Annette Petavy Design – Nyhetsbrev november 2011 – Den lilla luftmaskan

Nyhetsbrev november 2011: Den lilla luftmaskanNytt:En stor nyhet i min lilla värld: jag säljer numera böcker. Eller, för att vara nogrann, jag säljer en bok. Det låter betydligt mer blygsamt, eller hur? Men det är inte vilken bok som helst, det är Alana Dakos’ och Hannah Fettigs underbara Coastal Knits.coastal knitsBoken, som är helt på engelska, innehåller tio stickmönster (fem plagg och fem accessoarer) från dessa två begåvade stickdesigners. Mer information i butiken.För den som föredrar att virka finns nu ett nytt sjalmönster av EclatDuSoleil i butiken: I lövskuggan (mönster på svenska).sous la feuilleeDet här är en enkel och elegant sjal: en asymmetrisk triangel med en lekfull kant av löv. Jag funderar på att virka sjalen i två färger: triangeln i tunn merinoull och kanten i Mini Mochi.Naturligtvis finns mer information i butiken.Dessutom har jag utökat garnsortimentet – igen.Först ett helt nytt garn: underbart mjuk tjock merinoull.worsted weight merinoOch några nya färger i befintliga garner:Chocoladfärgad tunn alpacka.chocolateOch två fina nya färgställningar i garnet Sausalito.sausalitoDen lilla luftmaskan:Jag vill ägna det här nyhetsbrevet åt den lilla, blygsamma luftmaskan. Luftmaskan är den första maska man lär sig när man lär sig att virka. Sedan använder man den så länge man fortsätter att virka – kan du tänka dig ett enda virkprojekt utan luftmaskor?Vi tar en snabb titt på luftmaskkedjan, den man använder som uppläggning för arbetet. Den har en rätsida, där maskorna ser ut som V:n.chain right sideDet är den sida man ska vända mot sig när man virkar en uppläggningskedja. Om du vrider luftmaskkedjan medan du virkar den blir det mycket svårt (nästan omöjligt) att virka i den på första varvet.På baksidan finns, som redan nämndes i förra nyhetsbrevet, en rad « knölar » – en för varje luftmaska. back of chainFör att få en snygg och prydlig kant på arbetet kan man prova att virka första varvet i dessa knölar i stället för i själva maskorna. Man måste virka luftmaskorna ganska löst för att kunna göra det, eller ha en mycket spetsig virknål, men det är värt besväret.swatch4Från « undersidan ».from bottomMen vad kan man annars göra med luftmaskor? Tja, till att börja med kan man naturligtvis virka ett enkelt nät. Man behöver några fastmaskor också (nätet kan virkas med smygmaskor, men jag tycker det är litet krångligare), och, i alla fall i min version, några stolpar då och då för att få raka och snygga kanter.Virka ett antal luftmaskor som är delbart med 5 + 2 (min provlapp började med 27 lm). Varv 1: 1 fm i andra lm från virknålen. *5 lm, hoppa över 4 lm, 1 fm i nästa lm*. Upprepa från * till * till slutet av varvet. Varv 2: 2 lm (räknas inte som en m), 1 st i första fm, 2 lm, 1 fm i luftmaskbågen. *5 lm, 1 fm in nästa luftmaskbåge*. Upprepa från * till * tills 1 fm virkats i sista luftmaskbågen. 2 lm, 1 st i sista fm.Varv 3: 1 lm (räknas inte som en m), 1 fm i första st. *5 lm, 1 fm i nästa 5-luftmaskbåge*. Upprepa från * till * tills 1 fm virkats i sista 5-luftmaskbågen. 5 lm, 1 fm i sista st.unblocked netUtan blockning är det här ett bra mönster för påsar som kan rullas ihop i fickan på väg till torget (eller affären) och töjer ut sig för att bära frukt och grönsaker på vägen hem.blocked netEfter blockning kan det bli grunden till en fin sjal, kanske med applikationer av blommor och blad.Vad mer kan man göra? Kanske en frans!chain fringeVänd arbetet upp och ner och virka i de kvarvarande maskbågarna i uppläggningsvarvet. Fäst garnet med 1 sm i första maskbågen. *20 lm, 1 sm i nästa maskbåge.* Upprepa från * till * till slutet av varvet. Ta av garnetMan kan också tänka sig att fylla ett arbete med luftmaskkedjor, mer eller mindre tätt, för ett luftigt och mjukt resultat.chain fabricVirka ett antal luftmaskor som är delbart med 11+ 1 + 2 m för att vända. (min provlapp började med 33 + 1 + 2 = 36 lm).Varv 1: 1 st i tredje lm från virknålen. *10 lm, hoppa över 10 lm, 1 st i nästa lm.* Upprepa från * till * till slutet av varvet.Varv 2: 2 lm (räknas inte som en m), 1 st i första st. *10 lm, 1 st i nästa st*.Upprepa från * till * till slutet av varvet.I den övre delen av provlappen virkade jag fasta maskor i stället för stolpar, för att få ett tätare resultat. Men det är fortfarande ett nästan « slinkigt » material. Det skulle vara väldigt intressant att experimentera med det här mönstret t ex i en liten festkofta att bära över en klänning.Men det går också att rita mer komplicerade, rundade mönster med luftmaskor och några andra maskor.chain flowersDet här mönstret består huvudsakligen av luftmaskor, några fastmaskor och ett par dubbelstolpar för att sprida ut varven.Det här tar vi i form av ett diagram. Mönstret virkas över ett antal maskor som är delbart med 7, plus 1 maska för att vända i början av första varvet.st diagramUpprepa varv 2 och 3.Jag hoppas ha gett er en del idéer för hur man kan leka med luftmaskor. Denna enkla lilla maska kan användas för att göra många vackra saker!swatchesVi ses snart!signature

Posts created 2333

Laisser un commentaire

Votre adresse e-mail ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *

Ce site utilise Akismet pour réduire les indésirables. En savoir plus sur comment les données de vos commentaires sont utilisées.

Articles similaires

Commencez à saisir votre recherche ci-dessus et pressez Entrée pour rechercher. ESC pour annuler.

Retour en haut