Annette Petavy Design – Nyhetsbrev oktober 2007

Oktober 2007: Virkade korta varv

Nytt och blandat

Crochet-Me-coverCrochet Me-boken har kommit! I alla fall till USA, där den började säljas den 14 oktober. Jag sitter som vanligt och hoppar upp och ner av otålighet i väntan på mitt exemplar. Häng med på virkrevolutionen!

 

 

 

picbPå hemmaplan här i Frankrike har ett specialnummer av tidningen 1000mailles, publicerad av förlaget Les Editions de Saxe, just kommit ut. Jag har gjort alla modellerna i tidningen (några syns här till vänster).

 

 

 

 

Virkade korta varv

Korta varv? Varför då? Tja, inte bara för att det går fortare än långa…

Korta varv kan användas i otaliga sammanhang. Det är ett effektivt sätt att forma en virkning « inifrån » – ytterligare ett exempel på hur oerhört flexibelt virkning är!

Vad är då ett kort varv? Det är ett virkat varv som slutar tidigare än de andra.

Klart som korvspad? Jag tror vi behöver litet bilder…

Grille rangs raccourcis au crochet 1

Det här är ett rätt simpelt diagram över ett stycke som virkas fram och tillbaka. Pilarna till höger visar åt vilket håll varje varv virkas. Varv 1-4 är numrerade – det är de « vanliga » varven. (Row = Varv). Varv 5 är ett « kort varv » – det slutar tidigare än de andra.

Grille rang raccourcis crochet 2

Här ser vi hur varv 6 virkas tillbaka. Det syns tydligt att « ett kort varv » i själva verket alltid är två varv tillsammans (det tog ett tag för mig att inse det).

Titta en gång till på diagrammet ovan och tänk dig att du virkar varv 7 (som inte är med). Allt kommer att gå bra tills du kommer till slutet av de korta varven. Och sedan… hjälp! Du står på kanten av ett stup! Hur ska du kunna komma nedför stupet utan att kasta dig ut handlöst få ett fult hål (och kanske en knöl) i din virkning?

Om du inte riktigt förstår problemet föreslår jag att du virkar en liten provlapp för att se. Det är ganska problematiskt redan med fasta maskor. Men om du virkar högre maskor (halvstolpar, stolpar, dubbelstolpar osv.) blir det bara värre och värre.

Det finns säkert massor av sätt att lösa det här problemet. Här tänker jag förklara hur jag gör.

Steg 1: En stilla sluttning

En vacker, gräsklädd sluttning låter väl trevligare än ett stup?

Jag använder en provlapp i stolpar för att visa vad jag menar. Två varv stolpar, det blir ett jättestup! För att få snygga, spetsiga korta varv virkar jag lägre och lägre maskor fram till den punkt där det korta varvet ska sluta.

Début du rang raccourci

Här har jag precis virkat den sista stolpen. Det är 9 maskor kvar till den punkt där jag vill att mitt korta varv ska sluta.

Premier rang raccourci avec mailles en "pente douce".

Jag har virkat 3 halvstolpar, 3 fasta maskor och 3 smygmaskor. Varvet sluttar mjukt och fint och slutpunkten är inte särskilt mycket högre än föregående varv.

Retour du rang raccourci en "pente douce".

På den här bilden har jag vänt arbetet, gjort 1 luftmaska (för att vända med) och virkat tillbaka, smygmaska i smygmaska, fast maska i fast maska, halvstolpe i halvstolpe och slutligen stolpe i stolpe. Spetsen på de korta varven är mycket, mycket smalare än om jag virkat stolpar fram och tillbaka.

Steg 2: En extra maska

Nu är det dags att virka det första « vanliga » varvet efter de korta varven:

Premier rang après le rang raccourci

Det här varvet virkas helt i stolpar. Men något måste göras vid spetsen av de korta varven, annars blir det trots allt ett oönskat hål i min virkning. Inget stort hål, i och för sig, men ändå ett hål. Jag virkar stolpar tills det är en maska kvar i föregående korta varv.

Remplir le "trou" à la fin du rang raccourci

Sedan virkar jag ihop 2 stolpar genom att sätta virknålen först i toppen på maskan under (som vanligt) och sedan i sidan av spetsen på de korta varven.

Fin du rang après le rang raccourci

Sedan fortsätter jag bara att virka stolpar varvet ut. Noll hål! Den « extra » stolpen som virkades i sidan av de korta varven fyller upp hålets plats. Och eftersom den är en av två stolpar som virkas ihop blir det inte en maska för mycket på varvet (den minskas direkt, samtidigt som man virkar den).

Man kan naturligtvis skapa sin lilla sluttning över valfritt antal maskor. I det här exemplet behövs minst 3, för att kunna virka en halvstolpe, en fast maska och en smygmaska. Se till att smygmaskan inte blir för hård – då blir det svårt att virka i den på nästa varv.

Echantillon avec 2 rangs raccourcis

Här har min provlapp fått ett nytt kort varv. Jag slutade virka stolpar på samma ställe som i det första exemplet, men sedan virkade jag bara 2 halvstolpar, 1 fast maska och 1 smygmaska innan jag vände.

Den här tekniken öppnar naturligtvis ett oändligt antal möjligheter. Prova några stycken! Du kan säkert redan tänka dig hur du kan använda korta varv för att forma din virkning. Lägg sedan till färg, t.ex. med ett « randigt » strumpgarn, så ökar möjligheterna exponentiellt! Om du vill jobba med olika färger åt många håll kan du prova att inte göra någon luftmaska när du vänder efter det första korta varvet. Det är lättare att använda en luftmaska, men jag tycker att baksidan blir snyggare när jag skippar den. Prova själv och se!

Vi ses snart!

signature

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Galleri

Kontakt

Hem

Posts created 2334

Laisser un commentaire

Votre adresse e-mail ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *

Ce site utilise Akismet pour réduire les indésirables. En savoir plus sur comment les données de vos commentaires sont utilisées.

Articles similaires

Commencez à saisir votre recherche ci-dessus et pressez Entrée pour rechercher. ESC pour annuler.

Retour en haut