Annette Petavy Design – Nyhetsbrev februari 2014 – Förstå virkdiagram (del 1)

Nyhetsbrev februari 2014: Förstå virkdiagram (del 1)Nytt:Jag är jätteglad att kunna presentera en ny stickad sjal designad av EclatDuSoleil: Tvåäggstvilling.fraternal twin shawlEclatDuSoleil stickade sin sjal i jakull och spetsgarnet i ullspetsgarnet i alpacka är också ett intressant val för denna modell.Mer information i butiken.Jag har också tagit in en ny färg både i Mini Mochi och i Mochi Plus – Grand Canyon.grand canyonMer information i butiken.Förstå virkdiagram (del 1)Förra månaden visade jag några vanliga symboler som används i virkdiagram. Nu ska vi titta på hur de här symbolerna kan kombineras i diagram, och hur man tyder dem. Den här gången handlar det om diagram över mönster som virkas fram och tillbaka, där arbetet vänds efter varje varv.Diagrammen ritas alltid för högerhänta virkare, och samma sak gäller för mina förklaringar nedan. Om du är en vänsterhänt virkare som arbetar i motsatt riktning (det är inte alla vänsterhänta som gör så), kommer du att behöva spegelvända bilderna och ersätta « vänster » med « höger » och vice versa.Innan vi börjar är det viktigt att förstå att ett virkdiagram är som en bild av det färdiga arbetet, sett från rätan. När du vänder för att virka från avigsidan, visar diagrammet fortfarande rätsidan.När man tittar på ett färdigt diagram kan det verka både avskräckande och förvirrande. Därför kommer jag att visa hur diagrammet byggs upp, varv för varv. Det är i den ordningen man virkar efter diagrammet.Längst ner finns uppläggningen, dvs luftmaskkedjan.pic1Tänk dig att det här är den luftmaskkedja du just virkat. Lägg ned den på bordet. Garnänden är till vänster, och virknålen till höger.photo1Nu lägger vi till maskorna för att vända i början av första varvet.ill2photo2Och så börjar vi varv 1.ill3Enligt det här diagrammet ska 1 stolpe virkas i den fjärde luftmaskan från virknålen (öglan på nålen räknas inte!), och sedan i varje luftmaska till slutet av varvet. Varvet « läses » från höger till vänster, precis som man virkar.photo aNär du är färdig med det första varvet kommer du att vända för att virka det andra. Däremot vänds inte diagrammet. Det innebär att det andra varvet ska « läsas » från vänster till höger.ill4Notera att vändmaskorna här i varv nr 2 inte räknas som en maska. Det finns en stolpsymbol i början av varvet, vars nedre spets pekar mot den första maskan i föregående varv. Det finns mer information om det här sättet att börja ett varv (som är det sätt jag föredrar) i mitt nyhetsbrev från juli 2009.Det är så du vet vilken maska en ny ska virkas i: nedre spetsen av den nya maskan pekar mot den maska eller det ställe där du ska sticka virknålen.Varv 2 i det här diagrammet börjar med 2 lm som inte räknas som en maska (du ser dem precis till höger om siffran 2), som följs av 1 st som virkas i första stolpen i föregående varv. Efter denna stolpe virkas 2 lm – de syns i ovankanten av det varv som håller på att virkas, precis som din virknål efter avslutad stolpe kommer att befinna sig i maskans topp. Det finns inga symboler i varv 2 som pekar mot de två maskor som följer den första i varv 1. Det betyder att de maskorna hoppas över. Man virkar alltså 2 lm, hoppar över 2 m i föregående varv, och virkar sedan en stolpe i nästa maska.Fortsätt på samma sätt till slutet av varvet, där den sista stolpen virkas i den 3:dje lm i början av varv 1. Det syns att den ska virkas just där eftersom nedre spetsen av stolpsymbolen pekar mot den luftmaskan.Notera att varvnumret placeras i början av varvet. De varv som läses från vänster till höger, som varv 2 i det här exemplet, virkas från avigsidan.photo3Fotot visar arbetet efter varv 2, från avigsidan.ill5Nu ska varv 3 virkas, från höger till vänster. Precis som varv 2 börjar det med vändmaskor och en stolpe i första maskan i föregående varv. Virka 1 lm och sedan 3 st i nästa stolpe. Det syns att alla 3 stolpar ska virkas i samma maska eftersom de alla pekar mot den.Fortsätt till slutet av varvet.photo4Varv 4 är återigen ett varv som virkas från avigsidan och läses från vänster till höger i diagrammet.ill6På det här varvet finns en ny sorts maska. Efter vändmaskorna i början av varvet virkas 1 stolpe, 2 lm och sedan 3 stolpar ihop. Det syns att de 3 stolparna är hopvirkade, eftersom den övre spetsen av de tre maskorna pekar mot ett enda tvärstreck högst upp. Däremot ska var och en av de 3 stolparna virkas i en egen maska i föregående varv, eftersom den nedre spetsen av varje symbol pekar mot en separat symbol i varvet nedanför.photo5ill7Varv 5 består av enkla maskor, nämligen stolpar och 2-lmb (luftmaskbågar med 2 m i varje). Notera att varannan stolpe virkas i toppen av de 3 hopvirkade stolparna i föregående varv.Toppen av de hopvirkade stolparna syns vid pilens spets i bilden nedan:photo6Du kan bestämma att du föredrar att virka den nya maskan någon annanstans – men försök vara konsekvent! När jag virkade det här provet tyckte jag först att det skulle bli snyggare om jag virkade den nya maskan i luftmaskan precis till höger om de hopvirkade stolparna. Men när jag sedan virkat varv 6 såg det inte bra ut. Jag rev upp och virkade varv 5 på det tekniskt korrekta sättet.photo 7Varv 6 är det sista varvet i vårt diagram.ill8 Här är det viktigt att veta att maskor som pekar mot luftmaskbågar virkas i själva bågen. Man sticker alltså nålen under maskorna, och inte i den enskilda luftmaskan (utom om något annat anges, förstås).Varv 6 är väldigt likt varv 1, så det är lätt att tänka sig att man upprepar varv 2 – 6 i ett större projekt. Eftersom det blir ett udda antal varv i upprepningen (5), kommer i så fall varv 2 nästa gång att virkas på rätsidan av arbetet. Det innebär att mönstret blir helt vändbart, utan någon tydlig rät- och avigsida.Efter en lätt blockning ser min provlapp ut så här:photo8Det var allt för den här gången när det gäller virkdiagram över mönster som virkas fram och tillbkaa. Nästa gång ska vi titta på diagram när man virkar runt.Om du har frågor, synpunkter eller idéer, kontakta mig gärna via mejl.Vi ses snart!

signatureNewsletter index

Posts created 2328

Laisser un commentaire

Votre adresse e-mail ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *

Ce site utilise Akismet pour réduire les indésirables. En savoir plus sur comment les données de vos commentaires sont utilisées.

Articles similaires

Commencez à saisir votre recherche ci-dessus et pressez Entrée pour rechercher. ESC pour annuler.

Retour en haut