaskor. Här ligger hålen rakt ovanför varandra. Jag tycker det blev riktigt fint!Tss swatchDet här är förstås bara grundstenarna till att kroka olika maskor och skapa hål. Men nu vet du tillräckligt för att kunna fortsätta experimentera själv!Alla prover i detta nyhetsbrev krokades i « French merino DK »
med en 6 mm kroknål.Vi ses snart!

signatureNewsletter index

Posts created 2334

Laisser un commentaire

Votre adresse e-mail ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *

Ce site utilise Akismet pour réduire les indésirables. En savoir plus sur comment les données de vos commentaires sont utilisées.

Articles similaires

Commencez à saisir votre recherche ci-dessus et pressez Entrée pour rechercher. ESC pour annuler.

Retour en haut