Annette Petavy Design – Nyhetsbrev februari 2013 – Sätta ihop rutor (2)

Nyhetsbrev februari 2013: Sätta ihop rutor (2)Nytt:EclatDuSoleil har designat en ny, magnifik virkad sjal: Ovanför molnen.over the clouds crochet shawl Den här lätta, varma och mjuka sjalen är virkad i ett mycket tunt mohairgran. Mittpartiet virkas i ett mönster med dubbelstolpar, och kanten med muscher ser ut som om den kommit direkt ur 1920-talets jugendtrend. Mönstret finns på svenska.Mer information i butiken.För den som hellre stickar föreslår jag en mössa av Laurence Bertolle, en ny designer i min butik. Det första mönstret från Laurence heter Solange.solange hatBeskrivningen till den här vackra flätmönstrade mössan har testats av flera personer. Den är översatt till svenska.Mer information i butiken.Det finns också ett nytt garn i butiken, nämligen mellantjock alpacka:alpaga moyen Det här garnet håller samma höga kvalitet som det tunna alpackagarnet och spetsgarnet i alpacka, det är bara spunnet litet tjockare.Mer information i butiken.Sätta ihop rutor (2)Förra gången jag tog upp en teknik för att sätta ihop rutor eller andra motiv var i nyhetsbrevet för februari 2011. Då visade jag hur jag syr ihop motiv där sista varvet är « fyllt » (utan luftmaskbågar) med garn och en stoppnål, sedan rutorna virkats färdigt. Häromdagen upptäckte jag en ny metod (ny för mig i alla fall) för att sammanfoga den här sortens motiv – och den här gången är det en metod där man sätter ihop motiven allt eftersom, endast med hjälp av virknålen.Jag hittade tekniken på den franska virkdesignerns Barjolaines blogg, och hon i sin tur hade hittat den hos Lucylaine.När jag såg Lucylaines video verkade det ofattbart att jag aldrig någonsin tänkt på att man kan göra på det här sättet – så enkelt och nästan intuitivt! Men jag hade aldrig fått idén, så jag är Lucie evigt tacksam för att ha visat hur man gör!Här är de olika stegen:join 1Det första motivet är färdigvirkat. Jag är på väg att virka sista varvet i det motiv jag vill sätta ihop med det första. De här motiven ska sammanfogas längs de åtta stolparna i sista varvet.join 2Innan jag virkar första stolpen i stolpgruppen drar jag ut öglan på virknålen litet så att den inte riskerar att repas upp, och tar sedan virknålen ur öglan.join3Jag sticker virknålen i motsvarande stolpe i det första motivet, från rätsidan till avigsidan…join4… och drar igenom öglan. join 5Jag justerar öglan igen till normal storlek, och virkar stolpen som vanligt.Upprepa för varje maska längs den kant där du vill sammanfoga motiven. Om det finns en luftmaskbåge längs vägen ersätter du bara luftmaskan med en smygmaska och virkar den i motsvarande luftmaskbåge i det första motivet.  join 6Så här ser skarven ut när den virkats exakt enligt Lucies instruktioner. « Sömmen » som syns beror på att överkanten av stolparna i båda motiven ligger omlott.Jag ville se om jag kunde variera tekniken så att den här sömmen hamnade på baksidan istället. Det funkade!join7 Stick virknålen från avigsidan till rätsidan i det första motivet.join 8Fortsätt precis som beskrivits ovan.join9Här är den färdiga skarven. « Sömmen » ligger på avigsidan. Det blir kanske inte riktigt lika bra flyt i virkningen på det här sättet som när man gör exakt som Lucie. Vilken metod man väljer är en smakfråga. Du kanske vill ha en synlig söm så att skarven mellan motiven syns, eller så vill du göra en så osynlig sammanfogning som möjligt. Lucylaines video som visar tekniken finns här. Den här metoden kan förstås bara användas om man vet på förhand i vilken ordning man vill foga ihop motiven. Men om så är fallet är det ett riktigt smart alternativ!

Vi ses snart!

signature

Posts created 2332

Laisser un commentaire

Votre adresse e-mail ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *

Ce site utilise Akismet pour réduire les indésirables. En savoir plus sur comment les données de vos commentaires sont utilisées.

Articles similaires

Commencez à saisir votre recherche ci-dessus et pressez Entrée pour rechercher. ESC pour annuler.

Retour en haut