Annette Petavy Design – Nyhetsbrev mars 2013 – Vändbar krokning

Nyhetsbrev mars 2013 : Vändbar krokningNytt :Jag ber att få presentera en liten basker i egen design: Grenobloise.grenobloiseDen går snabbt att virka i fina garnet Mochi Plus (eller ett annat garn i samma tjocklek) . För att passa olika huvudstorlekar och frisyrer innehåller mönstret (på svenska) tre olika storlekar.Mer information i butiken!Vändbar krokningJag har länge varit nyfiken på dubbla kroknålar, dvs med krokar i båda ändarna. I Frankrike är det nästan omöjligt att få tag på sådana, så jag kunde inte testa hur de fungerade. När jag började samarbeta med det svenska företaget Ullcentrum blev jag glatt överraskad att se att de förde olika sorters specialvirknålar, och bland annat då dubbla kroknålar. Numera säljer jag sådana i min butik. Och jag måste naturligtvis prova hur de funkade!De här nålarna kan användas på olika sätt, för att kroka runt och fram och tillbaka. I det här nyhetsbrevet visar jag grundtekniken för att kroka fram och tillbaka och få ett helt vändbart resultat.potholder reversible tunisian crochetEtt vändbart mönster ser fint ut på båda sidorna. Det betyder inte att fram- och baksida är identiska. På bilden ovan, som visar den grytlapp jag virkade för att lära mig tekniken, ser man tydligt att det bruna garnet dominerar på ena sidan och det turkosa på den andra.Om du behöver en liten påminnelse om den grundläggande krokningstekniken föreslår jag att du tittar på nyhetsbrevet från maj 2009. Kom ihåg att varje krokningsvarv består av en uppläggning (när du plockar upp maskorna som du behåller på nålen) och av en avmaskning (när du virkar « av » maskorna på nålen).Nu kör vi igång med två färger och dubbel kroknål!first forward passHär har jag virkat en liten luftmaskkedja som uppläggning och första uppläggningen i brunt. Eftersom jag plockat upp de här maskorna i luftmaskkedjan hänger både garnänden och garnet till vänster på min kroknål, vid den spets av nålen jag just använt. Anmärkning: För den här lilla provlappen använde jag en 16 cm kroknål. Om man vill virka bredare saker, som t ex grytlappen ovan, är det lättare att använda en längre nål, som t ex Ullcentrums nål på 32 cm.hook turned Nu har jag vänt nålen så att garnet ligger åt höger.slide sts to the leftJag skjuter maskorna till vänster ände av nålen, där jag ska börja maska av med det blå garnet.return pass in blueJag maskar av de bruna öglorna med det blå garnet.return pass completedAvmaskningen är färdig. Dags att börja nästa uppläggning genom att plocka upp maskor med det blå garnet (utan att vända arbetet).forward pass completedDen  nya uppläggningen är färdig. Nu är det dags att vända på nålen så att jag kan maska av med det bruna garnet i andra kanten.turn and slide stitcheswork back in brownOsv…Man byter alltid färg när det är dags att maska av. Det innebär att det är dags att vända arbetet och plocka upp den andra färgen när alla maskor sitter på nålen.Om man kommer ihåg det blir det lättare att komma ihåg var man är, särskilt när man lagt ifrån sig arbetet ett tag. Om du avbryter krokningen efter en uppläggning kommer alla maskor att sitta på nålen när du tar upp arbetet igen. Då vet du att det är dags att vända nålen för att maska av i den andra färgen (« den andra » jämfört med färgen på de maskor som sitter på nålen).Om du lägger ifrån dig krokningen efter avmaskningen finns det bara en maska på nålen. Då ska du lägga upp med samma färg innan du vänder och byter färg.Det är bra att göra något enkelt som en grytlapp, ett telefonfodral eller något i den stilen för att lära sig tekniken. Sedan kan du börja experimentera med att variera virksätt och färger.Ha kul!

Vi ses snart!

signature

Posts created 2333

Laisser un commentaire

Votre adresse e-mail ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *

Ce site utilise Akismet pour réduire les indésirables. En savoir plus sur comment les données de vos commentaires sont utilisées.

Articles similaires

Commencez à saisir votre recherche ci-dessus et pressez Entrée pour rechercher. ESC pour annuler.

Retour en haut