Annette Petavy Design – Nyhetsbrev oktober 2013 – Ränder på ett varv

Nyhetsbrev oktober 2013: Ränder på ett varv Nytt:Jag har nu i lager en ny fin estnisk bok: Knitted Shawls of Helga Rüütel.helga ruutelBoken innehåller 75 stickmönster som utvecklats av Helga Rüütel. Mönstren är nyskapande samtidigt som de är väl grundade i den estniska spetsstickningstraditionen. Boken innehåller inga beskrivningar, utan olika mönster (förklarade med diagram) som den som stickar själv får bestämma hur de ska användas.Mer information i butiken.Den amerikanska tidningen Interweave Crochet kommer snart ut med ett nummer med accessoarer, « Accessories 2014 ». Jag har bidragit med en modell i tidningen, nämligen Network Shawlette.euphorbiaDen lilla sjalen/halsduken är virkad i spetsgarn i bambu. Mitt namn på modellen var från början Euphorbia, eftersom jag designade mönstret med utgångspunkt i ett inspirerande foto som en vän i Florida skickat mig, som visade en blomma av växten Euphorbia punicea. Ränder på ett varvDet här är faktiskt ett ämne som jag redan behandlat, i nyhetsbrevet för juli 2010.  Jag tycker ändå att det är värt att ta upp igen. Många nya prenumeranter har tillkommit sedan dess, och på sistone har jag fått flera frågor om dessa smala ränder. Detta är den teknik som används av EclatDuSoleil för att få önskat resultat i ett antal intressant modeller, som t ex Färgstrålar, Ett randigt liv och Sea and Sun. Har du undrat över hur man virkar de här smala ränder utan att få massor av ändar att fästa? Då är det här ett nyhetsbrev för dig.Här har vi ett virkat prov där jag vill lägga till smala ränder på ett varv. Provet virkades utan att räkna luftmaskorna i början av varven som maskor – se nyhetsbrevet från juli 2009. Märk att jag avslutat det gula varvet helt och hållet, utan att byta färg i sista etappen i sista maskan. Jag har valt att vända arbetet efter avslutat varv.swatch step 1Sätt en markör eller säkerhetsnål i den gula öglan på virknålen. Nu behövs virknålen för att virka nästa färg. Använd den för att dra upp en ögla i färg B genom att sticka virknålen i toppen av den sista maskan i föregående varv.swatch step 2Virka varvet i färg B som vilket annat varv som helst. När varvet är färdigt, sätt en markör i öglan på virknålen. Vänd inte.swatch step 3Anledningen till att du inte ska vända arbetet är att du nu ska använda färg A (gult). Öglan i denna färg finns redan i högerkanten.Sätt öglan i färg A på virknålen. Virka 2 luftmaskor, för att kompensera för föregående varvs höjd, och fäst med en smygmaska i första maskan i föregående varv, eller, om du ersatt första maskan med t ex tre luftmaskor, i den översta luftmaskan. De 2 « kompenserande » luftmaskorna räknas inte som någon maska. De virkas endast för att få det gula garnet på rätt plats.swatch step 4Virka varvet på vanligt sätt. Om du vill byta färg igen, som jag gör här, sätt en markör i öglan i färg A. Eftersom båda öglorna nu finns på vänster sida är det dags att vända arbetet.swatch step 5Precis som förut virkas 2 lm för att kompensera för höjden på föregående varv. Fäst med en smygmaska och virka varvet som vanligt.swatch step 6Här kan man naturligtvis fortsätta i färg B, och plocka upp färg A flera varv högre upp. Allt som behövs är att virka 2 lm för att kompensera för höjden på varje varv, och fästa garnet med en smygmaska i toppen av varje varv i kanten.Det här är förstås bara ett av alla möjliga sätt att göra smala ränder. Du kan experimentera med olika sätt att hantera de två olika garnerna. T ex kan du försöka byta färg i luftmaskkedjan i början av det nya varvet, vilket innebär att den ena öglan som behöver markeras försvinner. Istället får du sticka nålen genom arbetet och dra upp en ögla av garnet när du behöver det igen. Beroende på vilket mönster du virkar och ditt egna handlag kan du experimentera med antalet luftmaskor som virkas för att kompensera för varven. Man kan också prova att dra upp en lång ögla istället för att virka luftmaskor, för att få en tunnare kant.I provet ovan använde jag vanliga stolpar. Det är intressant att prova den här tekniken med andra mönster, för att få olika resultat.Se hur annorlunda enkla V:n blir när de virkas antingen i enfärgat eller i ränder på ett varv.V-stitch swatches Jag tycker att det blir ett riktigt spännande zickzackmönster. Det är inte min idé – jag hittade den på en blogg via Pinterest och den fastnade i huvudet. Tyvärr har jag inte lyckats hitta tillbaka till bloggen, men jag minns att bloggaren noterade att hon hade enormt många garnändar att fästa. Med tekniken för ränder på ett varv som beskrivs ovan blir det bara fyra ändar, två för varje färg. Ett annat sätt att leka med smala ränder är att använda dem litet mer sparsamt i ett mönster.sparingly stripedRänderna kan förstås användas var som helst. Kanske väljer du att bara göra en, som en dekor vid nederkanten på ett plagg t ex. Jag tycker att det här är ett intressant sätt att framhäva en del av ett mönster. När man virkar i en färg får man en samlad effekt. Om man plockar in en smal rand här och där syns det väldigt tydligt hur det kontrasterande varvet är uppbyggt.I ett sådant här läge, när ränderna på ett varv används med ganska stora mellanrum, föreslår jag att du tar av den kontrasterande färgen efter varje rand. Notera också att jag valde att virka alla kontrastränder från rätsidan. Med den här tekniken väljer du helt fritt den sida av arbetet där du vill börja varvet.Många mönster är uppbyggda av två olika varv som virkas varannan gång. Ofta är det ett varv som innehåller en mer spektakulär maskkombination, och ett annat varv som används för att komma tillbaka till början av varvet och bilda bakgrund.shell swatchI det här mönstret är det snäckorna som är « spektakulära ». Det andra varvet är enkelt och fungerar som bakgrund.I det randiga provet använde jag ett ljusare garn till snäckorna och ett mörkare garn till « bakgrundsvarven ». Jag tycker att detta framhäver snäckorna ännu mer. Intressant nog har det enfärgade provet en tydlig rätsida, eftersom alla snäckvarv virkas från samma sida. Det randiga provet är vändbart, eftersom snäckvarven virkas på omväxlande sidor. Detta kan vara en fördel, eller en nackdel, beroende på vad man vill göra.Oavsett om ett mönster är komplext eller enkelt kan det se annorlunda ut om det virkas i två eller flera färger, eller kanske i två olika sorters garner. Ta fram virknålen och börja leka! Om du hittar intressanta sätt att använda den här idén, hör gärna av dig! Alla prov i detta nyhetsbrev virkades med tunn merinoull och en 3,5 mm virknålVi ses snart!

signatureNewsletter index

Posts created 2328

Laisser un commentaire

Votre adresse e-mail ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *

Ce site utilise Akismet pour réduire les indésirables. En savoir plus sur comment les données de vos commentaires sont utilisées.

Articles similaires

Commencez à saisir votre recherche ci-dessus et pressez Entrée pour rechercher. ESC pour annuler.

Retour en haut