Annette Petavy Design – Nyhetsbrev juli 2011 – Kräftmaskor

Nyhetsbrev juli 2011: KräftmaskorNytt:Som ni säkert förstått älskar jag sjalar och virkar sådana året runt. Men sommaren verkar vara en särskilt bra tid för att virka och använda sjalar. En anledning så god som någon att publicera två nya sjalmönster i butiken!Först har vi sjalkollektionen Sommarbris, designad av Hélène Marcy (EclatDuSoleil).summer breeze greenDet här är tre variationer på samma trekantssjalstema (säg det fort!). Alla sjalarna virkas i spetsgarn i lin eller bambu. På bilden här syns den lilla gröna sjalen. Det finns också en liten gul sjal och en stor blå. Virkad med en 3,5 mm virknål och spetsgarn är det här ett perfekt sommarprojekt. Mönstret finns på svenska i butiken.Där finns också min egen nya design: en rektangulär sjal som jag kallat Nejlika.nejlika crochet stoleSjalen virkas i tre olika mönster som flyter in i varandra. Mönstren innehåller snäckor och blommor (som jag tycker liknar nejlikor, därav namnet). Man börjar mitt i sjalen och virkar utåt, en halva i taget.Nejlika virkas i spetsgarn i bambu med en 3 mm virknål. Även det här mönstret finns på svenska i butiken.Jag vill fortfarande veta vad du tycker!

Om du inte hann svara förra månaden, eller om du nyligen börjat prenumerera, kan du fortfarande svara på mina frågor om virkkurser på Internet.Frågorna hittar du här. Tack så mycket för hjälpen!Kräftmaskor:Om du är van vid att virka kanske du inte behöver någon information om kräftmaskor. Men jag vet att den här sortens maskor ofta förbryllar folk som inte provat dem förut. För övrigt är kräftmaskor, eller kräftgång, en klassiker i virksammanhang, och klassiker kan man ju alltid njuta av…  Kort sagt är kräftmaskor fastmaskor som virkas från vänster till höger (dvs « baklänges » jämfört med hur man vanligen virkar). En radda kräftmaskor kallas ibland för kräftgång, och kräftgång kan användas som kant för att avsluta ett arbete. Det fungerar lika bra på stickat som på virkat. Jag ser ofta stickade plagg som jag tycker skulle bli ännu finare med ett varv kräftmaskor runt halsringningen eller nederkanten.När jag provade det här första gången hade jag svårt att förstå hur jag skulle hålla och röra virknålen. Ofta krånglar man till det för sig och tänker för mycket innan man virkar kräftmaskor. Nu ska vi se hur enkelt det är.Om du kantar överkanten av ett rakt stycke med kräftmaskor, avsluta med ett varv på rätsidan och gör en luftmaska så att du får utrymme att virka den första kräftmaskan. Vänd inte arbetet.ill 1 crab stitchHåll spetsen på virknålen åt vänster (precis som när man virkar som vanligt) och garnet bakom arbete. Vrid spetsen på virknålen neråt och stick igenom sista maskan på föregående varv för att virka den första kräftmaskan. ill 2 crab stitchGör ett omslag och dra igenom garnet som för vilken fastmaska som helst.ill 3 crab stitchAvsluta precis som en vanlig fastmaska. Nästa maska ska virkas i den maska pilen pekar på. ill 4 crab stitchNär du börjar virka den andra maskan kommer den första att vika sig framåt. Det är precis som det ska vara. Fortsätt hålla spetsen på virknålen åt vänster så gott det går, och garnet på baksidan.ill 5 crab stitchÄven den andra maskan virkas som en vanlig fastmaska. Än så länge ser det inte mycket ut för världen, men fortsätt virka maska för maska « baklänges ».ill 6 crab stitchHär är den färdiga kanten. Om man virkar i en följd blir kanten jämnare (till höger). Om man stannar och funderar eller kollar blir kanten nästan alltid ojämn (till vänster). Det blir bättre med övning. Och som så ofta ser små ojämnheter jättestora ut precis när man virkat dem och tittar nära – de blir nästan omärkbara när allt är färdigt och man använder det man gjort.ill 7 crab stitchDet blir fint att virka kräftgången i en kontrastfärg. Här tog jag av garnet i grundfärgen och började direkt med en fastmaska i mönsterfärgen, virkad i sista maskan i föregående varv. contrasting crab stitch edgeDet finns säkert massor av sätt att använda kräftmaskor. Det här var vad jag kom på först: jag virkade en lapp i fastmaskor i främre maskbågen. Sedan virkade jag kräftmaskor i kontrastfärg i de maskbågar som låg fria på ytan av arbetet.crab stitch ridgesTala om ifall du kommer på något annat roligt sätt att använda kräftmaskor!Vi ses snart!signature

Posts created 2334

Laisser un commentaire

Votre adresse e-mail ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *

Ce site utilise Akismet pour réduire les indésirables. En savoir plus sur comment les données de vos commentaires sont utilisées.

Articles similaires

Commencez à saisir votre recherche ci-dessus et pressez Entrée pour rechercher. ESC pour annuler.

Retour en haut