Annette Petavy Design – Nyhetsbrev april 2013 – Virka ihop i ett svep

Virka ihop i ett svep

Jag är fortfarande smått besatt av rutor och motiv, så här kommer ytterligare en metod för att virka ihop dem!

Att virka ihop i ett svep (« continuous join » på engelska) verkar presenteras både här och där på sistone som ett populärt alternativ till traditionella sätt att virka eller sy ihop virkade motiv. Det är dock ingen sprillans ny teknik. Den beskrivs i The Elmore Method av William E Elmore, som publicerades för mer än tjugo år sedan – och det är mycket möjligt att den var i bruk långt innan dess.

Den här sortens teknik kan användas på många sätt, och en del metoder är tämligen komplicerade. Det jag visar här är en enkel teknik för att virka ihop rutor av typen mormorsrutor. När du väl förstått hur det går till kan du själv gå vidare och experimentera med metoden i andra situationer.

Men först måste vi ju ha en ruta! Som vanligt hittade jag inte exakt det jag ville ha i mina böcker, så jag blandade och ändrade tills jag kom fram till det här:

square

I den här rutan använde jag något som jag skulle vilja kalla ett « 4-stolpsblad » – ett slags blandning mellan en japansk musch och 4 hopvirkade stolpar:

[1 omls, stick virknålen i arbetet, dra upp en ögla, 1 omslag, dra igenom 2 öglor på virknålen] 4 ggr. Det blir 5 öglor på virknålen. 1 omsl, dra genom 4 öglor på virknålen, 1 omsl, dra igenom resterande 2 öglor.4 dc petal

Beskrivning på rutan:

5 lm, slut till en ring med en sm i första lm.

Varv 1: 6 lm (räknas som 1 st + 3 lm), [1 st i ringen, 3 lm] 7 ggr, 1 sm i 3:dje lm i början av varvet. Det blir 8 st och 8 3-lmb.

Varv 2: 5 lm (räknas som 1 st + 2 lm), [1 4-stolpsblad i nästa 3-lmb, 2 lm, 1 st i nästa st, 2 lm] 7 ggr, 1 4-stolpsblad i nästa 3-lmb, 2 lm, 1 sm i 3:dje lm i början av varvet. Det blir 8 4-stolpsblad, 8 st och 16 2-lmb.

Varv 3: 2 lm (räknas som 1 hst), 1 hst i 2-lmb, [2 lm, (3 st, 3 lm, 3 st) i nästa st, 2 lm, hoppa över 4-stolpsbladet, 1 hst i nästa 2-lmb, 1 hst i st, 1 hst i nästa 2-lmb] 3 ggr, 2 lm, [3 st, 3 lm, 3 st] i nästa st, 2 lm, hoppa över 4-stolpsbladet, 1 hst i nästa 2-lmb, 1 sm i 2:a lm i början av varvet.

Varv 4: Det här varvet är virkat i mörkgrått på bilden. I det följande ingår det inte i rutan – det är en del av hopvirkningen. Virka 3 st i en 2-lmb till vänster om en 3-hstgrupp i föregående varv, [1 lm, (3 st, 3 lm, 3 st) i nästa 3-lmb i hörnet, (1 lm, 3 st i nästa 2-lmb) 2 ggr] 3 ggr, 1 lm, [3 st, 3 lm, 3 st] i nästa 3-lmb i hörnet, 1 lm, 3 st i nästa 2-lmb, 1 lm, 1 sm i första st i början av varvet. Ta av garnet.

Det sista varvet i rutan är ett vanligt mormorsrutevarv. Luftmaskbågarna kommer att användas för att koppla ihop rutorna.


square diagram

Virka önskat antal rutor, och sluta alla rutor efter varv 3. Här virkade jag 9 stycken.

9 motifs

Man måste planera hopvirkningen (som också blir sista varvet på rutorna) så att man virkar längs varje sida på varje motiv en enda gång. Det är som ett slags spel eller gåta där man ska dra en linje utan att lyfta pennan runt motiven, utan att korsa linjen och utan att dra två gånger längs samma rutkant.

Man kan tänka sig flera olika lösningar. Den här kommer från William E Elmore samt Edie Eckman (i boken Connect the Shapes Crochet Motifs). Den innebär att man virkar ihop motiven lodrätt i en rad efter en annan, med början i övre högra hörnet.

Början kan se ut ungefär såhär:

start of join

Rutorna i den första raden virkas ihop. Det är bara högerkanterna och nederkanten på den nedersta rutan som inte ramas in.

Nästa steg ser ut ungefär så här, när man virkar ihop högerkanterna på rutorna i mittraden med den första raden:

second drawing

Det kanske blir lättare att förstå med några virkade steg-för-stegbilder! first steps

Börja i övre högra hörnet. Virka bara en av de 3-stolpsgrupper som normalt virkas i hörnet. Virka runt tre kanter av den första rutan, och avsluta på samma sätt med bara en 3-stgrupp i nedre högra hörnet. Virka 3 lm och börja virka längs ovankanten på rutan under.next step

När man kommer till ett hörn där motsatta hörnet redan är färdigt virkar man ihop som vanligt (genom att ersätta den andra lm av de tre i hörnet med en sm i den andra rutans 3-lmb).

next steps Virka fast rutorna i nästa rad längs högerkanterna.second column

Virka samman rutorna på samma sätt som tidigare. När alla rutorna i mittraden virkats samman virkar man upp igen längs högerkanterna på rutorna i tredje raden.

almost finished

Här har alla rutorna virkats samman. Det enda som återstår är kanten nedtill och till höger.

finished

Färdigt! Bara två garnändar att fästa efter att ha virkat ihop 9 rutor – inte illa!

Det finns förstås många olika sätt att pussla ihop motiv, även om det bara är enkla rutor. Här kommer en övningsuppgift: hur skulle du virka ihop de här rutorna i ett svep?

puzzle

Det är bara att börja rita pilar!

Vi ses snart!

signature

Enregistrer

Posts created 2334

Laisser un commentaire

Votre adresse e-mail ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *

Ce site utilise Akismet pour réduire les indésirables. En savoir plus sur comment les données de vos commentaires sont utilisées.

Articles similaires

Commencez à saisir votre recherche ci-dessus et pressez Entrée pour rechercher. ESC pour annuler.

Retour en haut