Annette Petavy Design – Nyhetsbrev september 2012 – Fästa trådar

Nytt:

Ett nytt, mångsidigt mönster från EclatDuSoleil: Ett randigt liv (finns på svenska).

a life in stripes

I det här mönstret ger EclatDuSoleil instruktioner för det smalrandiga mittpartiet samt tre olika kanter. Genom att leka med färgkombinationer och välja olika kanter kan du göra många olika, unika sjalar!
Mer information i butiken.

Beskrivningen för den rektangulära sjalen Organic publicerades första gången i den brittiska tidningen Inside Crochet 2010.

organic stole

Nu har jag översatt mönstret till svenska och anpassat det till tunt merinogarn och Mini Mochi. Mönstret innehåller också tips om hur man anpassar modellen till ett helt annat garn om så önskas.
Mer information i butiken!

Dessutom innehåller höstnumret av den amerikanska tidningen Interweave Crochet ett mönster av mig: barnjackan Poppy.

poppy

Fästa trådar:

En enkel fråga, jag vet – men alla deltagare i nybörjarkurser i virkning ställer den: Hur fäster man trådarna när man är färdig?

Jag tvivlar inte ett ögonblick på att många läsare är vana virkare som kan fästa trådar i sömnen. Men det finns andra som är mindre erfarna – och det här ämnet behandlas sällan i böcker om virkning.

Dessutom, som med så mycket när det gäller virkning, kan man fästa trådar på olika sätt. Om du har en annan metod vill jag gärna att du berättar!

Först och främst, om du kan virka in garnändarna allt eftersom är det en bra idé. Jag förklarade den tekniken i nyhetsbrevet för januari 2009.

Men det kanske inte är en bra teknik för just ditt projekt. Kanske du använder ett spetsmönster där ändarna kan titta fram. Kanske du virkar smala ränder, och arbetet blir snett om du virkar över garnändarna. Kanske du virkar med ett garn som är väldigt tjockt, eller som på något annat sätt inte passar för den metoden.

Hur gör man då?

Först ser man till att man har några rätt tjocka trubbiga stoppnålar till hands. Det är bra att ha flera olika storlekar så att man kan ta den som passar bäst till det garn man använder.

yarn needles

Det finns personer som fäster trådar med hjälp av virknålen. Det är sant att man inte behöver något ytterligare verktyg på det sättet, men jag föredrar en stoppnål.  Man kan jobba mer exakt med den, och få ett snyggare resultat.

Eftersom du måste trä nålen, se till att inte klippa garnändarna för korta när du tar av garnet. Till att börja med kan du sikta på ca 20 cm längd, så blir det bekvämt att fästa.

Man fäster trådarna på avigsidan av arbetet (om det finns en avigsida – en del modeller är ju helt vändbara). För att skilja rätsidan från avigsidan är en metod att titta på sista varvet (om det är ett varv från rätsidan). Om man kan se ovankanten av maskorna är man på rätsidan (till höger nedan). Om man mest ser knölar högst upp är man på avigsidan (till vänster nedan).

right side, wrong side

Virkmönstret kan dock ha större delar som är vända åt andra hållet. I min lilla provlapp valde jag att bestämma att sista varvet var virkat från avigsidan, och att rätsidan var den sida där jag såg stolpgrupperna från rätan. Trä tråden som ska fästas på nålen. Välj en nål som varken är för tunn eller för tjock i förhållande till garnet. Garnet ska gå lätt genom nålens öga, men nålen får inte vara så tjock att den missformar maskorna när den sticks igenom dem.

Om den sista maskan i sista varvet är en stolpe (det är inte helt ovanligt), titta efter den lilla knölen på utkanten av maskan. Knölen är resultatet av omslaget i stolpen. Fäst den sista öglan i arbetet genom att sticka nålen genom den här knölen – om inget annat sägs sticks nålen alltid under garnet, inte genom det.

ill3

Vänd arbetet så att du fortsätter på avigsidan. Om den sista maskan i sista varvet är en väldigt lång maska kan du behöva sticka nålen under en eller annan tråd på baksidan av maskan. I mitt fall är det en stolpe, så jag är redan ganska nära nedkanten av maskan. Jag sticker nålen genom maskans « fot », under de två « benen ».

ill4

Maskornas « fötter » är ett bra ställe att gömma garnändar på. Men i den här provlappen är kantmaskan ensam. Jag måste förflytta mig över en « bro » av luftmaskor för att komma till närmsta stolpgrupp.

När jag behöver fästa en tråd genom luftmaskor försöker jag väva den upp och ner genom luftmaskbågen. Här är luftmaskbågen ganska kort, men ibland behöver man göra detta genom många luftmaskor. Stick ner i en luftmaska, upp genom nästa, ned i nästa, upp genom nästa osv.

ill

Efter en passage genom foten på en fastmaska kommer jag fram till stolpgruppen. Men nu är jag högst upp i första maskan i gruppen, och jag behöver förflytta mig nedåt mot de praktiska maskfötterna. Därför tittar jag efter « knölar » på baksidan av stolpen, och sticker nålen under ett par av dem (fler om det är en högre maska).

ill6

Väl nere vid maskfötterna är det lugna puckar, bara att sticka nålen genom dem. Det är värt att notera att jag tänker klippa av garnänden här. Det är därför jag inte stuckit nålen genom det sista « benet » i den sista maskan i gruppen. Den avklippta änden syns mindre från rätsidan om jag klipper här i stället för precis i kanten av stolpgruppen.

ill7

Så när ska man anse sig färdig och klippa av garnänden? Det beror i stor utsträckning på vilket garn man använder. I allmänhet måste man som absolut minimum fästa minst 2 – 3 cm av garnet, men jag ökar helst det till 4 – 5 cm. Om en liten bit garn skulle krypa ut försäkrar man sig på så sätt om att arbetet inte riskerar att repas upp.

Men om garnet är halt behöver man fästa en längre bit och dessutom vara litet extra noga med den allra sista biten. Jag använder två olika metoder i sådana fall.

Det första sättet är att sticka nålen genom garnet i de sista maskorna i stället för under det.

ill8

Beroende på garnet kan man behöva byta till en spetsig nål. Garnänden kommer att hakas fast i de enskilda deltrådarna i garnet och på så sätt sitta säkrare.

Ibland är det opraktiskt eller omöjligt att göra så. I sådana fall brukar jag gå tillbaka i mina egna fotspår på det här sättet:

ill9

Stick nålen genom maskornas fötter, inklusive sista benet i sista maskan i gruppen. Vänd och för nålen över sista benet, och tillbaka genom maskfötterna.

ill10

Den här tvärvändningen med garnet får det att sitta säkrare.

När tråden väl är fäst är det dags att klippa den. Klipp garnet några millimeter från arbetet. Jag tycker att det är bättre att inte klippa för nära ytan, särskilt om det finns en tydlig rät- och avigsida.

Om du virkar med bomull kan du gnugga garnändan litet med fingrarna för att rufsa till den, så glider den inte så lätt. Om arbetet är vändbart kan du dra lätt i det så att den avklippta ändan glider in mellan maskorna (det funkar bäst om du fäst den sista biten i flera maskfötter).

Och som sagt, om du tycker att ditt sätt att fästa trådar är bättre vill jag gärna veta hur du gör!

Vi ses snart!

signature

Posts created 2333

2 commentaires pour “Annette Petavy Design – Nyhetsbrev september 2012 – Fästa trådar

Laisser un commentaire

Votre adresse e-mail ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *

Ce site utilise Akismet pour réduire les indésirables. En savoir plus sur comment les données de vos commentaires sont utilisées.

Articles similaires

Commencez à saisir votre recherche ci-dessus et pressez Entrée pour rechercher. ESC pour annuler.

Retour en haut