Annette Petavy Design – Nyhetsbrev oktober 2014 – En kant runt hörnet 2

Nyhetsbrev oktober 2014: En kant runt hörnet – 2I butiken:Två nya mönster den här måndaden – ett virkat och ett stickat!På sticksidan har jag glädjen att välkomna en ny designer i butiken, Heike Madeleine, och hennes vackra pärlstickade sjal Sommarregn:summer rain shawlDen här modellen kan stickas i vilket spetsgarn som helst i butiken. Sjalen på bilden är stickad i spetsgarnet i ull.Mer information i butiken.Den virkade modellen är designad av en välbekant person: EclatDuSoleil. Den här gången presenterar hon en väskduo: Tovad (eller otovad) rund korg och väska. cabas and pouchKorgen och väskan har virkats och sedan tovats lätt i tvättmaskinen, för både vackert utseende och ökad stabilitet.Man kan naturligtvis också virka modellerna utan att tova dem – se bara till att anpassa virknålens storlek till det garn du använder.Mer information i butiken.Och så vill jag fira Halloween på mitt eget lilla sätt: den 31:a oktober blir det endagsrea på orangea (rost, pumpa…) garner i butiken. -20% om du köper minst 2 nystan av ett orange garn. På bloggen (på engelska och franska): chale spirou En dominosjal i Mini Mochi som stickats av en kund.En rolig video.oxixo sarah En fin  version av jackan OXIXO.En kant runt hörnet – 2Förra månaden handlade nyhetsbrevet om hörn och enkla kanter. Den här gången tänkte jag titta på några strategier för att virka runt ett hörn med litet mer komplexa kanter.Strategi nummer 1: Skippa hörnet!Den här strategin fungerar särskilt bra för kanter som inte är för breda och inte har så många varv, och när den lägsta punkten i slutvarvet är nära början på kanten.Ett exempel på en bred kant, på EclatDuSoleils mycket vackra sjal Ovanför molnen:edging over the cloudsPil A pekar på början av kanten – man ser tydligt att kanten virkas över flera varv. Pil B pekar på den « lägsta » punkten i sista varvet. Det ligger långt från kantens första varv.Vi kan utgå ifrån att det inte är någon bra idé att skippa hörnet om vi vill virka den här kanten runt ett hörn.Ett exempel på en smal kant, där den lägsta punkten i det sista varvet ligger nära början på kanten: den enkla kanten på sjalen Cirkel:cirkel edging Kanten börjar vid A, och består faktiskt av bara ett varv snäckor. Snäckorna förankras med en enkel fastmaska (vid B), som alltså ligger mycket nära den kant man virkar i. Ett till exempel:shell border 1I den här enkla snäckkanten har jag placerat hörnet mellan två snäckor. Längs de raka kantorna virkas en fastmaska mellan snäckorna. I hörnet har jag helt enkelt virkat tre fastmaskor för att skapa den räta vinkeln, utan att ändra kanten på något annat sätt.Det kan bli ännu enklare:red nupps borderDen här smala kanten består i princip av snedställda muschar som förankras i kanten med smygmaskor. Här lade jag inte ens till maskor i hörnet. Jag planerade bara så att smygmaskan hamnade i hörnet, vred arbetet och fortsatte längs kanten efter hörnet.Strategi nummer 2: Lägg till maskor i hörnet.Det är är exakt det vi gjorde förra månaden med enkla kanter i fastmaskor och stolpar.Här är ett annat enkelt exempel:shell border 2Det är samma snäckkant som vi sett tidigare. Istället för att placera hörnet mellan två snäckor har jag här virkat kanten så att vinkeln faller i mitten av en snäcka. Det betyder att jag måste lägga till maskor för att ta mig runt hörnet.Snäckan virkas i stolpar, och jag vet att jag behöver 5 stolpar för att skapa en rät vinkel. Snäckan i kanten består av 7 stolpar. Jag ska ersätta mittmaskan i snäckan med de stolpar som krävs för att ta mig runt hörnet:7 st – 1 st (mittmaskan) = 6 st + 5 st för att ta sig runt hörnet = 11 st.Jag har på så sätt räknat ut att jag behöver 11 stolpar i hörnsnäckan – och det visar sig fungera utmärkt!
Strategi nummer 3: Dra ifrån och lägg tillLåter det litet konstigt? Vi tittar på ett exempel från Edie Eckmans fina bok Around the Corner Crochet Borders (det är kant nr 38 i boken):subtract and addTitta på det första varvet i kanten. Längs de raka kanterna är muscherna och de ensamma stolparna utspridda: man hoppar över 3 maskor mellan dem. Med vid punkt A, i hörnet, har de ensamma stolparna virkats i maskorna precis före och efter muschen. Det här är vad jag menar med att dra ifrån maskor. I nederkanten av hörnmotivet virkas motivet över bara 3 maskor i stället för över 9.Det här betyder att nästa varv kan virkas med nästan samma antal maskor som motiven längs de raka kanterna – man behöver bara lägga till ett par luftmaskor i mitten av hörnmotivet.På nästa varv, vid B, lägger man till fler maskor med en extra luftmaskbåge i mitten av motivet. Det här skapar ett välbalanserat hörn. Eftersom motivet är mycket smalare i botten krävs inte så stora ökningar på efterföljande varv. På så sätt skapas ett motiv som är mycket likt motiven längs de raka kanterna, men som fungerar väl för att ta sig runt hörnet och ser bra ut.Så det är de tre strategierna: skippa hörnet, lägg till maskor, eller dra ifrån och lägg till.Som du kanske märkt kallar jag inte de här metoderna för « regler » utan för « strategier ». Det finns inga fasta regler för hur man tar sig runt ett hörn med en komplex kant. Däremot hoppas jag att du kan tänka på dessa strategier när du virkar kanter, så du kan se vilken som används när du följer ett mönster, och få hjälp att hitta en bra lösning när du behöver anpassa en kant på egen hand.  Det här får avsluta mina funderingar om kanter, i alla fall för den här gången. Nästa månad blir det något annat! Proven i det här nyhetsbrevet virkades i tjock merinoull från Annette Petavy Designmed en 5 mm virknål. Vi ses snart!

signatureNewsletter index

Posts created 2333

Laisser un commentaire

Votre adresse e-mail ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *

Ce site utilise Akismet pour réduire les indésirables. En savoir plus sur comment les données de vos commentaires sont utilisées.

Articles similaires

Commencez à saisir votre recherche ci-dessus et pressez Entrée pour rechercher. ESC pour annuler.

Retour en haut