Annette Petavy Design – Nyhetsbrev februari 2011 – Ett tips för att sy ihop rutor

Nyhetsbrev februari 2011: Ett tips för att sy ihop rutorNytt:För dig som gillar att virka har jag det stora nöjet att presentera EclatDuSoleils nyaste sjal: Victoria.victoria crochet shawlDen här lilla månskärve-formade sjalen är rolig att virka, och kan användas på många olika sätt. Sjalen virkas uppifrån och ned, vilket gör att den enkelt kan anpassas till olika sorters garner, och till den mängd garn du har till hands. Sjalen på bilden är virkad i ett sockgarn i ull (Malabrigo Sock). Mer information finns i butiken.För den som föredrar att sticka har den produktiva Circé aux Belles Boucles gjort ett nytt mössmönster: BigBow, för små och stora flickor.bigbow knitted hatDen här söta lilla mössan stickade Circé först upp till en väninnas lilla dotter. Mönstret innehåller nu 5 storlekar, från baby till vuxen storlek L. Stora flickor vill också ha mössor med rosett! Mer information i butiken.Ett tips för att sy ihop rutor:Jag gjorde ett virkat täcke den här månaden, som ska publiceras i en bok. Det jag vill berätta om är hur jag sydde ihop rutorna i täcket. Det här är ett litet tips som kan användas i många situationer. Jag brukar visa det när jag ger virkkurser, som ett av flera alternativ.Jag föredrar naturligtvis att virka ihop små motiv allt eftersom, på sista varvet av varje ny ruta eller stjärna. Då är ju hela projektet praktiskt taget klart när man virkat färdigt!Det är dock inte alltid möjligt. För att virka ihop motiv måste man ha luftmaskor i sista varvet – och dessutom måste de luftmaskorna sitta där man vill haka fast motiven i varandra. Det är möjligt att ditt motiv avslutas med ett varv utan « hål », antingen för att mönstret säger så eller för att du bestämt att det är så du vill ha det. Ett eller ett par varv fastmaskor eller stolpar ger ofta en fin ram till varje motiv, och skapar dessutom en viss visuell harmoni åt det färdiga arbetet. Om så är fallet måste motiven sys ihop.Det kan man göra på många olika sätt. De flesta sömmar jag sett förklarade i olika böcker har dock en tydlig rät- och avigsida. T ex brukar en söm som nästan inte syns alls på rätsidan vara väldigt uppenbar på avigsidan. Det kanske inte är något problem alls. När allt kommer omkring har ju rundvirkade motiv en rät- och en avigsida, så varför skulle inte sömmen kunna ha det också? Men det finns många situationer där avigsidan på virkade saker syns. En liten pläd på soffan som du verkligen använder (och inte bara viker noggrant och lägger över ryggstödet) kommer emellanåt att ha avigsidan upp, precis som en barnfilt. Avigsidan på en sjal, och ännu mer på en halsduk, syns när man bär dem.En söm som är så diskret som möjligt på både rät- och avigsida är alltså ingen dum idé. Dessutom är det inte särskilt svårt att åstadkomma.crochet motifs seam 1   Lägg rutorna (eller sexkanterna, eller trianglarna, eller…) på bordet framför dig, med rätsidan upp. Ovansidan på maskorna i det sista varvet ligger mot rätsidan. De syns tydligt från rätsidan, men inte från avigsidan.Använd en trubbig nål, och fäst det garn du tänker sy med på avigsidan av ruta 1 (till vänster). Stick nålen upp från avigsidan ut genom ovansidan på hörnmaskan (eller en annan maska där du vill börja sy), så att garnet löper mellan främre och bakre maskbåge fram på rätsidan.seam crochet motif 2  Stick ner nålen mellan maskbågarna i toppen på motsvarande maska i ruta 2, och upp igen genom toppen på nästa maska, steget närmare dig.crochet motif seam 3 Gå tillbaka till ruta 1 och stick ner nålen i toppen på den första maskan (där garnet redan löper ut) och upp igen i nästa maska.crochet motif seam 4Sömmen börjar ta form – garnet sicksackar mellan rutorna. Det är hög tid att dra åt litet grann, men se noga efter hur garnet löper i de sista maskorna. crochet motif seam 5Gå tillbaka till ruta 2 och stick ner nålen i den maska där den sist kom upp. Fortsätt att sy fram och tillbaka mellan rutorna. Varje gång sitcker du ner nålen i den sista maskan där garnet löper ut. Du behöver inte sticka nålen djupt ner i maskan – det räcker att sy under den tråd som löper på tvären mellan två maskor – se bilden (och prova själv).crochet motif seam 6Allt eftersom du syr kommer rutorna att lägga sig kant i kant. Man ser bara en av maskbågarna i toppen på varje maska.crochet motif seam 7Så här ser den färdiga sömmen ut på rätsidan…crochet motif seam 8… och på avigsidan. Sömmen är en aning tjockare på avigsidan, men det är inte stor skillnad.Så vad kan du tänka dig att virka och sy ihop med den här metoden? I mina virkfantasier är jag redan i full färd med att göra en fantastisk halsduk med pyttesmå rutor i massor av olika färger!Vi ses snart!signature

Posts created 2334

Laisser un commentaire

Votre adresse e-mail ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *

Ce site utilise Akismet pour réduire les indésirables. En savoir plus sur comment les données de vos commentaires sont utilisées.

Articles similaires

Commencez à saisir votre recherche ci-dessus et pressez Entrée pour rechercher. ESC pour annuler.

Retour en haut