Annette Petavy Design – Nyhetsbrev augusti 2008

logofilled pepperscannonmoosebarbecuecity hallsunsetAugusti 2008:Ett blixtlås snabbt som blixten (nästan, i alla fall)

Jag är tillbaka hemma efter årets Sverigesemester. Semestern var tämligen produktiv på virkfronten, men tyvärr kan jag inte visa något än. 

Medan jag var borta fick min närmaste sybehörsaffär in blixtlåset jag beställt – så nu kan jag äntligen visa hur jag går tillväga för att sy i ett blixtlås i ett virkat plagg.

Ett blixtlås är ofta den ultimata stängnignsmekanismen för ett plagg. Tyvärr tvekar många att välja just blixtlås, eftersom de är osäkra på om de ska kunna sy i det på ett bra sätt. Jag brukade själv tveka, innan jag kom underfund med att det faktiskt inte är svårt alls.

Naturligtvis finns det många olika sätt att sy i ett blixtlås. Metoden jag visar här är den jag själv använder – och för mig fungerar den bra!

Plagget jag använder som exempel är en barnjacka. Mönstret kommer snart att publiceras i min engelska webbutik. Den som är intresserad av att köpa det på svenska kan höra av sig till mig.  Jackan är huvudsakligen virkad, med stickade resårkanter. I en del av bilderna ser den rosa ut, men det är min kameras fel. I verkligheten är den mörkt röd. Annars skulle min son vägra sätta den på sig.

På bilderna är ärmarna inte isydda än. För att vara helt ärlig hade jag inte virkat färdigt dem när bilderna togs. I vilket fall som helst skulle jag ha sytt i blixtlåset först. Ju mindre omfångsrikt plagget är desto lättare är det att hantera medan man syr.

Börja med att lägga de två kanter där du vill sy i blixtlåset sida vid sida – i det här fallet är det de två framstyckena – med rätsidan upp. Här är bak- och framstyckena redan ihopsydda, och kanterna runt halsen, nederkanten och framkanterna är färdiga. Jag brukar virka ett varv fasta maskor längs varje framstycke – det ger en prydlig och regelbunden kant som är lätt att sy i.

crocheted jacket

Börja att nåla fast det stängda blixtlåset. Det är mycket viktigt att hålla blixtlåset stängt så länge. Du kan också lägga en tidning, en pappbit eller liknande inuti plagget så att du inte nålar ihop framstyckena med bakstycket.

Nåla fast kanterna nära häktorna i blixtlåset, men inte så nära att löparen kan fastna i kanten när blixtlåset används. Jag brukar lämna ett par millimeter mellan plaggets kant och häktorna.

Börja nåla ena kanten och fortsätt med den andra. När man nålar virkning (och egentligen vilka textilier som helst) är det ofta en bra idé att sätta en knappnål i var ände, och sedan en mittemellan de båda. Fortsätt att sätta nålar mellan två andra tills hela kanten nålats fast. Se till att alla « referenspunkter », som kanter, sömmar, eventuella växlingar i virkmönster osv. är mitt emot varandra.

crocheted jacket with pinned zipper

Själva nålandet är den allra viktigaste etappen i det här, så se till att ägna den litet tid. Jag brukar sätta mina nålar längs med blixtlåset, eftersom jag tycker att de verkligen sitter på plats då. Det enda problemet syns på bilden – det får blixlåset att gå i vågor. En annan anledning till att blixtlåset ser knöligt ut kan vara att du sträckt ut din virkning för mycket i förhållande till blixtlåset. Om du är det minsta tveksam i fråga om att det verkligen är knappnålarna som knölar till blixtlåset, dra ur några nålar för att kontrollera att virkningen ligger slätt. Nålknölar försvinner när du tar ut nålarna vid sömnaden, men knölar som beror på att virkningen är för hårt sträckt kommer alltid att finnas kvar.

Det är verkligen värt besväret att vara nogrann med nålandet. Om du känner att tålamodet tryter, tänk på de stackare som försöker sy i ett stumt blixtlås i superelastisk stickning. Personligen anser jag att det är minst hundra gånger lättare att sy i ett blixtlås i ett virkat plagg än i ett stickat.

zipper close up

När det hela ser ut ungefär som på bilden ovan och du är nöjd med det du gjort kan du öppna blixtlåset. Det blir lättare att sy då.

Det ska se ut ungefär så här:

open pinned zipper

Ser du hur snyggt och prydligt fastmaskorna ligger mot häktornas kant? De prydliga små maskorna kommer att visa dig vägen när du syr.

Använd synål och matchande sytråd. Blixtlås är ofta förstärkta i ändarna. Det kan vara väldigt svårt att sy i den hårda förstärkningen till att börja med, så låt den vara. 

Fäst tråden och sy med små, enkla stygn. Sätt ner nålen i blixtlåsbandet och för upp den genom bakre maskbågen i fastmaskan i kanten. För att stygnen ska vara så osynliga som möjligt brukar jag försöka föra nålen genom själva garnet i stället för runt det.

sewing in zipper

Försök hålla samma avstånd mellan kant och häktor längs hela sömmen. 

start of seam

Det är bara att fortsätta längs kanten, och sy ett stygn eller två i varje fastmaska. I regel tycker jag att ett stygn per maska fungerar bra, men om du virkat med tjockt garn och grov virknål kanske två behövs.

När båda kanterna sytts fast mot blixtlåsbanden är det dags att stänga blixtlåset igen för en slutkontroll. Kanterna ska ligga slätt mitt emot varandra. Om du är nöjd, fortsätt enligt nedan. Om du är missnöjd, sprätta upp och börja om. Du kommer inte att ångra dig.

Vänd plagget på avigsidan och sy fast den andra kanten av blixtlåsbandet i plagget. Sy inte i mer än en garnögla åt gången. Det är fortfarande en bra idé att föra nålen genom garnet i stället för runt det.

sewing zipper back

Försök slutligen att sy fast blixtlåsets ändar. Ofta går det om du kör ner nålen i rät vinkel genom blixtlåsbandet där det är förstärkt. Om det är helt omöjligt, låt ändarna vara. Det är bara ett par centimeter av bandet som är förstärkta. En liten lös bit kommer inte att ställa till med några problem när du använder plagget.

sewing zipper end

Färdigt!

zipper finished

Vi ses snart!

signature

Webbutik (på engelska)

Galleri

Kontakt

Hem

Posts created 2328

Laisser un commentaire

Votre adresse e-mail ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *

Ce site utilise Akismet pour réduire les indésirables. En savoir plus sur comment les données de vos commentaires sont utilisées.

Articles similaires

Commencez à saisir votre recherche ci-dessus et pressez Entrée pour rechercher. ESC pour annuler.

Retour en haut