Annette Petavy Design – Nyhetsbrev april 2008

 

 

 

crochet freeform detail

  April 2008: Att kombinera virksätt

Nytt : 

Mönstret till sjalen « Arrows » finns nu i den engelska mönsterbutiken – om du är intresserad av mönstret på svenska, skicka mig ett mejl och jag sätter igång med översättningen på studs!

Att kombinera virksätt :

En av virkningens största fördelar är de fantastiska möjligheter som finns att skapa olika virksätt. Otaliga kreativa virkare och virkerskor har genom tiderna inspirerats att hitta på nya sätt att kombinera maskor. Det betyder att det finns ett enormt arv av olika virkmönster som vi kan botanisera i när vi vill sätta igång med ett nytt projekt – och dessutom skapas nya hela tiden.

Jag ska omedelbart erkänna att jag själv inte skapar några nya, helt originella virkmönster. Min hjärna funkar helt enkelt inte så. Däremot tror jag att jag numera är ganska bra på att se möjligheterna i ett virksätt som någon annat hittat på – och på att ändra det så att det passar mitt eget projekt.

Att arbeta med en och samma maskkombination från början till slut är helt OK, och resultatet kan bli alldeles fantastiskt. Frestelsen är dock stor att kombinera två eller flera virksätt i samma projekt – och det kan också vara en väldigt bra idé.

Faktum är att det är precis det vi gör när vi virkar på en kant på något vi virkat. Men eftersom kanter behandlades i förra nyhetsbrevet ska vi prata om något annat nu, nämligen hur man kan kombinera olika virksätt inuti själva modellen. Jag kommer att ta upp två frågor – hur man ser till att virkningen inte blir smalare eller bredare när man byter virksätt, och hur man väljer olika virksätt som passar bra ihop.

Antal maskor och masktäthet:

När man vill kombinera två virksätt räcker det inte att bara räkna maskor. Det här är så viktigt, och jag har sett hur även erfarna virkerskor begår det här misstaget, så jag säger det igen:

Det räcker inte att räkna maskor.

Virkade maskor är olika höga, men de är också olika breda. Det innebär att en maskkombination som virkas över ett visst antal maskor kommer att ta större eller mindre plats beroende på vilka maskor som ingår. 

Här är ett enkelt exempel:

crochet swatch

Den här provlappen är 30 maskor bred hela vägen nerifrån och upp. De första tio varven är virkade i vanliga stolpar. De tio följande varven är virkade i ett nätmönster med varannan stolpe och varannan luftmaska. Skillnaden i bredd är ganska slående, eller hur?

Det här beror på att luftmaskorna är smalare än stolparna. (För övrigt är det här också skälet till att första varvet i en virkning kan kännas för smalt om man inte virkar luftmaskkedjan med en större virknål.)

Nu kan det här naturligtvis vara exakt det du vill uppnå. När jag tittar på den här provlappen tänker jag att det här skulle vara ett väldigt bra sätt att forma en midja i ett plagg som ska kunna virkas även av nybörjare. Det är bara att byta från ett enkelt virksätt till ett annat, och vips! sitter midjan där. Om man vänder den här provlappen upp och ner har man en smal ärmavslutning nertill. Det är bäst att jag slutar fantisera nu, men jag tror att ni förstår vad jag menar.

Om du däremot vill byta virksätt utan att det påverkar bredden av det du virkar är det inte alls det här resultatet du är ute efter.

I min jacka Gudrun ingår två virksätt:

crochet stitch detail

Nederdelen av jackan är virkad i ett enkelt mönster som jag kallar stolpkolumner (det här virksättet hittade jag faktiskt på själv, men det är verkligen inte komplicerat), som består av stolpar och luftmaskor, medan överdelen är virkad i ett snäckmönster. Det är värt att notera att de båda virksätten består av samma sorts maskor (stolpar och luftmaskor), men att de ändå inte har exakt samma masktäthet. Det betyder att samma antal maskor ger olika bredd beroende på vilket virksätt man använder.

Om jag nu nöjt mig med att räkna maskor, och se till att jag hade samma antal maskor hela vägen, skulle överdelen av jackan ha blivit smalare än nederdelen. Det var inte det jag ville. Turligt nog gjorde jag mitt jobb och anpassade mönstret för det första varvet snäckor så att jackan inte blir smalare över bysten jämfört med resten.

Det finns inget hemligt knep bakom detta. Det handlar bara om att virka provlappar, mäta dem noga och räkna litet.

Att få virksätten att passa ihop:

Det här är inte riktigt lika konkret och handfast som frågan om masktäthet. Vilka virksätt passar bra ihop? Det är egentligen en smakfråga, och jag har inga bestämda regler att erbjuda.

Däremot kan jag förklara hur jag just nu tänker i den här frågan. Om ett år har nog mina funderingar utvecklats, men i dagsläget går de som följer.

Jag kommer att använda sjalen « Arrows » som ett exempel (se bilder till vänster – det är den rosa spetsvirkade sjalen). Utan en tilltalande kombination av virksätt skulle den här modellen helt enkelt inte finnas.

Jag ville använda ett riktigt runt spetsgarn, och av någon anledning funderade jag på spetsiga, pilliknande former. Det finns massor av mönster på virksätt med rundade eller blomlika former, men jag gick på jakt efter spetsigheter. 

Jakten var inte så jobbig – jag går gärna på jakt när det innebär att sitta i favoritfåtöljen och bläddra i virkböcker. Jag hittade massor av fina virksätt. Problemet var nu att välja ut dem jag skulle använda. Metoden? Massor av provlappar.  Som alltid valde jag bort många alternativ redan på provlappsstadiet – för stora hål, för små hål, inte så fint på riktigt som i boken, för komplicerat… Det finns massor av bra anledningar att välja bort ett virksätt. 

Men hur skulle jag välja bland dem som fanns kvar? Det var fortfarande en smakfråga, naturligtvis, men det fanns något mer konkret att ta fasta på. Jag ville ha en viss enhet i det sätt mönstren var uppbyggda på. Jag tittade på vilka maskor som ingick. En del virksätt var baserade på fastmaskor. Andra var helt beroende av riktigt långa maskor, som dubbel- eller trippelstolpar. Det fanns många fina virksätt som mest litade till vanliga hederliga stolpar – och det var den gruppen jag fastnade för.

Så nu var det ännu färre alternativ kvar. Jag valde bort en del för att de var för lika varandra (det blev för tråkigt), och en del andra för att de var för olika de andra (det blev konstigt). Det var naturligtvis redan ett mycket subjektivt val. Det slutliga urvalet gjordes på grundval av det mest subjektiva kriteriet som finns – jag valde dem som jag tyckte bäst om.

Och sedan var det bara att börja virka provlappar och räkna igen!

Vi ses snart!

Pattern shop (engelsk mönsterbutik)

Galleri

Kontakt

Hem

 

 

arrows crochet stolecrochet sock yarn bag

crochet stole back view

crochet garment detail

crochet arrows stole

Posts created 2317

Laisser un commentaire

Votre adresse e-mail ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *

Ce site utilise Akismet pour réduire les indésirables. En savoir plus sur comment les données de vos commentaires sont utilisées.

Articles similaires

Commencez à saisir votre recherche ci-dessus et pressez Entrée pour rechercher. ESC pour annuler.

Retour en haut