Annette Petavy Design – Nyhetsbrev februari 2012 – Vända utan luftmaskor

Nyhetsbrev februari 2012: Vända utan luftmaskorNytt:Jag vet att många väntat på det – nu är EclatDuSoleils nya mönster Guirlande ute, även på svenska!guirlande crochet shawletteDen här sjalen designades för att framhäva ett vackert och intrikat kantmönster ur en gammal amerikansk bok. Kantmönstret har två olika motiv som utvecklas vart och ett i sin egen takt. Det gör Guirland till ett intressant projekt för den som har litet mer erfarenhet av virkning.Mer information i butiken.Vända utan luftmaskorFör över två år sedan pratade jag om vändmaskor i nyhetsbrevet. Jag lär fortfarande mina kursdeltagare att skippa de 3 lm som i regel ersätter en stolpe i början av varvet och istället vända med 2 lm och virka en vanlig stolpe i första maskan. Det är en praktisk metod som är lätt att tillämpa. I regel lär jag ut den på första lektionen.Men nyligen träffade jag min begåvade väninna Nathalie Mainsant som visade mig ett prov hon virkat utan några vändmaskor alls. Jag blev förstås fascinerad av denna möjlighet att helt slippa extra luftmaskor i början av varvet och få nästan perfekt raka kanter. (Jag säger « nästan » för inget virkat är egentligen perfekt rakt – virkade maskor är lätt assymetriska i sig).Nathalie skickade mig en länk till en video på YouTube och jag började experimentera.Jag håller fortfarande på att lära mig och experimentera, men jag vill inte vänta längre med att visa den här tekniken för er. Även med en video på YouTube verkar den här tekniken inte särskilt känd. Så här gör jag:step1I början av varvet, efter att ha vänt arbetet, drar man upp öglan på virknålen så att den blir lika hög som en stolpe (eller något högre). Observera att mitt långfinger håller öglan fast mot virknålen. Det greppet måste bibehållas tills maskan är färdigvirkad.step2Gör ett omslag med den uppdragna öglan. Spetsen på virknålen riktas först mot dig och går sedan under öglan och upp.step3step4Omslaget (dvs. öglan) sitter nu på virknålen, och jag använder mitt ringfinger för att hålla även det på plats. Det här behövs för att den första öglan på virknålen inte ska dras åt för mycket. Om det händer blir det väldigt svårt att sticka virknålen genom maskan på nästa varv.step5Ett nytt omslag, den här gången med garnet…step6… och dra igenom en ögla på nålen, den som hålls fast av ringfingret. Det är två öglor kvar på virknålen.step7Gör ett omslag igen och dra igenom de två kvarvarande öglorna.step8Kantmaskan är färdig. Min maska är inte perfekt, men jag är säker på att den kan bli finare med litet övning. Toppen av maskan ser väldigt lös ut, men det är avsiktligt.step9När man kommer till slutet av varvet ser första maskan i föregående varv litet stor och lös ut.step10Men när du väl virkat en stolpe i den blir den mycket snyggare.swatchDet här är en liten provlapp där jag använt den här tekniken. Titta så raka och snygga kanterna är!Det här är den YouTube video som Nathalie visade mig:http://youtu.be/3LxYpo-tyi8Personen som gjorde videon (TXCr1cket) har vidareutvecklat metoden med hjälp av ett böjt gem:http://youtu.be/I-eQdMYktysJag gillade inte riktigt idén att ha böjda gem som hänger i min virkning, men det kan vara ett tips som passar dig. I den metod jag beskrivit ovan löser jag problemet genom att hålla fast den andra öglan på nålen med ringfingret.Om du prövar den här tekniken eller någon variant av den vore det jätteintressant att få höra vad du tycker!Vi ses snart!signature

Posts created 2332

Laisser un commentaire

Votre adresse e-mail ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *

Ce site utilise Akismet pour réduire les indésirables. En savoir plus sur comment les données de vos commentaires sont utilisées.

Articles similaires

Commencez à saisir votre recherche ci-dessus et pressez Entrée pour rechercher. ESC pour annuler.

Retour en haut