Nyhetsbrev januari 2016 : C2C (från ett hörn till ett annat)

I butiken

Varmt och skönt om halsen med vackra färger i Véronique Chermettes nya mönster : den virkade runda halsduken 5 rektanglar.

5 rectangles 1
5 rektanglar består av rektanglar som virkas i ett enkelt men smart mönster och som fästs ihop allteftersom. Den kan virkas i vilket garn som helst som har en löplängd på ca 87 m per 50 g. Mönstret blir särskilt snyggt i garn med långa färgskiftningar. Véronique valde att virka sin halsduk i Mochi Plus, fg Equinoxe.

För att fira publiceringen av mönstret gäller ett specialerbjudande fram till den 7:e februari 2016: när du köper mönstret 5 rektanglar och 6 nystan Mochi Plus (den mängd som behövs för att virka halsduken) är ett av de 6 nystanen gratis (priset dras ifrån innan betalning).

Mer information i butiken.

Om du gillar Kirsten Kapurs stickade sjalar kommer du att älska hennes bok Shawl Book One.

couverture
Den innehåller mönster till tio av Kirstens mest populära modeller.

Boken är helt på engelska.

Mer information i butiken.

På bloggen (på engelska och franska)

des etoiles et des bonusTill följd av december månads adventskalender kunde jag visa en hel rad projektcollage, gjorda av de som deltog i kalendern. De finns att se här: lövcollage, rundade blommor, tredje collaget and slutfyrverkeri.

 

 

 

kitulmus_aJag gjorde också en hel serie artiklar på bloggen om de garner som kan användas för att sticka mönstren i boken Shawl Book One – de finns här i kategorin « inspiration ».

 

 

 

 

C2C (corner to corner = från ett hörn till ett annat)

Helt plötsligt pratar massor av folk om C2C med mig! Vad är det egentligen?

I grunden handlar det om att virka en ruta diagonalt, från ett hörn till ett annat. Men när man talar om C2C avses en särskild teknik.

Diagonalvirkade rutor var inte en nyhet för mig – de finns både i mina sockgarnsväskor (mönster på engelska) och i EclatDuSoleils filt Färgglad kram. Men där handlar det om rutor som virkas fram och tillbaka och där specifika minskningar skapar formen.

När det handlar om C2C består rutan av block (med stolpar) som hakar i varandra och som virkas det ena efter det andra, utan att ta av garnet. I det här nyhetsbrevet ska vi se hur man gör en enkel ruta.

Vi börjar med det första blocket.

ill1
6 lm, 1 st i den 4:e lm från virknålen, 1 st i var och en av de 2 kvarvarande lm.

Blocket består av 3 lm (till höger) och 3 stolpar. Alla blocken i rutan har samma beståndsdelar, men de virkas inte alla på samma sätt (det återkommer vi till).

Block 2 virkas direkt efter block 1: 6 lm, 1 st i den 4:e lm från virknålen, 1 st i var och en av de 2 kvarvarande lm.

ill2 avec nos
Nu ska vi fästa block 2 i block 1. För att göra det måste vi vrida block 1 uppåt så att de 3 lm (nedtill på bilden) hamnar upptill.

Block 2 stannar där det är. Nu ska vi koppla ihop de två blocken med en smygmaska i 3-lmb i block 1.

ill4
Vidare till block 3! Det virkas på ett annat sätt:
3 lm, 3 st i samma 3-lmb (i block 1, där vi just virkade smygmaskan).
Vi kan kalla det här för ett följdblock.

ill5

Nu har vi virkat de två första varven i C2C-rutan:

ill6

Vi vänder på arbetet för att börja nästa varv. Virknålen är i högerkant.

Det första blocket i varvet är block nummer 4. Det virkas som block 1 och 2:
6 lm, 1 st i den 4:e lm från virknålen, 1 st i var och en av de 2 kvarvarande lm.

ill7
Vi fäster det här blocket i 3-lmb i blocket i föregående varv, vid pilen i bilden nedan:

ill8
ill9
Och så gör vi 2 följdblock til:
*3 lm, 3 st i samma 3-lmb (där smygmaskan just virkats), fäst med 1 sm i lmb i nästa block i föregående varv ; upprepa från * för att virka det andra och det tredje blocket på varvet.

ill10
Om vi tittar på schemat igen syns det tydligt att det är det första blocket i varje varv som virkas annorlunda genom att man börjar med 6 lm.

ill10SV
Block 1 är det första (och enda!) blocket på varv 1, block 2 är det första på varv 2 och block 4 är det första på varv 3 (pilarna visar arbetsriktningen).

Vi ser också att vi lagt till ett block för varje varv – det är ökningsvarv.

När man gör ett större projekt är det opraktiskt att ge varje block ett nummer. Det är bättre att numrera varven. Det enda vi behöver komma ihåg är att det första blocket på varje ökningsvarv börjar med 6 lm som maskorna virkas i, och att blocken därefter är följdblock som virkas i luftmaskbågen i blocket i föregående varv.

Vi virkar två varv till!

ill11
Här har vi 5 varv allt som allt. Eftersom vi började med ett block på varv 1 och har lagt till ett block per varv, är det fem block på varv 5.

Det blir lagom bredd för vår första ruta – men vi har hittills bara virkat halva rutan. Nu ska vi börja minska för den andra halvan.

ill12
1 sm i var och en av de 3 st i första blocket, 1 sm i lmb.

Fortsätt direkt med 4 följdblock.

ill13
Det sista blocket fästs med en smygmaska i lmb i det sista blocket i föregående varv. Det blir totalt 4 block – vi har minskat med ett block.

Upprepa det här minskningsvarvet 3 gånger, genom att börja med smygmaskor i det första blocket och minska ett block på varje varv.

ill14
Här är vår första C2C-ruta. Den består av block och är virkad från hörn till hörn!

Den är bra i sig, kul att virka och med intressant struktur. Men jag tror att du som jag känner på dig att man kan göra mer än enkla rutor med den här tekniken.

Det pratar vi om nästa månad. Fram tills dess kan vi diskutera våra rutor i kommentarerna nedan!

Vi ses snart!

signature

Posts created 2332

5 commentaires pour “Nyhetsbrev januari 2016 : C2C (från ett hörn till ett annat)

Laisser un commentaire

Votre adresse e-mail ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *

Ce site utilise Akismet pour réduire les indésirables. En savoir plus sur comment les données de vos commentaires sont utilisées.

Articles similaires

Commencez à saisir votre recherche ci-dessus et pressez Entrée pour rechercher. ESC pour annuler.

Retour en haut