Annette Petavy Design – Nyhetsbrev augusti 2007

 

 

 

  Augusti 2007 – Pressa livet ur ditt akrylgarn!

Först litet reklam…

Två nya böcker kommer ut med en modell av mig i varje: Vogue Knitting on the Go: Crocheted Shawls, som redan släppts, och Crochet Me: Designs to Fuel the Crochet Revolution, som kommer att finnas i (den amerikanska) handeln den 14:e oktober.

Boken Crocheted Shawls är en helt underbar liten skrift, fullproppad med intressanta och vackra modeller. Om jag hade tid att virka enbart för nöjes skull skulle jag göra mycket ur den.

Jag väntar otåligt på mitt exemplar avCrochet Me-boken – följ länken och klicka runt litet. Du blir nog lika otålig som jag!

Och nu är akrylgarnets timma slagen!

Jag är inte någon vidare garnsnobb – om ett garn är vackert och behagligt att ta i gillar jag det, oberoende av vad det är spunnet av. Om jag hittar fint garn billigt är jag bara nöjd (och litet mallig).

Det finns dock inte särskilt mycket hundraprocentigt akrylgarn i mitt garnlager. Jag är måttligt förtjust i hur akryl känns, och garnet är ofta rätt styvt. Jag är ändå ägare till ett nystan Barisienne från den franska garntillverkaren Bergère de France. Jag köpte nystanet när jag började virka igen för sex år sedan (efter en paus på 20 år). Då testade jag nästan allt som fanns att tillgå för att se om jag kunde virka med det.

Barisienne är ett billigt garn som finns i massor av färger. När jag köpte det hoppas jag att syntetfibern skulle kännas mjuk mot min känsliga hy. Det gjorde den inte, så därför fick nystanet sova sin Törnrosasömn i lådan för « diverse nystan ». Jag väckte garnet häromdagen, och slet ut det i ljuset i akt och mening att pressa livet ur det.

Varför detta våld?

Att pressa livet ur en provlapp eller ett virkprojekt är inte riktigt så våldsamt som det låter. Jag menar samma sak som på engelska kallas « kill a swatch/fabric » – nämligen att stryka en virkning på högsta värme, särskilt i ett material som egentligen inte ska behandlas så. Du kan naturligtvis inte sätta strykjärnet direkt på lappen i akryl – den smälter direkt. Du förstör inte bara din virkning, utan även strykjärnet. Om du vill pressa livet ur ditt akrylgarn är det därför viktigt att alltid ha en pressduk mellan strykjärnet och din virkning.

Jag hade läst mycket om den här tekniken, men aldrig provat den. Nu var timman slagen.

Akrylgarnet möter sitt öde

Eftersom jag just nu virkar fram och tillbaka på platta mönsterdelar bestämde jag mig för att testa en stjärna ur en av mina japanska virkböcker. Som vanligt valde jag en virknål 1 mm större än den storlek som rekommenderades för garnet

Stjärnan gick fort att göra, och såg ut så här:

Jag tog fram strykjärnet och satte det på högsta värme och maximal ånga. Jag täckte noga stjärnan med en pressduk i bomull och pressade för allt vad tygen höll. Här är resultatet:

Du ser att stjärnan är mycket plattare, och att maskorna är något mindre tydliga än förut. Det du inte kan se är hur mycket mjukare stjärnan har blivit. Se hur den faller runt min hand:

Det är svårt att riktigt visa… Ni får lita på mig när jag säger att skillnaden är förbluffande.

Så nu går jag här och funderar. Hur skulle det fungera med ett tunnare garn? Ett glesare mönster? Ett riktigt tätt? En sak är säker – jag kommer att fortsätta experimentera med det här. Och du – har du något nystan du vill pressa livet ur?

Vi ses snart!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Galleri

Kontakt

Startsida

Posts created 2333

Laisser un commentaire

Votre adresse e-mail ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *

Ce site utilise Akismet pour réduire les indésirables. En savoir plus sur comment les données de vos commentaires sont utilisées.

Articles similaires

Commencez à saisir votre recherche ci-dessus et pressez Entrée pour rechercher. ESC pour annuler.

Retour en haut