Annette Petavy Design – Nyhetsbrev april 2010 – Montera pärlor med en virknål

Nytt:

Som jag redan nämnt kan du prenumerera på min podcast på franska via iTunes (sök på « Mon crochet et moi »). Länkar och mp3-filer återfinns i kategorin « podcast » på min blogg.

Den här månaden publicerades mitt mönster Cannelle, en krage med matchande torgvantar, i webbtidningen Tension Magazine.

cannelle-main

Mönstret kan köpas genom tidningen (endast på engelska). Tension är ett intressant koncept – utöver mönster (varav en del är gratis) innehåller tidningen också artiklar och recept.

cannelle-p01
Foton av Cannelle tagna av Kathy Cadigan

Montera pärlor med en virknål:

Inspiration till det här ämnet kom från sjalen Naïad (Ravelry-länk), designad av Jennifer Benson (Elizabeth Nicole Designs), som jag nyligen översatte till franska.

I den fina rektangulära sjalen används pärlor i spetsen av trianglarna i kanten.

pic1

Jennifer monterade pärlorna i virkningen med en extra virknål. Jag tyckte att det vore intressant att visa hur det går till.

Jag känner till två metoder för att virka in pärlor: antingen trär man upp pärlorna på garnet innan man börjar virka, eller så monterar man dem med en virknål under arbetets gång, en pärla i taget. Om du vill virka in många pärlor kanske du föredrar att trä upp dem på garnet innan du börjar. Sedan kan du dra upp varje pärla till virknålen när du behöver den, och låta den gå med i maskan. De som använt den här metoden (vilket jag inte har) säger att det, med litet erfarenhet, är en snabb och praktisk metod för att virka in pärlor.

Den här tekniken har dock nackdelar. För det första kräver den nogrann planering. Om du inte trär upp tillräckligt många pärlor på garnet måste du klippa av garnet, fästa det och börja trä på nytt. Jag tänker inte ens börja gå in på hur petnoga du måste planera om du vill använda olika pärlor på olika ställen i arbetet. För det andra innebär detta att allt garn du använder måste löpa genom pärlorna du trätt upp innan du virkar med det. Det kan vara slitsamt för garnet, och ett ömtåligt garn kan slitas ner så hårt att det går av.

Turligt nog finns det ett alternativ: att montera pärlorna en och en allteftersom du behöver dem, med hjälp av en extra virknål. Den här metoden är betydligt « snällare » mot garnet. Dessutom kan du improvisera fritt, eftersom du kan bestämma dig för att virka in en pärla när som helst. Den extra virknålen måste vara så liten att den kan gå genom hålet i pärlan. I det här exemplet virkade jag med ett spetsgarn i bambu med en 3,5 mm virknål och monterade en 3 mm stor pärla. Till monteringen använde jag en 1 mm virknål.

Här har jag virkat till spetsen av den första kanttriangeln, och det är dags att montera pärlan.

pic2
Trä den tunna virknålen genom pärlan så långt det går.

pic3
Byt sedan virknål från den större till den mindre.

pic5
Den lilla virknålen ska inte användas för att virka, utan bara för att dra öglan genom pärlan.

pic6
Nu sitter pärlan på öglan. Den har förts över till arbetet. Som du kan se måste hålet i pärlan vara stort nog för att både dubbelt garn och virknålsspetsen ska kunna gå igenom. Det är därför den här virknålen måste vara så tunn. Om den är för tunn däremot, blir det svårt att få med alla trådar i garnet genom pärlan. Rätt kombination av garntjocklek, pärlstorlek och virknål måste man testa sig fram till (om man inte följer ett mönster förstås).

Byt tillbaka till den grövre virknålen och dra åt öglan.

pic7

Säkra pärlan med en luftmaska.

pic8

Nu kan du fortsätta virka.

Så här ser pärlan ut i spetsen på kanttriangeln i sjalen Naïad:

pic9

Om pärlan inte sitter i kanten av arbetet syns den i allmänhet bäst på avigsidan. Om du virkar fram och tillbaka kan det vara intressant att virka in pärlorna från avigsidan.

Det tror jag är allt ni behöver veta för att börja experimentera med pärlor!

Vi ses snart!signature

Posts created 2332

Laisser un commentaire

Votre adresse e-mail ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *

Ce site utilise Akismet pour réduire les indésirables. En savoir plus sur comment les données de vos commentaires sont utilisées.

Articles similaires

Commencez à saisir votre recherche ci-dessus et pressez Entrée pour rechercher. ESC pour annuler.

Retour en haut