Annette Petavy Design – Nyhetsbrev juli 2015 – På äventyr med baktusen

Nyhetsbrev juli 2015: På äventyr med baktusen I butiken:Jag har glädjen att kunna presentera en egen modell, den virkade sjalen Euphorbia.euphorbiaBeskrivningen till denna lilla sjal publicerades först på engelska i tidningen Interweave Crochet Accessories 2014 under namnet Network Shawlette. Den finns nu översatt på svenska i butiken. För att översätta och omarbeta beskrivningen virkade jag också upp den i spetsgarn i lin, som synes på bilden. Själva mönstret är en egen komposition, med utgångspunkt i en bild av en blomma.Mer information i butiken.Jag säljer nu också en ny bok om estnisk spetsvirkning: Knitted Shawls of Aasa Jõelaid.estonian knitting aasaBoken är på engelska och estniska. Alla stickmönster visas med diagram. Boken dokumenterar Aasa Jõelaids livsverk, begåvning och kreativitet.Mer information finns i butiken.Ett av de mest populära garnerna i min butik är Mini Mochi, som nu finns i två nya färger: Tutti Frutti och Dynamite.tutti frutt dynamiteMer information om Mini Mochis alla färger finns i butiken.Observera att utskick per post inte sker under augusti månad. Mönster går att ladda ner som vanligt. Garn, böcker mm som beställs under augusti skickas ut i början av september, i den ordning beställningarna inkommit. På bloggen (på engelska och franska): la colo du tricot knitting summer campPå bloggen, och i en egen grupp på Facebook, har jag ordnat Stickningskollo, bara på skoj! Häng gärna med! Kollot är öppet till och med den 31:a augusti, och den som deltar med bilder kan vinna priser i en dragning som sker i september.eclatdusoleil shawl EclatduSoleil både virkar och stickar med talang. Det har inte undgått redaktionen på den franska tidningen Passion Tricot, som i sitt senaste nummer publicerade mönstret till en mycket fin stickad sjal som designats av Hélène. Jag ville naturligtvis prata om det på bloggen.På äventyr med baktusen Det här är det tredje nyhetsbrevet i följd som handlar om sjalformer. De tidigare nyhetsbreven handlade om trianglar och halvcirklar.Hittills har jag behandlat sjalformer som virkats uppifrån och ned eller nedifrån och upp. Men jag kunde inte lämna ämnet utan att prata om sjalar som virkas från sida till sida, i en form som ibland kallas en « baktus ». Det namnet kan härledas till den här modellen som publicerades på Ravelry 2008 av Strikkelise.En baktus är alltså en sjal som virkas eller stickas från en sidspets till den andra. Ofta består den av tre sektioner. Sektion 1 börjar i ena sidspetsen. Allt eftersom ökar man i ena kanten så att man får en triangelform. I sektion 2 fortsätter man utan att vare sig öka eller minska, och i sektion 3 minskar man längs nederkanten tills man når spetsen i andra sidan.baktusDet här är en konstruktion som fungerar utmärkt när man virkar. Det är ett enkelt sätt att virka en sjal av den avlånga typ som är så populär just nu och som bland annat (men inte enbart) kan bäras lindad runt halsen. Men baktusen kan användas för att skapa många olika former, och öppnar upp massor av nya kreativa möjligheter.Om du vill ha inspiration (eller beskrivningar) kan du titta på sjalar som Corolle (finns på svenska) och Solveig (endast på engelska och franska), båda designade av EclatDuSoleil. De här två sjalarna är väldigt olika, men är båda konstruerade som baktusar.I det här nyhetsbrevet har jag roat mig med att utforska baktuskonstruktionen och använda den för att virka olika former. 1. MånskärvaSom ett slags uppföljning till förra månadens nyhetsbrev om halvcirkelformade sjalar ville jag använda baktusformen för att virka en avlång, rundad sjal som kanske kan liknas vid en månskärva.I mitt lilla exempel ökade jag (i sektion 1) och minskade (i sektion 3) på varannat varv.crescentdemilune debutSektion 1:Varv 1 (rätsidan): 5 lm (räknas som 1 lm + 1 st + 1 lm), (1 st, 1 lm, 1 st) i 5:e m från virknålen. — 3 st och 2 lmb (luftmaskbågar).Varv 2: 4 lm (räknas som 1 st + 1 lm), 1 st i nästa st, 1 lm, 1 st i 3:dje lm i början av föregående varv.Varv 3: 4 lm (räknas som 1 st + 1 lm), 1 st i första lmb, 1 lm, 1 st i nästa st, 1 lm, 1 st i 3:dje lm i början av föregående varv. — 4 st och 3 lmb. (ökning med 1 st)Varv 4: 4 lm (räknas som 1 st + 1 lm), [1 st i nästa st, 1 lm] 2 ggr, 1 st i 3:dje lm i början av föregående varv.Varv 5: 4 lm (räknas som 1 st + 1 lm), 1 st i första lmb, [1 lm, 1 st i nästa st] till slutet av varvet; avsluta med 1 lm, 1 st i 3:dje lm i början av föregående varv. (ökning med 1 st)Varv 6: 4 lm (räknas som 1 st + 1 lm), [1 st i nästa st, 1 lm] till slutet av varvet; avsluta med 1 lm, 1 st i 3:dje lm i början av föregående varv.Upprepa varv 5 och 6 till önskad storlek.
Sektion 2: Alla varv virkas som varv 6 i sektion 1.section 3 decreasingSektion 3: Varv 1 (rätsidan): 3 lm (räknas inte som en m), hoppa över första lmb, [1 st i nästa st, 1 lm] till slutet av varvet; avsluta med 1 lm, 1 st i 3:dje lm i början av föregående varv. (minskning med 1 st)Varv 2: 4 lm (räknas som 1 st + 1 lm), [1 st i nästa st, 1 lm] till slutet av varvet; avsluta med 1 lm, 1 st i 3:dje lm i början av föregående varv.Upprepa varv 1 och 2. Sista varven virkas enligt följande:end section 3Sista varvet (rätsidan): När endast 3 st återstår, virkas (på nästa varv, rätsidan) 3 lm (räknas inte som en m), 2 hopvirkade stolpar där första stolpen virkas i nästa st och andra stolpen i den 3:dje lm i början av föregående varv.Ta av garnet.2. Avlång triangelDen här baktusen virkas med bara två sektioner – det finns ingen « raksträcka » i mitten.Här ville jag ha en starkare lutning än i månskärvan, så jag ökade på 2 varv av 3.elongated trianglebeginning triangleSektion 1:Varv 1 (rätsidan): 5 lm (räknas som 1 lm + 1 st + 1 lm), (1 st, 1 lm, 1 st) i 5:e m räknat från virknålen. — 3 st och 2 lmb.Varv 2: 4 lm (räknas som 1 st + 1 lm), 1 st i nästa st, 1 lm, 1 st i 3:dje lm i början av föregående varv.Varv 3: 4 lm (räknas som 1 st + 1 lm), 1 st i första lmb, 1 lm, 1 st i nästa st, 1 lm, 1 st i 3:dje lm i början av föregående varv. — 4 st och 3 lmb. (ökning med 1 st)Varv 4: 4 lm (räknas som 1 st + 1 lm), [1 st i nästa st, 1 lm] 2 ggr, 1 st i lmb, 1 lm, 1 st i 3:dje lm i början av föregående varv. — 5 st och 4 lmb. (ökning med 1 st)Varv 5: 4 lm (räknas som 1 st + 1 lm), [1 st i nästa st, 1 lm] till slutet av varvet; avsluta med 1 st i 3:dje lm i början av föregående varv. Varv 6: 4 lm (räknas som 1 st + 1 lm), [1 st i nästa st, 1 lm] till sista lmb, 1 st i lmb, 1 lm, 1 st i 3:dje lm i början av föregående varv. (ökning med 1 st)Varv 7: 4 lm (räknas som 1 st + 1 lm), 1 st i första lmb, [1 lm, 1 st i nästa st] till slutet av varvet; sista st virkas i 3:dje lm i början av föregående varv. (ökning med 1 st)Varv 8: Som varv 5.Varv 9: Som varv 7.Varv 10: Som varv 6.Upprepa varv 5 till 10 till önskad storlek. Avsluta med ett varv 10.decreases triangle
Sektion 2:Minskningarna börjar direkt efter det sista ökningsvarvet för att markera bottenspetsen på triangeln.Varv 1: 3 lm (räknas inte som en m), [1 st i nästa st, 1 lm] till slutet av varvet; avsluta med 1 st i 3:dje lm i slutet av föregående varv. (minskning med 1 st)Varv 2: 4 lm (räknas som 1 st + 1 lm), [1 st i nästa st, 1 lm] tills 2 st återstår i slutet av varvet, 2 hopvirkade st i de 2 sista st. (minskning med 1 st)Varv 3: 4 lm (räknas som 1 st + 1 lm), [1 st i nästa st, 1 lm] till slutet av varvet; avsluta med 1 st i 3:dje lm i slutet av föregående varv.Varv 4: 4 lm (räknas som 1 st + 1 lm), [1 st i nästa st, 1 lm] tills 1 st + 4 lm återstår i slutet av varvet, 2 hopvirkade st som virkas först i den sista st och sedan i den 3:dje lm i slutet av föregående varv. (minskning med 1 st)Varv 5: Som varv 1. (minskning med 1 st)
Varv 6: 4 lm (räknas som 1 st + 1 lm), [1 br dans la br suivante, 1 ml] till slutet av varvet; avsluta med 1 st i 3:dje lm i slutet av föregående varv.Upprepa varv 1 till 6 tills endast 3 st återstår. Avsluta som månskärvan ovan.3. Assymetrisk triangelasymm triangleDet är lätt att leka med olika ökningstakter i en baktus för att skapa assymetriska former. Här har jag gjort en triangel, men man kan naturligtvis tänka sig hur många olika former som helst.Sektion 1:Virkas exakt som sektion 1 i månskärvan, men med fler varv.Som för den avlånga triangeln finns det inget mittparti, och det sista ökningsvarvet följs omedelbart av ett minskningsvarv för att markera spetsen i botten av triangeln.Sektion 2:Upprepa varv 1 och 2 i sektion 2 i den avlånga triangeln för att minska snabbt. Det sista varvet virkas som för de två andra formerna ovan.Om du vill diskutera mer och visa dina egna experiment med baktusen, skicka gärna ett mejl!Vi ses snart!

signatureNewsletter index

Posts created 2333

Laisser un commentaire

Votre adresse e-mail ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *

Ce site utilise Akismet pour réduire les indésirables. En savoir plus sur comment les données de vos commentaires sont utilisées.

Articles similaires

Commencez à saisir votre recherche ci-dessus et pressez Entrée pour rechercher. ESC pour annuler.

Retour en haut