Annette Petavy Design – Nyhetsbrev november 2008

logorocaille1rocaille2rocaille3zigzag crochet swatchsecret crochet projectpelotes alpagaanimal crochet soieoverlay crochet 1overlay crochet 2carton pelotescrochet cafeNovember 2008: Fodra en väska

Nytt:

En ny modell finns i butiken: halsduken Rocaille, designad av min vän Circé aux Belles Boucles (se även de tre översta bilderna till vänster).

Den här flerfärgade halsduken ser mycket krångligare ut att göra än den är. Circé använde noga avvägda färger i ett ljuvligt 100% alpackagarn från den franska garnfirman Plassard – och det kan du också göra. Rocaille finns även som kit, inklusive en fin träknapp som halsduken knäpps på plats med. Som vanligt kommer ett mönster på svenska om någon frågar efter det!

Fodra en väska:

Ofta tycker virkfantaster inte om att sy. Många undviker modeller där delar måste sys ihop. Men litet sömnad kan göra mycket för en modells utseende. Ibland kan några stygn avsevärt höja kvaliteten på ett projekt och göra resultatet mer användbart – som t.ex. när man fodrar en väska med tyg.

I det här nyhetsbrevet visar jag hur jag fodrar en enkel väska. Det finns förstås många sätt att gå till väga – det här är min metod. 

Den här väskan består av två fyrkanter – en framsida och en baksida. Börja med att « blocka » eller montera delarna. För att vara säker på att båda sidorna av väskan får exakt samma mått är det bra att först nåla upp och blocka den ena sidan, och sedan nåla den andra sidan direkt på den första och blocka även den.

blocking crocheted pieces

Mät delarna och rita ett pappersmönster med samma mått. Jag undviker att använda de virkade delarna direkt för att klippa ut fodret. En virkad fyrkant är sällan riktigt fyrkantig. Här är kanten virkad i flera varv runt arbetet. Även om man nålar och sprejar eller ångar ordentligt, blir det inga perfekta räta vinklar i hörnen. Det har ingen betydelse när man arbetar med virkat material som är tämligen elastiskt. När man klipper till och syr ett foder i tyg gör däremot räta vinklar livet betydligt lättare. Ett annat skäl till att göra ett pappersmönster är att man då inte tar risken att skada det virkade arbetet medan man klipper till och ritar linjer på tyget.

Eftersom jag syr (i alla fall någon gång emellanåt) har jag en del sytillbehör. Jag använder särskilt mönsterpapper. Det är förstås inte nödvändigt, men ett tunnare papper är lättare att nåla fast på tyget sedan.

Vik tyget dubbelt med avigsidan utåt. Lägg ut det på ett bord och nåla fast mönstret på tyget, genom båda lagren. Rita en linje 1,5 cm från papperskanten runt hela mönstret.

soap sliver for drawing 

Jag använder ett mycket sofistikerat ritverktyg – tvål. Jag sparar tvålen när den blivit för tunn för att duga till handtvätt längre. När den torkat blir den tunna tvålskivan en perfekt skräddarkrita som gör tydliga streck och kan tvättas ur hur enkelt som helst. 

Klipp tyget efter strecket du ritat.

cut out lining

Det extra tyget runt pappersmönstret kallas sömsmån. Den behövs för att se till att sömmen inte går sönder om man drar i den eller om tyget repas upp.Nu är det dags att rita själva sömmen, som precis följer kanten av pappersmönstret. Jag är bättre utrustad med sytillbehör än med tålamod, så jag använder en sporre och särskilt markeringspapper.tracing equipment 

Du kan också använda tvålen (eller en penna) igen. I så fall ritar du längs pappersmönstret på ena sidan och använder sedan knappnålar som du fäster genom tyget och följer på andra sidan för att se var linjen ska gå. Det fungerar också att mäta 1,5 cm in från kanten och rita sömmen där.

Nu är det äntligen dags att verkligen sy. Sy längs den linje du markerat för sömmen på tre sidor av fodret. Den fjärde sidan motsvarar väsköppningen. Jag syr på maskin, men det går också att sy för hand – eller att fråga någon du känner och som gillar att sy! 

När sömmen är klar klipper du av hörnen som på bilden så att det inte blir för mycket tyg just här.

trimmed corner

Jag förstärker gärna sömmen i hörnet med några extra stygn (du kanske kan se dem på bilden), eftersom det här kan vara en svag punkt. 

folding seam allowances

Vik nu upp det övre lagret av sömsmånen mot tyget och pressa (= stryk). Gör likadant längs alla tre sömmar. Vänd på fodret och gör samma sak på andra sidan.

Vik ner sömsmånen (som faktiskt är en fåll just här) längs öppningen och pressa. 

hem at opening

Jag tycker det är bra att hålla fållen på plats med knappnålar.

Det är dags att sy (eller virka) ihop själva väskan. I det här fallet sydde jag också fast handtagen innan jag fodrade väskan. Jag ville sy handtagen på utsidan av väskan och dölja stygnen med fodret.

När väskan är färdig är det bara att stoppa i fodret.

lining in bag

Nåla fast det längs väsköppningen.

lining pinned to edge

Använd synål och matchande sytråd för att sy ihop foderkanten med själva väskan. Vilka stygn du använder är inte så viktigt, men försök göra dem så jämna som möjligt. Det är ganska enkelt att sy jämna stygn när man kan använda de virkade maskorna som riktmärken. För att se till att fodret sitter ordentligt kvar i väskan kan du också sy ett par stygn genom foder och väska i hörnen nertill.

Titta vad fint det blev!

lined bag

Vi ses snart!

signature

Butik (på engelska)

Galleri

Kontakt

Startsida

Posts created 2333

Laisser un commentaire

Votre adresse e-mail ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *

Ce site utilise Akismet pour réduire les indésirables. En savoir plus sur comment les données de vos commentaires sont utilisées.

Articles similaires

Commencez à saisir votre recherche ci-dessus et pressez Entrée pour rechercher. ESC pour annuler.

Retour en haut