Annette Petavy Design – Nyhetsbrev november 2007

 

 

 

  November 2007: Tankar om färg

I år tycker jag att hösten här i Frankrike är så lång, så kall, så grå och så regnig. Det kanske bara är för att jag längtar så mycket efter färg som det verkar så. (OK, jag ska vara ärlig: Det är fint väder idag, och jag har till och med « stulit » en halvtimme av min arbetstid för att jobba litet i trädgården). I vilket fall som helst ville jag ta bilder för det här nyhetsbrevet hela förra veckan, och det var för mörkt till och med mitt på dagen.

Men det ljusnar!

Mitt huvud är fullt av tankar om färg. Jag håller på med en liten uppsättning leksaker för ett franskt förlag. Som arbetsmaterial har jag fått massor av färgglada bomullsnystan.

Ett av leksaksprojekten är några klossar – ni vet, som träklossar som föräldrar bygger fina torn med, så att bebisarna lyckligt kan riva ner dem 378 gånger i rad. En vacker dag, mycket snart, blir det klossar. Just nu har jag en stor hög med virkade rutor i klara färger liggande.

Naturligtvis är jag en seriös, hårt arbetande person. Men vem kan motstå frestelsen att leka med de här mjuka färgklickarna? Inte jag i alla fall.

Först och främst, den mest självklara kombinationen av primärfärger:

Så vidare till några personliga favoriter, t.ex. en milt orange/korallrosa färg och knalligt grönt med en dragning åt gult:

Sedan är det bara att fortsätta blanda.

En del kombinationer blir jättefina, andra inte lika lyckade i mina ögon.

Varje gång är spännande.

Så enkelt – bara fem färger!

Jag har varit på jakt efter färg nyligen, och köpte därför ett par böcker om stickning som nästan dryper av färg. (Folk Style av Mags Kandis, publicerad av Interweave Press, och Kristin Knits av Kristin Nicholas, publicerad av Storey Publishing).

De här böckerna fungerar utmärkt när jag behöver en liten « färghutt ». Däremot tror jag inte att det alltid är så lyckat att virka med färg på samma sätt som man stickar med färg.

Ränder fungerar naturligtvis bra både i stickat och virkat. Jag har läst så många artiklar och intervjuer där man höjer ränder till skyarna. Ska jag vara riktigt ärlig är det först på sistone som jag verkligen insett hur mångsidiga och roliga ränder kan vara. Jag gjorde nyligen en randig kofta (som du snart kommer att kunna köpa ett svenskspråkigt mönster till), och mitt nästa vilda provlappsäventyr kommer nästan säkert att handla om blandningen av ränder och struktur.

Men annars tycker jag inte att man bara kan överföra det sätt man arbetar med färger på i stickning till virkning (du kanske tycker något helt annat). Att försöka återge ett abstrakt, eller ännu mer ett avbildande motiv genom att ändra färg på vissa maskor mot en bakgrund av enkla fasta maskor eller stolpar ger inga strålande resultat. Även om man är mycket noga med hur man byter färg (gör alltid det sista steget i den sista maskan före färgbytet i den nya färgen) blir motivets kanter suddiga. Särskilt om man virkar fram och tillbaka blir slutresultatet ofta litet virrigt. Det kan fungera bra med ett abstrakt mönster, men det gäller att välja mönster och färger noga.

Ett sätt man kan få det här att fungera på (och fungera fantastiskt bra) är den teknik som kallas tapestry crochet (vilket kanske kan bli « vävd virkning » på svenska) och som den amerikanska forskaren och designern Carol Ventura behärskar på ett lysande sätt. Följ länken till hennes sajt – den är på engelska, men om du inte vill virka på engelska kan du alltid beundra bilderna. 

Det sätt att arbeta med färg i virkning som jag (just nu) är mest intresserad av är att integrera färger i ett sammansatt mönster av olika maskor.

Eftersom ett virkat varv som ingår i ett mönster kan variera så mycket både i höjd och struktur kan resultatet bli mycket intressant med rätt enkla medel. I exemplen nedan växlar olika färger mellan olika varv – det kan ses som en variant på randning, även om det knappast alls liknar klassika ränder.

Som t.ex. min gamla favorit, granitvirkning i tre färger. (Bilden föreställer koftan « Come and Play », publicerad i höstnumret 2007  av Interweave Crochet. Det du ser är framstyckena innan montering.)

Eller den här lilla jackan, ett av mina allra första plagg (ämnat för min dotter):

Det ska erkännas att det inte bara handlar om ränder här. Jag bytte färg mellan de olika ovala motiven. Färgbytena är tydliga och skarpskurna eftersom bytet i det här mönstret täcks av en maska från raden ovanför.

Plocka fram din favoritbok med virkmönster och testa att virka några enfärgade mönster med flera färger. Du blir nog förvånad – och din höst blir säkert färggladare.

Vi ses snart!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Galleri

Kontakt

Startsida

Posts created 2336

Laisser un commentaire

Votre adresse e-mail ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *

Ce site utilise Akismet pour réduire les indésirables. En savoir plus sur comment les données de vos commentaires sont utilisées.

Articles similaires

Commencez à saisir votre recherche ci-dessus et pressez Entrée pour rechercher. ESC pour annuler.

Retour en haut