Annette Petavy Design – Nyhetsbrev juni/juli 2007

 

 

 

  Juni/juli 2007 – Ett kul litet sommarprojekt

Jag har ett kul litet sommarprojekt på gång – jag ska flytta från Alsace till en fin liten by utanför Lyon med min man, min dotter, min son och alla våra ägodelar, inklusive ansenliga mängder garn. Nej, nu blev det fel. Det där är inte mitt roliga lilla sommarprojekt. Det är mitt STORA sommarprojekt, och skälet till att det inte kommer att bli något nyhetsbrev i juli. Det roliga lilla sommarprojektet kommer här:

Rädda dina tråkiga kläder med virkning

Nu ska jag förklara hur jag gjorde virkade ärmar till en färdig T-shirt. Jag kommer inte att tala om hur mycket garn som behövs, eller göra en detaljerad beskrivning. Själva poängen med det här är att titta först i garderoben och sedan i garnlagret, för att se hur man kan använda små mängder garn för att förnya sina kläder

Om du inte vill göra nya ärmar till en T-shirt kan du klippa ut och ersätta vilken del som helst av ett plagg. Det är enklast att använda ett maskinstickat plagg, i jersey eller liknande (t.ex. en T-shirt eller en sweatshirt) eftersom de klippta kanterna inte repar upp sig (eller åtminstone väldigt litet), vilket gör det mycket lättare att få en bra finish på plagget.

Det här är ett utmärkt tillfälle att prova litet fri eller « free-form » virkning i ett småskaligt projekt. Det är dock bäst att göra en liten provlapp i alla fall, som du tvättar och torkar på samma sätt som du tänker tvätta och torka plagget. Om den virkade delen krymper mer eller mindre än själva plagget blir resultatet varken vackert eller bekvämt.

Vad behövs?

Jag har haft den här idén i bakhuvudet länge. För minst två år sedan köpte jag ett par billiga T-shirts med tanke på detta. (Inte för billiga – riktigt billiga T-shirts brukar inte åldras väl, och är inte värda att lägga ner tid och möda på). Om jag inte hade haft de här T-shirtarna skulle jag ha använt vilket gammalt plagg som helst ur min garderob.

Garnet som använts i bilderna är DMC Senso i en flerfärgad, rosa och orange variant. Det är rester från « det stora accessoarprojektet » som jag berättade om förra månaden. Här går inget till spillo.

När du väljer garn är det en bra idé att titta noga på tyget i det plagg du vill förnya med virkning. Om du använder en T-shirt är det bäst att välja ett ganska tunt garn, kanske till och med ett traditionellt virkgarn. Om plagget är tjockare (t.ex. en maskinstickad tröja) kan du ta ett tjockare garn. Gör en provlapp och jämför tjockleken. Poängen är inte att göra något exakt likvärdigt – det här handlar om att ge plagget mer struktur och personlighet. Men om den virkade delen är mycket tjockare och tyngre än basplagget är risken stor att du blir besviken på slutresultatet.

Hur jag gjorde

Jag valde alltså ut en T-shirt och det garn jag ville använda.

Jag virkade en provlapp, tvättade den och bestämde mig för att det här skulle fungera. Med välslipad sax klippte jag noggrant av ärmarna, längs med sömmen.

Jag sparade ärmarna (en räcker) för att använda som mönster för de nya virkade ärmarna. Sedan valde jag virkmönster. Jag hade kunnat göra ärmen i vanliga stolpar, precis som provlappen, men jag ville passa på tillfället att testa ett nytt mönster. Däremot ville jag virka kanterna i vanliga stolpar, för att underlätta sömnaden. Därför valde jag ett mönster där alla varv börjar och slutar med en stolpe. Det blev Boxed Shell Stitch ur Harmony Guides vol 6.

Jag bestämde mig för att virka ärmarna uppifrån och ned. Det hade gått lika bra att virka dem nedifrån och upp, eller från ena sidan till den andra. Jag lade mönsterärmen på provlappen för att se hur många maskor jag behövde i första varvet. De två knappnålarna i mitten markerar antalet maskor i första varvet, och de yttre knappnålarna markerar hur många maskor jag behöver öka i varje sida på det andra varvet.

Det behövdes en ökning med 4 maskor i början och slutet av det andra varvet (och flera andra varv). I början av ett varv är det enkelt att öka med extra luftmaskor. I slutet av ett varv använder jag i regel en enkel metod som jag hittat i en 70-talsbok av Sylvia Cosh och James Walters.

Ta en bit garn från ett annat nystan eller från provlappen. Ta ut virknålen ur maskan. (Lämna en stor ögla så att arbetet inte repar upp sig). Stick virknålen i sista maskan på varvet och dra upp en ögla av den nya garnbiten. Virka en luftmaska för varje maska du vill öka. Fäst av. Fortsätt arbetet. I slutet av varvet är det bara att virka en maska i varje ny luftmaska.

Det här innebär förstås att det blir två extra ändar att fästa – men det är en enkel och lättfattlig metod. (Dessutom tycker jag inte att det är så fruktansvärt hemskt att fästa garnändar).

Sedan fortsatte jag med min virkade ärm, och jämförde den ofta med mönsterärmen.

Den nya ärmen ska ha samma form som mönsterärmen. Om man gör den virkade ärmen litet större får man mer utrymme för att forma ärmen och för att sy i den sedan. Undvik att göra den virkade ärmen mindre än mönsterärmen. Den kommer inte att passa i ärmhålet, och alla försök att töja ut den är dömda att misslyckas.

När jag väl var färdig med den nya ärmen såg jämförelsen med mönsterärmen ut så här:

Jag gjorde ärmsömmarna (på bilden är det den bit av ärmkanten som är ovanför den bredaste delen) raka i stället för formade, för att ge mina överarmar litet mer spelrum (de behöver det).

Nästa steg var förstås att virka ärm nummer 2. Här är resultatet, med fästa garnändar och efter en pust ånga från strykjärnet:

Innan jag sydde i ärmarna sydde jag ärmsömmen. Vik ärmen dubbel och sy ihop den lilla kanten:

Sedan sydde jag i ärmarna i T-shirten med synål och sytråd, med efterstygn. Här är resultatet:

Fler foton i vänsterspalten.

 

Och nu måste jag fortsätta på det STORA sommarprojektet!

Vi ses snart!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Galleri

Kontakt

Förstasidan

Posts created 2333

Laisser un commentaire

Votre adresse e-mail ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *

Ce site utilise Akismet pour réduire les indésirables. En savoir plus sur comment les données de vos commentaires sont utilisées.

Articles similaires

Commencez à saisir votre recherche ci-dessus et pressez Entrée pour rechercher. ESC pour annuler.

Retour en haut