Annette Petavy Design – Nyhetsbrev mars 2010 – Upplägg med fastmaskor

Nyhetsbrev mars 2010: Upplägg med fastmaskor Nytt:Som tidigare kan du prenumerera på min poddradio på franska via I-tunes (sök på « Mon crochet et moi »). Länkar och mp3-filer finns i kategorin « podcast »på min blogg.Äntligen finns mönstret till mössan 16 på svenska!stickad mössaOm du har bekymmer med att beställa via den engelskspråkiga butiken, kontakta mig.Det nyaste mönstret på engelska i butiken är Sashiko, en stickad babykimono.knitted baby kimonoSashiko är designed av Agnès Dominique, ett riktigt stickningsproffs och en av mina kompisar. Mönstret är fyllt av intressanta detaljer. Beskrivning ges för storlekarna 3, 6 och 12 månader. Hör av dig om du är intresserad av mönstret på svenska!I slutet på mars kommer vårnumret av tidningen Interweave Crochet ut i USA. Jag har med en modell i numret, klänningen Kiki.crochet dressI tidningen bärs Kiki som en klänning, men jag tycker att modellen fungerar bra som tunika över tights eller byxor. Man kan även tänka sig en långärmad T-shirt under, för höstbruk (men nu ska vi inte tänka på hösten, det är ju knappt ens vår!).Det var jätteroligt att virka det här färgmönstret – jag måste göra något liknande snart igen!Upplägg med fastmaskor:När man virkar fram och tillbaka måste man naturligtvis börja med en luftmaskkedja, eller hur? Nej, faktiskt inte.Luftmaskkedjor fungerar ofta bra, men de har sina begränsningar. En av dem är att de inte särskilt töjbara. Väldigt ofta drar en alltför stum luftmaskkedja ihop det första varvet i arbetet. Även om man lyckas anpassa luftmaskorna till övrig virkning (t.ex. genom att använda en större virknål eller genom att virka lösare) är det stor risk för problem om man gör något som behöver sträckas ut. De « vanliga » maskorna töjer sig lydigt, men luftmaskkedjan hänger inte med. Helt plötsligt inser du att den vante du så länge virkat på aldrig kommer att kunna gå över handen (vilket verkligen är synd om du hade tänkt använda den).Det behöver inte vara så. Istället för att börja med en luftmaskkedja kan du göra ett upplägg med vanliga maskor.Här visar jag tekniken med fasta maskor. Den fungerar lika bra med andra typer av maskor.foundation sc - startVi börjar med 2 luftmaskor. Det går bra att bara konstatera att det är så, följa instruktionerna och vara nöjd med det. Om du är som jag och gillar att komplicera livet litetgrann kan du se det här som en mycket kort luftmaskkedja (den första luftmaskan) plus en luftmaska för att vända i början av varvet. Det gör det litet lättare att förstå hur man kan anpassa tekniken till andra, högre maskor : man behöver bara lägga till en eller flera « vändmaskor ».Hur man än ser på saken är det den allra första luftmaskan vi ska använda. Räkna inte maskorna från virknålen, utan stick bara virknålen genom den allra första maskan du virkade.Gör ett omslag och dra igenom garnet, som om du skulle virka en vanlig fastmaska. Men fortsätt inte!foundation sc step 2Det är nu det börjar bli intressant. Gör ett omslag och dra garnet genom den första öglan på virknålen.foundation sc step 3Det kan vara litet svårt att se just nu, men du virkade precis en luftmaska. Den här luftmaskan kommer att sitta under den maska du nu kommer att virka. Du har redan börjat upplägget med fastmaskor.Gör ett omslag och dra garnet genom båda öglorna på virknålen, precis som för vilken fastmaska som helst.first foundation sc completed1 = Den allra första luftmaskan2 = Den luftmaska du virkade nyss, under den första fastmaskan.Det är viktigt att se var luftmaska « 2 » är. Det är den vi ska använda för nästa maska.Stick virknålen genom luftmaskan under föregående maska. Se till att virknålen går under två maskbågar – en av dem försöker gömma sig, men det är viktigt att använda båda maskbågarna här.Gör ett omslag och dra igenom garnet – du har två öglor på virknålen. Gör ett omslag och dra igenom första öglan för att virka luftmaskan under nästa maska.next step fscVirka färdigt den andra fastmaskan: gör ett omslag och dra igenom båda öglorna på virknålen.fsc 2nd sc completedÄven om den första maskan är litet blyg på den här bilden syns tydligt överdelen på båda maskorna och luftmaskorna under dem. För att fortsätta uppläggningen är det bara att upprepa etapperna för den andra maskan, hela tiden med början i luftmaskan under närmast föregående maska. Glöm inte den extra luftmaskan före varje fast maska.foundation chainSjälv behöver jag litet mer övning innan allt blir jämnt och fint, men jag tror ändå att det syns hur upplägget fungerar.Det här är alltså ett sätt att se till att det första varvet är lika elastiskt som övriga. Men det är inte allt!piece of crochetHär har jag fortsatt arbetet. Nu vill jag öka flera maskor i varje sida, på samma höjd.I början av varvet är det inte särskilt svårt. Det är bara att virka önskat antal luftmaskor plus en (för att vända) och sedan virka tillbaka över den nya luftmaskkedjan. increase leftLätt som en plätt.increase left completedMen vad gör man i slutet av varvet? Man kan förstås helt enkelt vända på arbetet, lägga till en luftmaskkedja igen, och vara nöjd med det. Ökningen kommer dock att vara förskjuten ett varv. Det kanske inte är särskilt viktigt om man virkar fastmaskor med tunt garn, men tänk dig att du virkar stolpar eller ännu högre maskor. Ökningen kommer att bli markant förskjuten.Men det är ju inte något problem längre – vi kan virka upplägg i maskor!Börja med att sticka virknålen i botten av sista maskan i föregående varv. (Det här stället fungerar på samma sätt som den första luftmaskan i början). Gör ett omslag, dra igenom garnet, virka den extras luftmaskan och virka färdigt fastmaskan. Upprepa önskat antal gånger.t-increaseHäpp! Symmetri! Ett par varv senare syns det tydligt att ökningarna matchar varandra perfekt. Även om jag är litet ovan…Den här tekniken har förstås sina begränsningar. Den största begränsningen är att man måste börja arbetet med ett varv fyllt av maskor. Jag har inte kunnat fundera ut något sätt att hoppa över en maska i den här sortens upplägg.Men nu vet du hur du ska få vanten att gå över handen!Ny bakgrundsbild för april finns här för den som vill! Vi ses snart!signature

Posts created 2333

Laisser un commentaire

Votre adresse e-mail ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *

Ce site utilise Akismet pour réduire les indésirables. En savoir plus sur comment les données de vos commentaires sont utilisées.

Articles similaires

Commencez à saisir votre recherche ci-dessus et pressez Entrée pour rechercher. ESC pour annuler.

Retour en haut