Annette Petavy Design – Nyhetsbrev mars 2014 – Förstå virkdiagram (del 1)

Nyhetsbrev mars 2014: Förstå virkdiagram (del 2)I butiken:Jag är glad att kunna presentera min egen, nya design: kragen Oona i flerfärgsvirkning.oona  Jag virkade båda kragarna i Mochi Plus och tjock merinoull. I den röda och bruna kragen använde jag Mochi Plus-garnet i bakgrunden, och i den gröna och grå kragen i motivet.Det finns många länkar till tekniska förklaringar i mönstret, men om du behöver en snabbpåminnelse om grunderna i flerfärgsvirkning kan du gå tillbaka till mina nyhetsbrev från juni och augusti 2013.Mer information i butiken.För stickvännerna har EclatDuSoleil drömt upp en tredje sjal i jakull: Trilling.tripletDen här gången kombinerar hon fluffig rätstickning med ett estniskt « kattfotsmönster ». Den naturfärgade jakullen kompletteras av kontrastränderna som stickas med spetsgarn i ull i kanten.Mer information i butiken.Flera nya färger av spetsgarnet i lin har kommit in…linen… och jag säljer numera även fasta rundstickor av märket Hiya Hiya. hiya hiyaPå andra ställen:buttercreamMin sjalmodell Buttercream, som baseras på kontrasten mellan lin och mohair, publicerades i vårnumret av den amerikanska tidningen Interweave Crochet. Den har fått ett väldigt gott mottagande – jag är både stolt och glad!Förstå virkdiagram (del 2)Eftersom förra månadens ämne var diagram för mönster som virkas i varv fram och tillbaka, är det bara naturligt att den här månadens ämne är diagram för mönster som virkas runt!Precis som förut är mina förklaringar giltiga för högerhänta virkare, precis som nästan alla diagram som publiceras. Vänsterhänta virkare får vända på bilderna.Och precis som förut tar vi det steg för steg, så att vi inte blir förvirrade av ett komplett diagram.Två påpekanden som gäller motiv som virkas runt och diagram för dem: 1. När man virkar fram och tillbaka finns det två sätt att behandla luftmaskorna i början av varvet när det gäller maskor som är högre än fastmaskor – antingen så räknar man luftmaskorna som en maska i varvet, eller inte. I rundvirkade motiv, där inget kan gömmas i en söm eller kant och de här vändmaskorna sitter mitt i arbetet, räknas dessa luftmaskor som en maska.2. Rundvirkade motiv börjar i mitten. Det kanske finns undantag från denna regel, men de är väldigt sällsynta!Nu kör vi igång!startDet här motivet börjar med en luftmaskring. För att veta hur många luftmaskor som behövs räknar man antalet ovaler. Här är det 10 stycken. Ibland kan den siffran anges i diagrammet, men inte alltid (ofta anges siffror som är större än 5 eller 7). Om ett diagram innehåller siffror måste man se upp så att man inte blandar ihop dem. En del kan gälla varvnummer, medan andra anger antal maskor i en viss sektion av arbetet.Om motivet börjar med en justerbar ögla kan olika symboler användas.anneauxI japanska diagram ser symbolen för den justerbara öglan ut ungefär som den till vänster här (jag ber så mycket om ursäkt om den japanska symbolen är fel – jag kan bara virka på japanska, inte skriva språket!). I amerikanska och europeiska diagram ses ofta någon slags variation på symbolen till höger, eller bara en enkel ring.Men nu går vi tillbaka till vårt eget motiv. Den svarta pricken i diagrammet ovan motsvarar den smygmaska som sluter luftmaskkedjan till en ring. Här är resultatet:photo1Nu ska vi börja på det första varvet.rg1debutVarvet börjar med en luftmaska och en fastmaska som virkas runt ringen (alla maskor på det första varvet virkas runt ringen, och inte i de enskilda maskor som ringen består av).photo2Anmärkning (som inte har något med diagrammet att göra): jag försöker alltid att virka den första maskan i första varvet runt löpknuten i början av luftmaskkedjan. Om man innesluter knuten i den här maskan får mitten av motivet en jämnare form. Man undviker också att storleken på ringen ändras, och behöver inte bekymra sig mer om knuten. Dessutom, när det går, brukar jag alltid lägga garnänden längs luftmaskringen och virka maskorna på det första varvet runt både garn och ring. Det blir en tråd mindre att fästa!rg1Nu virkar vi klart det första varvet. Det består av 16 fm. Luftmaskan i början av varvet räknas inte som en maska, och smygmaskan som sluter varvet ska virkas i den första fastmaskan, så att nästa varv får en prydlig början.photo3Varv 2 består av stolpar som varvas med luftmaskbågar på 1 lm. I början av varvet virkas 4 lm som motsvarar 1 st + 1 lm, och sedan 1 st i den andra maskan i föregående varv.rg2debutSom alltid när man virkar runt måste man vara noga med att den första « riktiga » maskan på varvet virkas i rätt maska i varvet nedan (här är det maska nummer 2). Kolla var du virkat smygmaskan – den sitter i det nya varvets första maska. Det är lätt att missta sig, eftersom smygmaskan tar väldigt litet plats i den första maskan i föregående varv, och luftmaskkedjan i början på det nya varvet ser ut att börja till höger om denna maska. Om det behövs, tveka inte att räkna maskorna i föregående varv (utan att räkna den sista smygmaskan), och dubbelkolla gärna. Att oavsiktligt lägga till en maska är ett vanligt problem när man virkar runt.photo4rg2 Fortsätt hela varvet runt. Var extra uppmärksam i slutet av varvet – det här är ett annat ställe där det är lätt att lägga till en maska av misstag. Maskan vid den nedre pilen är den smygmaska som slöt föregående varv – virka inte i den! photo5Det gäller också att hitta rätt luftmaska för att sluta det nya varvet. Här är det den tredje luftmaskan i början av varvet (den sista av de tre första maskorna som räknas som en stolpe). Pilen upptill till vänster pekar på den maskan. Och glöm inte den sista luftmaskan i det varv du håller på med!photo6Nu lägger vi till varv 3.rg3 På det här varvet hittar vi en ny symbol, som ser ut så här:3dcclusterOm vi tittar noga på symbolen ser vi att den består av tre stolpsymboler. Alla tre möts i nedre spetsen, där de pekar mot samma maska, och i övre spetsen, där de samsas under ett och samma tvärstreck.Det betyder att maskan består av tre stolpar som virkas ihop, och som alla tre virkas i samma maska. Man skulle kunna kalla det för ett slags 3-stolpsmusch.Väldigt ofta kan man tyda en mer komplicerad symbol genom att på det här sättet titta noga på den och försöka se hur den är uppbyggd.photo7Så tar vi det sista varvet:motif completHär kan vi känna igen dubbelstolpen, som ser ut som en stolpe med ett extra tvärstreck på mitten (se nyhetsbrevet för januari 2014). Men vad är det där för en konstig liten symbol mellan dubbelstolparna? Tre luftmaskor som liksom är hoprullade och en smygmaska … det är en picot! Ibland sitter picot-symbolen litet på snedden, precis som i arbetet, och ibland sitter den rakt i diagrammet, som här.En del picoter virkas med en fastmaska i stället för en smygmaska (det ger picoten litet mer fyllighet). I så fall byts förstås den svarta pricken mot en fastmaskesymbol.Här är slutresultatet, med fästa trådar och efter en lätt ångdusch.photo8Designad endast i pedagogiskt syfte, men jag måste erkänna att jag är rätt nöjd!Jag hoppas att de här tre nyhetsbreven om diagram har varit intressanta och till hjälp. Det finns mycket mer att säga om diagram och hur man tyder dem, och jag kommer säkert att komma tillbaka till ämnet – men jag tror att ni nu i alla fall fått grunderna.Om du har kommentarer, frågor eller förslag, mejla mig!Motivet i det här nyhetsbrevet virkadesmed tjock merinoull och en 5 mm virknål.Vi ses snart!

signatureNewsletter index

Posts created 2334

Laisser un commentaire

Votre adresse e-mail ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *

Ce site utilise Akismet pour réduire les indésirables. En savoir plus sur comment les données de vos commentaires sont utilisées.

Articles similaires

Commencez à saisir votre recherche ci-dessus et pressez Entrée pour rechercher. ESC pour annuler.

Retour en haut