Nyhetsbrev oktober 2016 – Projekt i Jämtlandsvirkning

I butiken:

Inspirerad av nyhetsbrevet om halvcirkelformade sjalar virkade jag en Blåbärspaj:

collage tarte aux myrtillesMönstret går att köpa ensamt, och det är gratis om man samtidigt köper garn för att virka sjalen (1 nystan tunn merinoull, 1 nystan Mini Mochi till den första randen och 2 nystan Mini Mochi till den andra randen och kanten).

Mer information i butiken.

I garnet London finns nu en ny färg, Sienne:

sienne

Och fina blomknappar från Butterfly Couture:

boutons fleurs
En idé för användning av blomknapparna: en Capelette virkad med 3 nystan Mini Mochi.

capelettemochi 1
Mönstret har uppdaterats och innefattar nu även denna nya version.

 

På bloggen (på engelska och franska):

cahier techniqueEn liten artikel om tekniska tips som jag bidragit med i senaste numret av den franska sticktidningen Passion Tricot.

capelettemochi 3Lite mer information om min Mini Mochi-version av mönstret Capelette.

 

 

 

 

coin bleuEn hälsning från en mässa i Chadrac.

 

 

 

 

pluieBilder från Journées Nationales de la Laine (nationella ulldagarna) i Felletin – ett helt underbart evenemang!

 

 

 

coconsOch det senaste avsnittet av min podcast på franska, där Marie Foyer berättar saker om silke som ni aldrig någonsin kunnat föreställa er.

 

 

 

På gång:

Kolla bloggen regelbundet under de närmaste veckorna, jag kommer att föreslå massor av julklappsidéer, att göra eller att ge bort som de är.

 

Projekt i Jämtlandsvirkning:

I det senaste nyhetsbrevet pratade jag om Jämtlandsvirkning (även kallad « virkad nålbindning ».

Sedan dess har jag gjort flera små saker i detta virksätt. Jag har lärt mig en hel del om tekniken på så sätt, och jag tror att dessa projekt även kan fungera som inspiration för mina läsare.

Telefonfodral

Två telefonfodral: ett grått till dotterns Nexus och ett rött till min Samsung (Nexus är en lite större telefon).

Båda fodralen virkades i mellantjock merinoull med en 5 mm virknål. Det grå fodralet, som är lite större, väger exakt 25 g. Man bör kunna göra två fodral av ett nystan, i alla fall i samma storlek som det röda.

deux etuis
Grått fodral
:

Virka 34 lm (för att få 32 m på varje varv). Virka den första maskan och de följande enligt förklaringarna i nyhetsbrevet för september.

I slutet av första varvet drar man till sig början av varvet så att en ring bildas. Se till att inte vrida varvet. Använd den första maskan i varvet som nästa maska där virknålen ska stickas. Så snart denna maska, som alltså sluter arbetet till en ring, är färdig sätter man en markör i den för att markera varvets början.

Fortsätt att virka i spiral och flytta upp varvmarkören varje varv, tills arbetet mäter ca 15 cm.

När sista varvet virkats tas markören bort. För att jämna ut kanten, virka 1 fm i var och en av de 2 följande maskorna, och sedan 1 sm i nästa maska. Ta av garnet.

pic1
Som redan nämnts bildas en « knöl » i början av arbetet.

Här gömde jag knölen i botten av fodralet när jag sydde ihop det. Jag vände arbetet ut och in och sydde enligt strecket på bilden:

couture etui gris
För att stänga fodralet fäste jag helt enkelt garnet med en sm i mitten av ovankanten, på den sida jag bestämt skulle vara baksida. Jag virkad ca 15 luftmaskor och fäste luftmaskkedjan med en ny smygmaska, på samma ställe. När jag fäste garnändarna passade jag på att förstärka fästpunkten.

En fågelknapp, och så var det klart!

haut etui gris

Rött fodral:

När jag virkade det röda fodralet ville jag försöka undvika att det blev en knöl i början.

Virka 30 lm (för att få 28 m på varje varv) och virka första varvet exakt som för det grå fodralet. När varvet är färdigt sluter man arbetet till en ring med en sm i första maskan.

I början av nästa varv virkar man 2 lm. Stick virknålen i den 2:a lm från virknålen och dra upp en ögla, stick sedan virknålen i den första maskan på varvet och dra upp en ögla. Omslag, dra igenom de 3 öglorna på virknålen. Fortsätt på det sätt som beskrivits tidigare.

Efter det 2:a varvet fortsätter man virka i spiral med en varvmarkör, som beskrivits för det grå fodralet. När arbetet mäter ca 14 cm (det här är till en lite mindre telefon) avslutar man som för det grå fodralet.

Det blir ingen knöl längst ner:

debut etui rouge
Däremot blir det ett avbrott i virkmönstret, och även sedan jag fäst garnet och passat på att sy ihop öppningen, tycker jag inte att det blir särskilt bra.

etui rouge ferme
Sömmen längst ner döljer problemet en smula, men jag är tveksam. Var och en väljer själv, men jag tror att jag föredrar att tampas med knölen.

Jag virkade en ögla i ovankanten på samma sätt som tidigare, med ca 12 lm (men jag borde nog ha gjort lika många som på det grå fodralet för bättre knapplacering), och kompletterade med en annan fågelknapp (lite mindre).

haut etui rouge
Grytlapp

Sedan gjorde jag en grytlapp i bomull. Jag använde ett garn från Phildar som inte finns längre, med en löplängd på  125 m per 50 g. Det gick åt ungefär 1,5 nystan av den mörkturkosa färgen och 1 nystan av den ljusa. Jag använde en 4,5 mm virknål.

manique

Virka 102 lm med det mörkare garnet (för att få 100 m på varje varv). Börja som för det grå fodralet ovan. Virka 4 varv i samma färg och börja sedan byta färg varje varv.

Färgbytena ger en spännande effekt som jag tror att man kan experimentera en hel del med:

manique changement de couleurs

Jag virkade helt enkelt tills den ljusa färgen tog slut, och lade sedan till 4 varv av den mörka.

rayures manique
När man tittar närmare på ränderna ser man att bomullen inte beter sig på samma sätt som ull. Garnet är mindre fylligt, så ibland syns det föregående varvets färg igenom i botten av maskan. Eftersom bomullen är stummare syns också alla oregelbundheter mer. Min slutsats är att bomull inte fungerar lika bra i Jämtlandsvirkning som ull (vilket inte hindrar att det blir en jättebra dubbel grytlapp).

Efter det sista varvet, fortsätt i fasta maskor (en fm per maska) och sätt markören i den första maskan. När det återstår 14 maskor före markören, virka 1 sm i var och en av nästa 2 m och ta av garnet.

Vrid grytlappen 180 grader och fäst garnet med en smygmaska i « spetsen » av knölen nedtill:

bas de manique

Virka 1 fm i varje maska tills 14 m återstår i slutet av varvet. På samma sätt som i ovankanten, virka 1 sm i var och en av nästa 2 m och ta sedan av garnet.

På det här sättet blir grytlappens kanter jämnare. Eftersom den fortfarande ser ut som ett rör och inte som en grytlapp plattar man till den genom att virka ihop kanterna upptill (ovankant mot ovankant) och nedtill (nedkant mot nedkant) med ett varv fasta maskor. Lägg till en ögla i ett hörn för att hänga upp grytlappen. Du kan t ex göra en snodd som den som förklarades i nyhetsbrevet för november 2014.

Liten väska

Och till sist: en liten tygfodrad väska.

Garn: ca 75 g tjock merinoull (fg rostad majs)
Virknål: 5 mm.

sac jaune terminé

Börja med 64 lm (för att få 62 m på varje varv). Virka på samma sätt som för det grå fodralet till en höjd på ca 18 cm. Avsluta med 1 fm i var och en av de 4 första maskorna på varvet, följt av 1 sm i var och en av de 2 nästa m. Ta av garnet.

Vänd arbetet ut och in och sy ihop botten som för det grå fodralet. Fäst alla trådar och vänd rätsidan ut.

Mät väskan.

sac jaune mesurer
Jag fick följande mått: 14,5 cm bred x 17 cm hög.

Nu ska vi göra ett litet mönster till fodret. Vi lägger till en sömsmån utöver väskans mått – jag föreslår 1 cm runtom.

doublure
Om du inte har turen att vara lycklig ägare till en patchworklinjal föreslår jag att du klipper ut ett pappersmönster enligt yttermåtten. Jag använde min linjal för att skära ut fodret.

sac jaune doublure1

Hur som helst är idén att klippa ut två fyrkanter i tyg enligt mönstrets yttermått. Jag klippte i tyg som jag vikt dubbelt, räta mot räta.

sac jaune doublure 2

Sy 1 cm från kanten längs tre sidor av fodret (sidorna och botten). Klipp bottenhörnen på snedden och pressa sidsömmarna öppna (bottensömmen är svår att komma åt). Vik sedan en fåll på 1 cm mot avigsidan runt öppningen upptill.

sac jaune pose doublure
Stoppa in fodret i väskan med avigsidorna mot varandra.

sac jaune couture doublure

Sy fast fodret runt öppningen för hand. Fäst fodrets botten med några stygn från utsidan av väskan längs bottensömmen.

sac jaune bandouliere

Jag ville testa en idé jag hade om axelband i läder. Bandet blev lite brett i förhållande till väskans storlek, men jag tror att jag ska fortsätta experimentera med läderband. Om jag inte haft något läder till hands tror jag att jag hade gjort ett axelband i tyg. Enkla virkade axelband eller handtag brukar töja sig. För andra idéer om virkade väskhandtag, se EclatduSoleils fina mönster Italian Travels (finns tyvärr inte på svenska).

Kolla också gärna in Genevièves kreativa användning av Jämtlandsvirkning. Har du själv testat tekniken? Har du några funderingar eller idéer? Diskutera gärna i kommentarerna nedan!

Vi ses snart,

signature

 

Posts created 2333

Laisser un commentaire

Votre adresse e-mail ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *

Ce site utilise Akismet pour réduire les indésirables. En savoir plus sur comment les données de vos commentaires sont utilisées.

Articles similaires

Commencez à saisir votre recherche ci-dessus et pressez Entrée pour rechercher. ESC pour annuler.

Retour en haut