Annette Petavy Design – Nyhetsbrev juli 2010 – Ta makten över dina ränder

Nyhetsbrev juli 2010: Ta makten över dina ränderNytt:Det är sommar och det händer inte så mycket – förutom på den franskspråkiga fronten. Jag har publicerat några översättningar under den gångna månaden. Beskrivningar finns på engelska på respektive designers sajt, för Phoenix mittsAdult Spring Garden Tee och Hamamelis shawl. new patternsDet händer nog mer på alla möjliga språkfronter i augusti!Ta makten över dina ränder:Jag skrev nyligen om färg i virkning för en brittisk tidning (artikeln ännu ej publicerad). När jag virkade mina prover för att illustrera artikeln påmindes jag om en fiffig teknik som jag inte använt så mycket på sistone, som ger dig full kontroll över färgkombinationer på olika varv.Att virka ränder är mycket användbart. Beroende på mönstret kan ett par varv i en annan färg se väldigt olika ut. Det kan se ut som vanliga ränder, det kan bli en sicksack-linje över arbetet, det kan se ut som pepitarutor eller något annat. Med olika virkmönster blir ränder så mycket mer än bara ränder.Det finns ett par vanliga metoder för att virka ränder utan att behöva fästa miljontals trådar. En metod är att virka ränder över ett jämnt antal varv och låta det garn som inte används i randen följa med längs kanten av arbetet. En annan metod är att använda tre färger och byta färg varje varv. Då kan du också låta de färger som inte används följa med längs kanterna av arbetet. Även om de här metoderna är väldigt användbara ger de kanske inte alltid exakt det resultat du eftersträvar. Du kanske vill ha en rand som är tre varv bred istället för två eller fyra, för det är precis den rätta bredden. Du kanske bara vill ha ett smalt streck i en kontrastfärg, över ett enda varv, för att ge liv åt en enfärgad bakgrund. Du kanske har andra kreativa idéer som du inte tillämpat eftersom de innebär att du måste ta av garnet många gånger för att få över det på rätt sida av arbetet. Klippa garn är inte så jobbigt i sig, men det blir många ändar att fästa!Du kan få precis det du vill, med mycket färre garnändar än du tror. I en bok av Pauline Turner hittade jag för flera år sedan en metod som låter dig ta makten över dina ränder. Jag vet inte längre om jag gör exakt som hon, men det jag gör fungerar!crochet swatch 1Här vill jag lägga en smal rand, över bara ett varv, i lila mot den orangea bakgrunden. Jag har bytt färg som vanligt och virkat mitt lila varv. Sedan drar jag upp öglan på virknålen så att garnet inte repas upp i första taget, och tar virknålen ur öglan.Om det känns nervöst, eller om du måste lägga undan din virkning i det här skedet, kan du sätta en säkerhetsnål i öglan för att säkra den.crochet swatch 2Utan att vända arbetet, gå tillbaka till början av varvet. Där väntar det orangea garnet på dig. Dra upp en ögla av det orangea garnet genom den första lila maskan, och virka nästa varv i orange åt samma håll som det lila varvet.Du kan behöva justera mönstret så att det fortsätter att stämma. Här virkar jag något som på engelska kallas « griddle stitch ». Det är varannan fastmaska, varannan stolpe, med fastmaskor i stolpar och stolpar i fastmaskor.  Över ett jämnt antal maskor började varje varv hittills med en fastmaska. För att mönstret ska stämma kommer jag nu att få börja varje varv med en stolpe. crochet swatch 3I slutet av varvet sticker jag virknålen genom den sista lila maskan, precis som vanligt. Innan jag gör omtaget och drar igenom garnet ser jag till att också sticka virknålen genom den lila öglan jag lämnade i slutet av föregående varv.crochet swatch 4När garnet dragits genom den lila öglan är den säkrad.crochet swatch 5 Här är maskan färdig och jag har dragit åt det lila garnet. Jag kan i lugn och ro fortsätta virka.crochet swatch 6Det här är det färdiga provet. Det är inte lätt att se att det lila varvet och varvet efter det är virkade från samma sida. Här, som i så många andra fall, är ett varv i en annan färg ett effektivt och intressant sätt att framhäva mönstrets karaktär.Ett diagram över mönstret skulle se ut ungefär så här:crochet diagramcrochet swatch 7Jag lekte med strukturmönster i två färger. Du kan prova med vilket mönster som helst (vanliga stolpar, snäckor…) och hur många färger du vill. Experimentera och ha kul!Bakgrundsbild för din dator för augusti månad finns här.Vi ses snart!signature

Posts created 2332

Laisser un commentaire

Votre adresse e-mail ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *

Ce site utilise Akismet pour réduire les indésirables. En savoir plus sur comment les données de vos commentaires sont utilisées.

Articles similaires

Commencez à saisir votre recherche ci-dessus et pressez Entrée pour rechercher. ESC pour annuler.

Retour en haut