Annette Petavy Design – Nyhetsbrev januari 2013 – Lek med en ruta

Nyhetsbrev januari 2013: Lek med en rutaNytt:Olivia Ferrand har designat två stickade och tovade väskor: Mademoiselle Chrysanthème och Monsieur Chou (mönster endast på engelska, översättes på begäran).chrysantheme and chouMer information i butiken.Jag har också fått in nya fina kroknålar i bambu från Ullcentrum, både vanliga kroknålar och kroknålar med krok i båda ändarna.hooksMer information i butiken.Lek med en rutaNär jag tog fram rutan som jag använde till ljuslyktan i förra nyhetsbrevet började jag inte från noll.Jag ville ha en fyrkantig ruta med en cirkel i mitten. Eftersom jag visste att det redan fanns massor av varianter på det här temat tog jag fram mina referensböcker och började bläddra.Jag utgick från en befintlig ruta av den här sorten och dess grundkonstruktion. Sedan ändrade jag maskor och deras fördelning tills jag fick fram en ny ruta som jag var nöjd med.Det finns ingen anledning att du inte skulle kunna göra samma sak. Den här månaden vill jag ge några uppslag till hur man kan ändra en befintlig ruta (eller stjärna, eller rundel…). Många av de här idéerna är förstås tillämpliga även på mönster som virkas fram och tillbaka i varv, och är du intresserad av det kanske du också vill läsa (eller läsa om) nyhetsbrevet från augusti 2009. square1Det här var utgångspunkten. Det är exakt samma ruta som i förra månadens nyhetsbrev, men den här gången virkade jag den i spetsgarn och med en 3 mm virknål. Garnerna i rutorna är mina spetsgarn i lin och bambu, som fått utstå diverse färgningsprov.Utan att ändra något alls i själva konstruktionen av en ruta kan du ändra dess utseende genom att leka med de färger du använder. Variera de varv där du gör färgbyten och se vad som händer. Varv som följer på varandra och som virkas i samma färg bildar en visuell enhet – det är t ex fallet med varv 3 och 4 här, som båda utgör en och samma ram runt cirkeln i mitten. Ljusa eller starka färger slår igenom och framhäver den del av rutan där de används. Man kan lätt lägga några timmar på att bara leka med färger inom en och samma ruta, och få fram intressanta och varierade effekter.square2I den här första varianten bytte jag helt enkelt ut stolparna i varv 1 och 3 mot 3 hopvirkade stolpar. Det tidigare så strikta och geometriska motivet börjar genast se ut som en blomma med blad. Man kan gå ännu längre med det här genom att byta ut dubbelstolparna i varv 3 mot 3 hopvirkade dubbelstolpar, och kanske till och med virka grupper med 3 hopvirkade stolpar i varv 4 (det sista varvet). I det sistnämnda fallet får man nog byta ut åtminstone varannan vanlig stolpe mot en luftmaska för att få plats med de hopvirkade grupperna.square3I den andra varianten ville jag göra en fylld rundel i mitten av rutan. Jag lade till en luftmaska i uppläggningsringen i mitten för att bekvämt få plats med alla stolpar och samtidigt se till att rutan fortfarande låg platt.För att skapa ytterligare kontrast mot den nu väldigt framträdande mittrundeln « gallrade » jag också i det sista varvet genom att byta ut varannan stolpe mot en luftmaska.square4 Nu var det dags att leka litet med varv nr 3. Jag bestämde mig för att ge mer tyngd åt hörnen genom att « fylla i » luftmaskbågarna i hörnen, där jag ersatte de 3 luftmaskorna med 3 dubbelstolpar.Det innebar att rutans omkrets blev större, eftersom en dubbelstolpe är bredare än en luftmaska. Jag fick lägga till ett par luftmaskor i varje hörn på varv 4 för att kompensera för det.squarelastOch jag kunde inte sluta experimentera innan jag testat en annan variant på varv 3. Den här gången förstärkte jag varje sida av rutan genom att lägga till två stolpar på var sida om den ensamma stolpen i mitten av sidan (jag tog naturligtvis bort motsvarande antal luftmaskor).Jag hade kunnat fortsätta ännu längre – och det här var en enkel liten ruta med bara fyra varv. Tänk dig hur mycket du kan leka med en större ruta genom att ändra maskor på olika varv och testa olika färgkompositioner.Så gå och leta fram en virknål och litet garnrester och börja lek!

Vi ses snart!

signature

Posts created 2334

Laisser un commentaire

Votre adresse e-mail ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *

Ce site utilise Akismet pour réduire les indésirables. En savoir plus sur comment les données de vos commentaires sont utilisées.

Articles similaires

Commencez à saisir votre recherche ci-dessus et pressez Entrée pour rechercher. ESC pour annuler.

Retour en haut