Annette Petavy Design – Nyhetsbrev 2012 – « Japansk » musch

Nyhetsbrev januari 2012: En « japansk » muschNytt:Inte så mycket nytt på svenska i butiken – men ett stickmönster på engelska av en ny  fransk designer, MissMartok. Den fina lilla tröjan Cloud passar flickor mellan 2 och 8 år.nuageMjukt mohairgarn, tjocka stickor och en romantisk virkad krage. Mer information (på engelska) i butiken. »Japansk » muschJa, nu var det ju det här med virkningsterminologi. En del verkar solklart vid första påsikten, men det mesta blir mer komplicerat när man börjar gräva litet. Dessutom har jag få virkningsböcker på svenska, och på nätet finns inte så mycket som jag skulle vilja. Ni kanske har tips på bra böcker eller sajter?Att en litet tjockare « plupp » i virkningen ofta kallas « musch » på svenska har jag i alla fall utrönt, så den benämningen tänker jag använda i det här nyhetsbrevet.Den här gången vill jag nämligen berätta om en viss maska. Det är en maska med volym, som skapar ytstruktur. Jag blev litet förbryllad när jag först såg symbolen i diverse japanska böcker.Så här ser den ut: japanese puff symbolDet fanns dock inte särskilt goda skäl att förbli förbryllad – japanska böcker har ju i regel tydliga teckningar som visar hur de olika maskorna ska virkas. Så till slut satte jag mig ned med min bok för att försöka förstå hur den här maskan skulle göras.I de flesta svenskspråkiga källor jag hittat är en musch helt enkelt flera hopvirkade maskor. Den japanska muschen har en liten finess, som visas som en liten oval i toppen av symbolen. Den gör maskan mer rundad och sofistikerad – i alla fall enligt mig!Så hur virkar man då en japansk musch?I korthet kan maskan beskrivas så här:(1 omslag, stick virknålen i angiven m och dra igenom garnet) 3 ggr. Det finns 7 öglor på virknålen. 1 omsl, dra garnet genom 6 öglor, 1 omsl, dra garnet genom kvarvarande 2 öglor.Klart som korvspad? Vi tar det litet lugnare, och visar hur man virkar maskan steg för steg:puff step 1Här är den första (1 omsl, stick virknålen i angiven m och dra igenom garnet) gjord. Här hoppar jag över en maska före och efter muschen, och lägger till en lm för att kompensera för den överhoppade maskan. Det är absolut inte nödvändigt – avsikten var bara att visa muschen så tydligt som möjligt.puff step 2Här har jag gjort de sammanlagt tre upprepningarna av (1 omsl, stick virknålen i angiven m och dra igenom garnet). Det är litet svårt att se eftersom öglorna sitter väldigt tätt på virknålen, men det är sju stycken öglor där: den första öglan som satt på virknålen innan jag började virka maskan plus 2 öglor för varje upprepning enligt ovan. puff step 3Här har jag gjort ett omslag och dragit garnet igenom alla öglor utom den sista.puff step 4Och så avslutningen: 1 omsl, dra igenom de två kvarvarande öglorna. Den här sista etappen ger muschen en extra « puff » i volym, och avslutar maskan snyggt och prydligt.finished puffTitta vilken fin liten musch! Det finns naturligtvis flera sätt och leka med den här maskan.Man kan variera antalet upprepningar i maskan för att göra den större eller mindre. Här är ett exempel på muschar med 5 upprepningar som placerats mot filébakgrund:5-repeat puffsDe här muscharna blir förstås större, och en aning svårare att virka. Symbolen för den här muschen ser ut så här: 5-puffMan kan också testa endast 2 upprepningar i muschen. Det blir en litet smalare, elegant maska:puff swatchMan kan också prova att använda muscharna för att variera ett virkmönster. Det är lätt att ersätta en stolpe med en musch.Titta på det här mönstret: swatch2Det här är samma mönster, bara med muschar i stället för stolpar:swatch3Visst blir det skillnad!Jag är säker på att du kan hitta på andra variationer på denna fina maska! (Alla provlappar i nyhetsbrevet virkades med mitt tjocka merinogarn och en 5 mm virknål, utom det blå provet med muschar med 5 upprepningar, som virkades i Mochi Plus, fg Jenny Lake). Vi ses snart!signature

Posts created 2333

Laisser un commentaire

Votre adresse e-mail ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *

Ce site utilise Akismet pour réduire les indésirables. En savoir plus sur comment les données de vos commentaires sont utilisées.

Articles similaires

Commencez à saisir votre recherche ci-dessus et pressez Entrée pour rechercher. ESC pour annuler.

Retour en haut