Annette Petavy Design – Nyhetsbrev september 2008

logocrochet stolecrochet stole detailcrochet sweatercrochet bruges scarfcrochet swatchesSeptember 2008: Att byta färg

Nytt:

Skolstarten i Frankrike är ett jätteevenemang som engagerar hela samhället. Barnen får vänja sig vid nya lärare och nya skolkamrater. I år måste också jag vänja mig vid en ny situation. Jag har börjat undervisa i engelska några timmar i veckan på ett av universiteten i Lyon. Men det hindrar mig inte från att virka! 

I USA kommer snart höstnumret av tidningen Interweave Crochet ut. Jag har bidragit med två modeller i det här numret: tröjan Pretty Little Dolman, virkad av Nathalie Mainsant som också hjälpt mig att förbättra mönstret, och halsduken Road to Bruges, som är min nytolkning av en klassisk virkteknik som ursprungligen utformades för att imitera knypplad spets från Brügge.

I samma tidning finns också en artikel om hur man syr ihop virkning som jag skrivit. Jag älskar att skriva, och jag älskar att virka. Vilken lycka att få skriva om virkning.

min egen sajt har årets första mönster publicerats på engelska. Det är en sjal med namnet Allsorts som också syns på de två översta bilderna här till vänster. Sjalen ser mer komplicerad ut än vad den är, och är ett utmärkt tillfälle att använda alla rester av mjukt babygarn som man har liggande – eller ett lika utmärkt tillfälle att gå till garnaffären för att välja ut nya, fina färger. Är någon intresserad av att köpa mönstret på svenska, kontakta mig. Jag har för närvarande inte möjlighet att systematiskt översätta alla mönster, men finns det intresse för något av dem gör jag det gärna! 

Att byta färg:

Sjalen Allsorts bygger på många färger, och det är inte den enda mångfärgade modellen som upptar mina tanker just nu. En del av mina idéer är fortfarande rena fantasier, medan andra är på väg att bli verklighet. 

Det finns förstås många aspekter på mångfärgad virkning, men en av de viktigaste detaljerna är hur man byter färg. För att övergången mellan två färger ska se riktigt snygg ut finns det ett enkelt litet knep.

En del av er känner säkert redan till det här, och kan se detta som en påminnelse. Om du aldrig har provat förut tycker jag verkligen att du ska försöka. Det är enkelt, men mycket effektivt.

I den här provlappen (fasta maskor i främre maskbågen) bytte jag först färg genom att helt enkelt virka en maska i färg A och sedan nästa maska i färg B.

crochet swatch 1

Som synes är övergången mellan de två färgerna inte särskilt prydlig. Den första färgen (A) « rinner över » i den första maskan i den andra färgen (B). 

crochet swatch 2

Och inte blir det bättre när man fortsätter – tvärtom!

Så här blir det mycket bättre: Virka sista maskan i färg A fram till sista steget. Det sista steget när man virkar en maska är alltid « omslag, dra garnet genom öglorna på nålen ». Det gäller för fasta maskor som på bilden, för stolpar, för dubbelstolpar, för muschar och för alla möjliga tänkbara maskor. Den sista gången i varje maska man gör « omslag, dra garnet genom öglorna på nålen » fullbordas den sofistikerade knut vi kallar en virkad maska.

crochet swatch 3

När man byter färg ska det här sista steget virkas med den nya färgen. Gör det sista omslaget med garn B, och dra igenom öglorna på nålen.

crochet swatch 4

crochet swatch 5

Fortsätt med B. Visst är det skillnad? Färgväxlingen är prydlig, och färg A rinner inte över i första maskan i färg B. Ändå är den sista maskan i färg A helt och hållet virkad i färg A. Snyggt och prydligt!

crochet swatch 6

Med det här knepet i bakfickan kan du leka hur mycket som helst med färg i din virkning!

Vi ses snart!

signature

Pattern shop (mönsterbutik på engelska)

Galleri

Kontakt

Hem

Posts created 2333

Laisser un commentaire

Votre adresse e-mail ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *

Ce site utilise Akismet pour réduire les indésirables. En savoir plus sur comment les données de vos commentaires sont utilisées.

Articles similaires

Commencez à saisir votre recherche ci-dessus et pressez Entrée pour rechercher. ESC pour annuler.

Retour en haut