Annette Petavy Design – Nyhetsbrev oktober 2011 – Smygmaskvirkning steg för steg

Nyhetsbrev oktober 2011: Smygmaskvirkning steg för stegNytt:Jag har det stora nöjet att välkomna en ny designer: den franska stick- och virkbloggaren Barjolaine (Véronique Chermette). Det första mönstret hon publicerar hos mig är den stickade sjalen Mamélie (mönster på svenska).mamelieMamélie är en sjal med spännande form, bestående av tre trekantssektioner. Tack vare formen ligger sjalen kvar på axlarna, varm och mjuk. Den stickas med relativt grova stickor i två spetsgarn som hålls tillsammans. Mer information i butiken. Mönstret till halsduken Ava är den svenska översättningen av ett av mina mönster som publicerades i höstnumret 2010 av tidningen Interweave Crochet.avaDen här gången gjorde jag Ava i det nya garnet av silke och kamel. Så mjukt och vackert! Mitten av halsduken är en stickad vändbar fläta, och kanterna är virkade. Mer information finns i butiken.EclatDuSoleils nya mönster är helt i virkat: filten Färgglad kram är perfekt för att svepa in sig själv eller sitt barn i en kall höstdag och lysa upp det trista grå.colorful hugFilten på bilden virkades av 6 nystan Mini Mochi och 200 g tunn merinoull. Den är konstruerad på så sätt att man får ut maximalt av garnet, samtidigt som man nästan inte behöver fästa några trådar (bara ett par stycken). Mönstret är gratis om man köper garnet. Mer information finns i butiken.Som du kanske noterat finns det två nya garner i butiken.Det första är en underbar blandning av 65% silke och 35% baby kamel. Garnet finns bara i en färg, den som uppkommer naturligt när de två materialen blandas.silk baby camelI det andra garnet, den mjuka, tunna merinoullen, finns något fler färger att välja på. För närvarande har jag 13 stycken, men jag tror att det behövs några till…merinos finVidare på garnfronten finns nu flera olika färger i det väldigt populära spetsgarnet i bambu i lager igen.bambooOberoende av min egen butik har jag en modell i höstnumret av Interweave Crochet, jackan Caramel.caramelDet här är en vuxen version av en barnkofta kallad Zoé som fanns med i vårnumret. Grundidén är densamma, med en kant av « mormorsrutemönster » längs fållarna på ett i övrigt enfärgat plagg. Men jag ändrade en hel del, bland annat genom att svänga in midjan och göra isydda ärmar. Det var väldigt kul att få « göra om » en modell på det sättet!Smygmaskvirkning steg för steg:Här är de äntligen: de mycket efterfrågade instruktionerna för hur man använder den platta krok för smygmaskvirkning som jag presenterade i augusti månads nyhetsbrev. Om du inte är intresserad alls av smygmaskvirkning lovar jag att det här är årets sista nyhetsbrev i ämnet – det är det tredje! Men så många har undrat över den platta kroken och velat veta mer om hur den används, att jag inte kan motstå frestelsen att prata smygmaskvirkning igen. Och det är alldeles säkert inte slutet på mina äventyr i smygmaskvirkningslandet…Som jag berättade i nyhetsbrevet för augusti träffade jag Kerstin Jönsson i Sverige i somras. Kerstin har studerat och undervisat i smygmaskvirkning i många år. Mötet med henne gav nytt liv åt mitt spirande intresse för tekniken.Fast vilja lära sig något och faktiskt lära sig är ju inte samma sak. Tekniken är inte svår, men det var först när jag bestämde mig för att ägna en halvtimme om dagen åt att öva som jag fick kläm på den. Å andra sidan tog det inte ens en vecka. Rörelserna är ganska annorlunda jämfört med vanlig virkning, men jag tycker att det är väl värt besväret att lära sig dem. Den platta, spetsiga kroken underlättar verkligen arbetet med smygmaskorna. Resultatet blir fast och får en fascinerande ytstruktur.Så då sätter vi igång!Till att börja med behöver man, som alltid, en luftmaskkedja. Det är viktigt att virka den löst. Jag vet inte varför, men när jag försöker virka luftmaskkedjan med den platta kroken vrider den sig hela tiden och ser förfärlig ut. Min lösning på det problement blev att använda en vanlig 6 mm virknål just till luftmaskkedjan. chainDet är viktigt att veta att man (till skillnad från annan virkning) ska räkna öglan som sitter på kroken när man räknar maskorna i luftmaskkedjan.Mitt lilla prov på bilderna virkades över ganska få maskor, men det är intressant att använda det antal som Kerstin rekommenderar för en liten eller stor vante för vuxna (48 respektive 56 maskor). På så sätt kan man snabbt bedöma om det garn man använder och det sätt man formar maskorna på ger ungefär rätt masktäthet.Men nu går vi tillbaka till luftmaskkejdan. Man kan naturligtvis virka som vanligt i luftmaskorn. Dock ger det enligt Kerstin en ganska svag kant på arbetet. Hon rekommenderar i stället att man vänder på luftmaskkedjan och virkar i dess baksida.back of chainPå baksidan av luftmaskorna finns i varje maska en liten « knöl » (vid pilen). För att få en vacker och stabil kant är det bäst att virka det första varvet i de här knölarna. form circleGör en ring med luftmaskkedjan, med framsidan av maskorna inåt.first stitchStick den platta kroken under den första knölen och virka den första maskan.step1Vänster hand håller arbetet och höger hand håller garnet. Nyp till med vänster tumme om öglan på kroken och maskan du virkar i så att de håller ihop. step2Använd höger hand för att lägga garnet runt kroken.step3Håll garnet löst i höger hand och fatta kroken mellan höger tumme och pekfinger. Dra neråt för att dra igenom garnet.step4När du dragit igenom den nya öglan, skjut kroken uppåt för att göra öglan större. Det är nu du bestämmer hur stor nästa maska ska bli. Ju längre du skjuter öglan mot den bredare änden av virknålen, desto lösare kommer maskan att bli. Om du virkar väldigt nära spetsen av kroken kommer maskorna att bli väldigt hårda och nästan omöjliga att virka i på nästa varv. Om maskorna är för lösa blir arbetet ojämnt och slappt. Det är bara genom att pröva dig fram som du kan se hur stora maskorna behöver vara med ett visst garn.Forsätt att virka en maska i varje knöl i luftmaskkedjan. Glöm inte att markera den första maskan på varvet, tex med en säkerhetsnål. Det är väldigt svårt att se var varvet börjar utan markör.end of roundNu är det första varvet färdigt. Säkerhetsnålen sitter i den första maskan.identification of back loopSäkerhetsnålen är bortplockad så att den första maskan i det nya varvet kan virkas. Nu ska jag virka i bakre maskbågen, så att jag får en kant som inte rullar sig. Det är viktigt att identifiera maskan i första varvet, som ligger ovanpå luftmaskkedjan.back loop onlyNu är jag inne på det tredje varvet. Det är mycket lättare att se maskorna i föregående varv. De ligger på arbetet och vänder sig mot dig. Man kan räkna « ribbor » för att räkna varv.switching loop Här har jag virkat till slutet av varvet och ska övergå till att virka i främre maskbågen (vid pilen).front loopSå här ser det ut efter några varv virkade i främre maskbågen. Det syns tydligt att arbetet rullar sig utåt.thumbFör att underlätta arbetet slätar jag ut virkningen med den vänstra tummen så att den främre maskbågen kommer i rätt läge. finished swatchOch här är mitt lilla prov. Det börjar och slutar med virkning i bakre maskbågen, och partiet i mitten är virkat i främre maskbågen. Jag är fortfarande lika fascinerad över hur olika ytan blir beroende på hur man virkar!Som du nog förstått kan det vara litet knepigt att få exakt masktäthet med den här tekniken. Förutom att experimentera med hur långt man för öglan längs virknålen för att variera dess storlek kan man prova med olika tjocklekar på garnet. Kerstin använder ett garn på ca 100 m per 50 g i sina mönster. Jag får ungefär samma masktäthet med ett tunnare garn på ca 125 m per 50 g.Det kan vara bra att rista ett märke på kroken – på bilderna syns det streck jag ristat på min krok, ungefär där den är lika bred som spetsen. Det betyder inte att jag hela tiden med alla garner skjuter öglan precis till märket på kroken – men det är en referenspunkt.Om du föredrar video framför stillbilder finns det en här: http://www.youtube.com/watch?v=5I2cz2FtackDen platta kroken finns att köpa i butiken och direkt från Kerstin Jönsson. Kerstin säljer också sin fina bok om smygmaskvirkning.Vi ses snart!signature

Posts created 2333

Laisser un commentaire

Votre adresse e-mail ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *

Ce site utilise Akismet pour réduire les indésirables. En savoir plus sur comment les données de vos commentaires sont utilisées.

Articles similaires

Commencez à saisir votre recherche ci-dessus et pressez Entrée pour rechercher. ESC pour annuler.

Retour en haut