Annette Petavy Design – Nyhetsbrev april 2007

 

 

 

  April 2007 – en ovanlig månad

Det har varit en väldigt ovanlig aprilmånad i Frankrike – vädret liknar juni (eller vissa dagar till och med augusti) snarare än april. Det är ljuvligt varmt och fint ute, men samtidigt är det litet oroande. Om det är sommarväder på våren, hur blir då sommaren?

Det har också talats ovanligt mycket om mig den här månaden.

Det pratas om mig…

Vårnumret av den amerikanska tidningen Interweave Crochet har nu kommit ut i USA, och jag är med på omslaget! Ja, i alla fall mitt namn. Utöver de två mönster jag bidragit med till numret har Brenda Dayne, kvinnan bakom den mycket populära stickpoddradion Cast-On, skrivit en mycket smickrande artikel om mig. Tack så mycket, Brenda!

Artikeln är baserad på en telefonintervju (på engelska) och Brenda har använt en del av den intervjun i det senaste avsnittet av Cast-On. Den som vill kan lyssna här. Du behöver inte ha mp3-spelare för det – klicka bara på länken « Download Episode 47 » och lyssna på datorn.

Och jag fortsätter virka!

Jag håller på att färdigställa mina bidrag till höstnumret av Interweave Crochet.  Dessutom har jag fortfarande många accessoarer att virka för det franska förlaget Editions de Saxe (dessa modeller kommer att ingå i ett specialnummer av en av deras tidningar, som ska komma ut i Frankrike nästa vinter).

En av modellerna är en sjal, som utgår från ett motiv (eller stjärna) som jag hittat i en japansk virkmönsterbok. Japanska virkmönster är fantastiska, och väldigt lätta att förstå under förutsättning att man kan läsa virkdiagram.

Jag vill visa ett litet knep som jag tycker väl representerar japansk virkelegans.

Det här är en metod som kan användas när man virkar runda motiv där luftmaskbågar « lappar över » varandra i varv på varv, som på teckningen nedan.

(Det framgår väl rätt tydligt att jag är virkdesigner, inte tecknare).

Problemet med den här typen av modeller är att varv X inte slutar exakt där man vill att varv Y ska börja.

Man måste « förflytta sig » några maskor för att få den överlappande effekten, litetgrann som rosenblad. Fram tills nu brukade jag avsluta varv X med en smygmaska i första maskan, och sedan virka smygmaskor fram till mitten av följande luftmaskbåge, för att där påbörja varv Y. Nu har jag äntligen insett att det finns en elegantare och mycket diskretare metod:

Här är jag redo att göra den sista luftmaskbågen på varv X.

Först virkar jag det föreskrivna antalet luftmaskor minus 3 (i exemplet ingår 6 luftmaskor i varje luftmaskbåge – jag virkar därför 3):

Och här kommer det enkla knepet: jag virkar en stolpe i första maskan på varv X:

En liten luftmaska, och jag är redo för att börja varv Y med en fastmaska, precis där jag är. Häpp, så är det bara att fortsätta:

Enkelt och snyggt, eller hur? Och inte särskilt svårt att anpassa till längre eller kortare luftmaskbågar.

Stjärnan på bilderna är gjord i garnet Harmony från den franska garntillverkaren Fonty, en blandning av bomull och viskos. Ett riktigt fint sommargarn!

Vi ses snart!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Galleri

Kontakt

Hem

Posts created 2333

Laisser un commentaire

Votre adresse e-mail ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *

Ce site utilise Akismet pour réduire les indésirables. En savoir plus sur comment les données de vos commentaires sont utilisées.

Articles similaires

Commencez à saisir votre recherche ci-dessus et pressez Entrée pour rechercher. ESC pour annuler.

Retour en haut