Annette Petavy Design – Nyhetsbrev september 2014 – En kant runt hörnet 1

Nyhetsbrev september 2014: En kant runt hörnet – 1Vi har ju redan diskuterat olika sätt att fästa en virkad kant på tyg (i juli och augusti), så nu tycker jag att vi kan prata om hörn ett tag.Ofta vill man virka en kant runt ett virkat eller stickat projekt. Om det handlar om t ex en filt, en kudde, en grytlapp eller något annat som är fyrkantigt, rektangulärt eller kantigt på något annat sätt, så måste man ta sig runt hörnet med kanten.Här tänker jag bara ta upp det vanligaste hörnet, den räta vinkeln. Annars blir det här ett uppslagsverk istället för ett nyhetsbrev.Vidare kommer vi den här gången att prata enbart om enkla kanter i fasta maskor eller stolpar. Kunskapen om hur man skapar en rät vinkel med dessa enkla maskor är ofta användbar i sig, och kan också användas som grund när det gäller att anpassa mer komplicerade kanter till ett hörn.Men allra först, innan vi börjar ta oss runt hörnet, måste vi se till att vi vet exakt var det ska vara. Det här är inte alltid så enkelt som det verkar, särskilt för nybörjare. Om projektet har en luftmaskbåge i hörnet (det händer ganska ofta när man virkar fyrkantiga motiv) är det lätt att hitta, men annars kan det vara litet svårare. Om ditt projekt är virkat fram och tillbaka (här med enkla stolpar) ska du sticka virknålen på följande ställen när du virkar dina hörn:first cornerLängst ned till vänster, vilket motsvarar slutet av det första varvet (och början på luftmaskuppläggningen), virkar man i nederdelen av den sista maskan på varvet. Om du sticker virknålen mellan de två « benen » på maskan istället för  i den luftmaskbåge som finns under maskan blir ditt hörn snyggare eftersom du undviker att ett alltför stort hål bildas.corner 2I början av första varvet, där du gått över från luftmaskuppläggningen till den första maskan på första varvet, finns två möjligheter. Om du gör som jag nästan alltid gör, och vänder med luftmaskor som inte räknas som en maska, sticker du virknålen i arbetet vid A. Om du räknar luftmaskorna i början av varvet som en maska är ditt « hörnställe » i den första av de maskorna, vid B.corner 3I början av det sista varvet är det samma sak. Om du inte räknar luftmaskorna i början av varvet som en maska sticker du virknålen högst upp i den första « riktiga » maskan på varvet (vid A). Annars virkas hörnet i den översta (sista) luftmaskan i början av varvet (vid B).corner 4 I slutet av sista varvet är saken klar: hörnet ska virkas i den sista maskan på varvet. Notera att det är bäst att fästa trådänden som hänger från den här maskan innan du virkar din kant med hörn. Annars kommer maskan att töjas ut och resultatet blir ett stort hål. Om ditt projekt virkats runt ser hörnet ut ungefär så här:corner in the roundOm du tycker att det är svårt att hitta hörnmaskan, titta på hela gruppen maskor i hörnet. I princip kommer du att ha flera maskor som virkats i samma maska eller luftmaskbåge i varvet nedanför. Räkna hur många maskor som finns i gruppen, så blir det lättare att hitta den som är i mitten. Och glöm inte att ovandelen av maskan sitter en aning till höger om själva « kroppen ». Virka i ovandelen av mittmaskan på vanligt sätt, även om det inte ser ut att vara prick i mitten av hörnet. Det blir bra när det är klart!Nu tar vi en titt på de enkla kanterna.Antalet maskor som bör virkas i varje hörn beror på höjden på den maska som används. Om du virkar en kant med fasta maskor behövs 3 stycken för att skapa en rät vinkel.sc border 1Det här antalet är detsamma oavsett hur många varv man virkar i kanten. Hörnet kommer alltid att bestå av 3 fasta maskor. Detta innebär samtidigt att antalet maskor längs de raka kanterna ökar. Hörnmaskan är alltid mitt i hörnet, men på var sida om den lägger man till 1 maska. Om du virkar runt en fyrkant ökar antalet maskor längs de raka kanterna med 2 maskor per varv (1 maska i varje hörn, i början och slutet av varje rak kant).sc border 2Om du virkar en stolpkant är kantvarvet högre än med fasta maskor. Det innebär att vi måsta virka fler maskor i hörnet för att skapa en rät vinkel.dc border 1För att virka en rät vinkel i stolpar behövs 5 maskor. Det innebär alltså att man lägger till 2 maskor på de raka kanterna på var sida om hörnet. Antalet maskor längs en rak kant som börjar och slutar med ett hörn kommer att öka med 4 för varje varv. Man kan experimentera litet med stolphörnet.dc border 2Här ersatte jag hörnmaskan (dvs mittmaskan av de 5 i hörnet) med 2 luftmaskor. Det skapar en luftmaskbåge som kan användas för att sätta fast andra fyrkanter (eller något annat man har lust med). När man blockar arbetet (lappen på bilden är oblockad) får man också på detta sätt en tydligare vinkel.dc border 3Eller så kan du testa att ersätta hörnmaskan med en picot, som jag gjorde här!Fortsätt gärna att leka med det enkla stolphörnet. Du kan säkert hitta masskor av variationer.Och när du börjar experimentera är du redan på väg mot litet mer komplicerade hörn – men det ämnet återkommer jag till nästa månad! Vi ses snart!

signatureNewsletter index

Posts created 2333

Laisser un commentaire

Votre adresse e-mail ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *

Ce site utilise Akismet pour réduire les indésirables. En savoir plus sur comment les données de vos commentaires sont utilisées.

Articles similaires

Commencez à saisir votre recherche ci-dessus et pressez Entrée pour rechercher. ESC pour annuler.

Retour en haut