Annette Petavy Design – Nyhetsbrev augusti 2013 – Flerfärgsvirkning, del 2: sneda linjer

Nyhetsbrev augusti 2013: Flerfärgsvirkning, del 2: sneda linjerNytt:EclatDuSoleil har designat en underbar, lätt sjal i två färger, Sea and Sunsea and sunSjalen virkas i bambu spetsgarn i två färger. Oregelbundna ränder ger liv åt sjalens mitt, och den får en nypa elegans av kantens stora solfjädrar.Mer information i butiken (mönstret finns på svenska). För den som hellre stickar har Nathalie Mainsant, som jobbar med översättningar till franska med mig, bestämt sig för att börja designa. Hon börjar (med den äran) med den vackra sjalen Quimperlé.quimperleDen här sjalen, som stickas med ett enda nystan av den fina ull- och silkeblandningen London, blev stor succé när jag visade den i juli på festivalen Le Lot et la Laine.Mer information i butiken. (Mönstret finns på svenska).Flerfärgsvirkning, del 2: sneda linjerFöregående nyhetsbrev, som publicerades i juni, handlade om grunderna för flerfärgsvirkning. Den här gången vill jag gå litet längre med samma teknik och ta upp frågan om sneda linjer.När jag först började exeperimentera med flerfärgsvirkning stötte jag på ett problem som verkligen bekymrade mig. När jag försökte virka t ex en romb blev vissa kanter på romben tydliga och snygga, medan andra inte alls blev så bra.Vi tittar på en provlapp där jag virkat sneda färgbyten åt olika håll.tapestry crochet swatch 1I nederdelen av det här provet virkade jag klassisk flerfärgsvirkning under båda maskbågarna. I överdelen virkade jag bara under bakre maskbågen. Hela provet är virkat runt.I nedre halvan ser de linjer som lutar åt höger, längst ner, ojämna ut, medan de linjer som lutar åt vänster precis ovanför är mycket snyggare.När man virkar endast undre bakre maskbågen får man motsatt problem. Linjerna som lutar åt höger blir prydliga, medan vänsterlutande linjer blir otydliga och ojämna.Jag ville hitta ett sätt att hantera det här utan att behöva byta grundteknik (virka under bägge maskbågarna eller bara en) mitt i arbetet. Det visade sig att jag behövde två olika lösningar.basic patternNär jag provade mig fram använde jag ett mycket enkelt mönster som i diagramform ser ut som ovan för att testa högerlutande linjer och som nedan för linjer som lutar åt vänster.basic pattern 2Om man helt enkelt följer de här diagrammen får man ojämna kanter vid färgbytena i de situationer som beskrivits ovan. Jag behövde en annan metod.through both loops Jag provade mig fram till följande lösning för flerfärgsvirkning under både maskbågarna:Virka enligt diagrammet tills 1 maska återstår före färgbytet. Virka ihop 2 fm i nästa 2 maskor (dvs den sista maskan i fg A och den första i fg B enligt diagrammet). Byt färg, och virka 2 fm i den andra av de två maskorna (den första i fg B enligt diagrammet). Upprepa när så behövs enligt mönstret.Det måste medges att på nära håll och i tjockt garn, som på bilden, ser en del maskor litet annorlunda ut, särskilt de hopvirkade fastmaskorna före färgbytet. Att virka flera maskor på samma ställe gör också arbetet litet tjockare. Men jag tycker att det allt som allt ser mycket bättre ut.swatch no 2 Jag försökte samma sak i en provlapp där jag virkade under bakre maskbågen, men det funkade inte alls! Jag fick lov att hitta en annan lösning.När jag tittade noga på den första provlappen insåg jag att de vänsterlutande linjerna såg så ojämna ut därför att den oanvända främre maskbågen i föregående varv stack ut åt höger och in i det område där jag bara ville ha den andra färgen. När jag väl förstått problemet var det ganska enkelt att hitta ett sätt att få jämnare sneda linjer. Jag virkade helt enkelt den sista maskan före varje färgbyte under båda maskbågarna. Som du kan se i provet ovan blev linjerna mycket jämnare.Och vad tycker du? Har du några andra idéer om hur man kan få jämna linjer vid färgbyten? Hör av dig och berätta!

Vi ses snart!

signatureNewsletter index

Posts created 2328

Laisser un commentaire

Votre adresse e-mail ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *

Ce site utilise Akismet pour réduire les indésirables. En savoir plus sur comment les données de vos commentaires sont utilisées.

Articles similaires

Commencez à saisir votre recherche ci-dessus et pressez Entrée pour rechercher. ESC pour annuler.

Retour en haut