Annette Petavy Design – Nyhetsbrev november 2012 – Platta cirklar

Nytt:

Jag har kommit över några exemplar av en svårfunnen bok: The Haapsalu Scarf, för närvarande utgången på det estniska förlaget.

haapsalu scarf

Boken är skriven på engelska och estniska och ger både historisk och teknisk information om de fyrkantiga och trekantiga spetssjalar som traditionnellt stickas i den estniska staden Haapsalu.

haapsalu2

Mer information in butiken.
Texten i butiken är på engelska – om du vill veta mer, kontakta mig gärna med dina frågor på svenska.

Också i butiken, nya färger i Mini Mochi:

mini  mochi

och en ny färg i Mochi Plus:

mochiplus

Välkomna till butiken!

Och slutligen, viktig information inför december:Från den 1:a till den 25:e december kommer jag att ha ett nytt specialerbjudande i butiken varje dag. Dessa erbjudanden kommer att meddelas endast på min blogg (på engelska och franska), varje dag kl 9.00 (svensk/fransk tid). Varje erbjudande är giltigt under 24 timmar, till kl 9.00 nästa dag. Jag kommer att lämna mer information på min blogg inom kort. Alla artiklar om dessa erbjudanden kommer att samlas i kategorin « dec2012 ». Om du har frågor på svenska, mejla mig.

Jag hoppas att alla kommer att kunna hitta något av intresse!

Platta cirklar:

Jag håller på att förbereda en kurs som jag kommer att hålla här i Lyon « Ett virkat hem ». Kursdeltagarna ska få lära sig att göra små modeller för hemmet, som också passar som presenter: hur man förvandlar en glasburk till en ljusstake med ett virkat « överdrag », eller gör om en tom syltburk till en charmig presentförpackning genom att klä locket med virkning. Tanken med kursen är inte bara att lära ut modellerna, utan också att fundera på hur man ska tänka om man vill dekorera saker med virkning. Att kunna virka en platt cirkel är en grundläggande kunskap som ofta kommer till pass i det här fallet. Cirkeln kan sedan användas under botten av ljusstaken, på locket till syltburken, eller kanske som botten i en väska eller överdel på en mössa.

Jag tror inte att jag tidigare presenterat de enkla reglerna för hur man gör en cirkel (eller rundel) som verkligen ligger platt, så här kommer de!

Vi börjar med en cirkel i stolpar som exempel:
4 lm, slut till en ring med en sm i första lm.
Varv 1: 3 lm (räknas som en st), 11 st i ringen. Slut varvet med en sm i 3:dje lm i början av varvet – det blir 12 m på varvet.
Varv 2: 3 lm (räknas som en st), 1 st i samma m som sm, 2 st i varje m till slutet av varvet. Slut varvet med en sm i 3:dje lm i början av varvet – det blir 24 m på varvet.
Varv 3: 3 lm (räknas som en st), 1 st i samma m som sm, 1 st i nästa m. *2 st i nästa m, 1 st i nästa m*. Upprepa från * till * till slutet av varvet. Slut varvet med en sm i 3:dje lm i början av varvet – det blir 36 m på varvet.
Varv 4: 3 lm (räknas som en st), 1 st i nästa m, 2 st i nästa m. *1 st i var och en av nästa 2 m, 2 st i nästa m*. Upprepa från * till * till slutet av varvet. Slut varvet med en sm i 3:dje lm i början av varvet – det blir 48 m på varvet.

dc circle

Börjar du se hur det här fungerar? I varje varv blir det en maska mer mellan ökningarna (2 st i samma m). Det beror på att man ökar samma antal maskor på varje varv – när man virkar stolpar är antalet 12. Hur stor cirkeln än blir ska antalet ökningar på varje varv alltid vara 12.

Antalet maskor som ska ökas på varje varv beror på maskornas höjd.

Här är antalet ökningar för de vanligaste maskorna:
fastmaskor: öka 6 m på varje varv
halvstolpar: öka 8 m på varje varv
stolpar: öka 12 m på varje varv
dubbelstolpar: öka 24 m på varje varv

Några tips:

Se till att du inte virkar i smygmaskan som sluter varvet! Världen är full av virkade cirklar som skulle legat platt, men som är sneda och vågiga därför att smygmaskan förväxlats med en « riktig » maska. När man räknar antalet maskor på varvet räknas inte smygmaskan. Om du tycker att det är svårt att känna igen den, sätt en säkerhetsnål i den så fort du virkat den.

Se till att ökningarna inte hamnar rakt ovanför varandra. Om de gör det blir det en kantig form i stället för en rund. Kantigheten blir tydligare och tydligare när varven blir fler och fler.

angular shape

Om du vill kan du börja med en justerbar ögla (se nyhetsbrevet för juni 2010) för att få ett så litet hål som möjligt i mitten av cirkeln. Jag tycker det fungerar särskilt bra när man virkar en cirkel med fastmaskor. Då kan man helt bli av med hålet med hjälp av den justerbara öglan.

Om du däremot tycker att det är för svårt att virka i en ring av fyra lm kan du pröva med fem i stället (eller t. o. m. sex om du virkar dubbelstolpar).

För att byta varv är den vanligaste metoden att sluta varvet med en smygmaska, som i beskrivningen ovan. Men om du virkar fastmaskor kan du välja: antingen sluter du varvet med en smygmaska, eller så virkar du bara på, i spiral. I det sistnämnda fallet behöver man markera första maskan på varvet och flytta upp denna markering varv efter varv, så att man vet var varvet börjar och slutar.

I en enfärgad cirkel som virkas i spiral blir övergången mellan varven nästan osynlig.

spiral sc
Men om man virkar ränder blir « steget » när man byter färg tydligare om man virkar i spiral. På bilden nedan är den vänstra cirkeln virkad med smygmaskor och den högra i spiral.

sl st vs spiral

För att få en snygg avslutning på en cirkel som virkats i spiral föreslår jag att man efter sista maskan i sista varvet virkar en smygmaska i var och en av de första två maskorna innan man tar av garnet.

Så nu vet du allt om grunderna för att virka platta cirklar!

Som redan sagts kan en rund cirkel användas som grund för många olika sorters projekt. Men att förstå hur en cirkel virkas, och hur antalet ökningar varierar beroende på de maskor som används, kan också bli utgångspunkten för andra idéer. Kanske du vill virka en rund sjal, eller experimentera med att göra egna runda runda motiv? Ta fram virknålen, prova, och tala om vad du hittat på!

Vi ses snart!

signature

Posts created 2333

Laisser un commentaire

Votre adresse e-mail ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *

Ce site utilise Akismet pour réduire les indésirables. En savoir plus sur comment les données de vos commentaires sont utilisées.

Articles similaires

Commencez à saisir votre recherche ci-dessus et pressez Entrée pour rechercher. ESC pour annuler.

Retour en haut