Annette Petavy Design – Nyhetsbrev augusti 2012 – Massor av cirklar!

Nyhetsbrev augusti 2012: Massor av cirklar!Nytt:Den här månaden är jag glad att kunna presentera en sjal designad av… mig själv, nämligen sjalen Cirkel. (Mönstret finns på svenska).cirkelEfter många teckningar och provlappar hittade jag ett sätt att med virknålen rita runda former mot en rutbakgrund, och på så sätt virka cirklar av olika sorter.cirkel2Den här rektangulära sjalen är virkad i spetsgarnet av lin, fg paprika. Det kan naturligtvis ersättas med ett annat spetsgarn.cirkel3Mer information i butiken!Massor av cirklar!Nu kanske du tror att jag är litet besatt av cirklar för tillfället. Och kanske har du rätt. Men jag ber att få påpeka att det inte var jag som först lade märke till den specifika användning av virkade cirklar jag berättar om nedan. Vi tittade runt i en hantverksbutik i Stockholm i somras när min man plötsligt sa: « Titta! Det här är väl virkat? ».Naturligtvis hade han rätt. Han har levt tillsammans med en virkgalning tillräckligt länge för att känna igen virkning så fort han ser det, även om han fortsätter att envisas med att inte vilja lära sig hur man gör. Jag tyckte att halsbandet han visade mig var fint, så jag log och fortsatte att titta på annat. Det var fiffigt, men väldigt enkelt. Fast i och för sig var det ju sant att jag inte sett exakt den tekniken förut.Nästa natt låg jag naturligtvis vaken och benade upp konstruktionen ur minnet. Jag tänkte på alla kul saker man skulle kunna göra med de där cirklarna. Halsband förstås, men även skärp, och varför inte någon sorts gardin som kunde hängas för ett fönster eller fungera som rumsavdelare?Jag tänkte också på hur man skulle kunna virka « cirklar på ett snöre » utan att behöva fästa något, genom att hantera garnändarna väl under arbetets gång. Och så tänkte jag förstås på att jag måste berätta om dem i nästa nyhetsbrev. Så här kommer de!Virka 6 lm och slut till en ring med en sm i första lm. 3 lm (räknas som en st). Lägg garnänden längs ringen, och virka 17 st i ringen och runt garnänden. Den kommer att slutas in i maskornas « fötter ».start of circleSlut varvet med en sm i 3:dje lm i början av varvet.  Nu har du en cirkel med 18 st. Ta av garnet.finished circleLåt den nya garnänden hänga, och klipp av den första änden som nu sitter fästad i maskorna.snip endVirka så många cirklar som du vill, i de färger du vill. Försök använda samma garntjocklek till alla cirklar – det kommer att göra ditt liv mycket enklare! Jag använde en 3 mm virknål för garn om 180 – 200 m per 50 g (strumpgarn el liknande), och en 1,75 mm virknål för spetsgarn. Här tycker jag det blir bäst med en virknål som är relativt liten i förhållande till garnet.circlesNu ska vi « trä upp » de här cirklarna på en « tråd » och fästa garnändarna på samma gång.Fäst garnet för « tråden » med en fm i en cirkel, ett par maskor från varvslutet där garnänden hänger. Exakt var du börjar är inte jätteviktigt, så länge det är i närheten av varvslutet.attach stringNär du kommer fram till garnänden, lägg den längs överkanten av maskorna i cirkeln och fortsätt virka fastmaskor i stolparna och runt garnänden. work around yarn endVirka sammanlagt 10 fm. Idealiskt är att virka den sista fastmaskan utan garnänden du håller på att fästa (låt den bara hänga på baksidan). På så sätt kommer den att synas ännu mindre när du väl klippt av den.Virka så många luftmaskor du vill för « snöret » mellan cirklarna. Jag virkade 6 stycken, men det beror på hur tätt du vill att cirklarna ska sitta. Forsätt med fm runt nästa cirkel exakt som runt den första, och upprepa tills du satt ihop alla cirklarna.strung circlesNu kan du bara klippa av garnändarna som hänger från cirklarna. När det gäller de två ändarna som hänger från « snöret » har jag tyvärr inget annat förslag än att fästa dem på vanligt sätt!Prova de här cirklarna på snöre i olika garntjocklekar och färger. Och om du får nya intressanta idéer för att använda dem, berätta gärna!samples    

Vi ses snart!

signature

Posts created 2336

Laisser un commentaire

Votre adresse e-mail ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *

Ce site utilise Akismet pour réduire les indésirables. En savoir plus sur comment les données de vos commentaires sont utilisées.

Articles similaires

Commencez à saisir votre recherche ci-dessus et pressez Entrée pour rechercher. ESC pour annuler.

Retour en haut