Annette Petavy Design – Nyhetsbrev november 2010 – Tovad virkning

Nyhetsbrev november 2010: Tovad virkningNytt:Mest stickningsnytt den här månaden!Circé aux Belles Boucles har designat en ny vacker mössa: Rue du Collège.knitted hatDet är en snabbstickad mössa i tjockt garn med 6 mm stickor. Rue du Collège stickas i rätstickning, med blad på kvist som löper runt huvudet. Mönster på engelska finns i butiken, och jag översätter gärna till svenska om det finns intresse.På engelska finns också ett specialerbjudande: köp 3 mössmönster, betala för 2. Det är ett tidsbegränsat erbjudande som endast löper fram till den 24 december.Annat nytt i butiken: Jag säljer numera också garner. Inte vilka garner som helst, utan garner som är unika på ett eller annat sätt och svåra att hitta (åtminstone här i Frankrike). Först ut är Mochi Plus.mochi plus yarnDet är ett mjukt flerfärgat garn bestående av 80% merinoull och 20% nylon. Masktätheten ligger på 16 – 18 m per 10 cm i slätstickning. För närvarande finns det i tre färgställningar. Ett mönster på svenska som det här garnet skulle passa till är den flätstickade mössan 16.  Jag har också ett virkmönster på gång medMochi Plus.Tovad virkning:Tova kan man göra på många sätt. Det jag talar om här är att virka eller sticka ett föremål som man sedan utsätter för friktion, väta och värme så att det ändrar utseende. (« Filta » och « tova » verkar kunna användas som synonymer). Ett enkelt sätt att tova ett virkat eller stickat arbete är att slänga det i tvättmaskinen, kanske tillsammans med ett par jeans eller tennisbollar för extra friktion.När man tovar måste man använda garn som gjorts av päls från ett djur, som t.ex. ull, alpacka eller mohair. Om garnet kan tvättas i maskin (t ex superwash-behandlad ull) har det behandlats för att det inte ska filta sig. Man kan köra det i tvättmaskinen hur många gånger som helst – sådana garner tovar sig inte. De kanske ser annorlunda ut efteråt (sällan vackrare än innan), men tovade blir de inte.Det finns mycket att läsa om tovning, både på Internet och i böcker. Tovad stickning är ganska vanlig, men man hittar inte så mycket tovad virkning. Om man söker på Ravelry finns det 4278 mönster för tovad stickning, men bara 669 mönster för tovad virkning. Det är mer än sex gånger som mycket stickning som virkning. Om man jämför med att det går tre stickmönster på ett virkmönster på Ravelry verkar det vara en tydlig tendens att sticka hellre än att virka för tovning.Jag har svårt att hitta någon bra objektiv anledning till detta, förutom kanske att tovad stickning var väldigt populärt för ett par år sedan, och tovad virkning aldrig fick lika mycket publicitet. Jag kan tänka mig många skäl till att föredra virkning när det gäller tovade arbeten – det främsta är att det går snabbare att virka en sak än att sticka den. Vissa personer föredrar stickning rent estetiskt, men eftersom målet är att filta till fibrerna så att man knappt kan se några maskor längre har jag svårt att förstå varför man skulle välja en långsammare teknik hellre än en snabbare. Kanske någon har idéer om detta?Jag måste medge att jag inte har mycket erfarenhet av tovning.  Men jag blev så inspirerad av Oliva Ferrands stickade och tovade väska Musset, att jag bara måste prova. Här kommer en sammanfattning av mina första försök.I mina experiment använde jag det garn jag säljer i materialsatsen för väskan Musset. Det är ett tjockt och rustikt ullgarn. Jag provade olika virknålar: 6 mm, 7 mm och 8 mm. Jag tänker försöka med en ännu grövre virknål (se kommentarer om virknålens storlek nedan), men jag tycker att det gör ont i händerna att arbeta med riktigt grova virknålar.Först virkade jag två rutor i fastmaskor med en 6 mm virknål och tovade den ena genom att köra den i tvättmaskinen.sc felted swatchMan ser tydligt hur tovningen påverkar ullen här: den tovade rutan är mindre – den har krympt. Ullfibrerna har blandat sig och filtat ihop, så man bara ser de vågräta varven och svaga spår av enskilda maskor.Det som inte syns i bilden är att den tovade rutan är mycket fastare och mindre böjbar än den andra. Det här är skälet till att tovning används för att göra saker som behöver hålla formen – väskor, tofflor och t o m skålar.Jag bytte till en 8 mm virknål och virkade stolpar i stället.dc felted swatchSkillnaden i storlek är ännu mer märkbar här. Det jag tyckte var särskilt intressant var att tovningen var mer « effektiv ». Spåren av de virkade maskorna är verkligen svaga i den tovade rutan.Jag gissar att det beror på att ullfibrerna hade mer utrymme för att röra på sig och haka i varandra i den här rutan. Virknålen var grövre, men dessutom är stolpar större och lösare maskor änd fastmaskor. I alla artiklar och böcker jag läst om tovning framhålls att man ska använda grövre stickor eller virknål än vanligt för att arbetet ska tova ordentligt. Jämfört med stickning finns det ytterligare ett sätt att ge ullfibrerna gott om plats när man virkar – genom att använda större och lösare maskor. Det skulle vara väldigt intressant att jämföra de här rutorna med rutor virkade i dubbelstolpar, t ex.Stolprutan ovan ser också ut att ha krympt mer dramatiskt än fastmaskrutan som virkats med en mindre virknål.Bara för skojs skull virkade jag en stolpruta till, med den mindre virknålen.comparing swatchesHögst upp till vänster, en ruta virkad med 8 mm virknål. Högst upp till höger, en ruta med lika många maskor och varv, virkad med 6 mm virknål. Under syns samma rutor efter tovning.Jag tyckte det var intressant att se att de tovade rutorna var nästan exakt lika stora. Det är ingen idé att använda en grövre virknål om man vill förstora något tovat – man måste virka fler maskor och varv! Det är som om att varje maska har en viss « tovningspotential », oberoende av hur stor den är från början.Men det finns en skillnad mellan de tovade rutorna – maskorna syns litet mer i rutan som virkats med mindre virknål. Den vänstra rutan är mer vältovad. Återigen verkar ullfibrerna behöva ha utrymme för att tova sig ordentligt.I rutorna ovan använde jag enkla maskor och eftersträvade ett tätt resultat där tovningen gömde maskorna. Jag ville också testa ett mönster med mer relief, för att se om resultatet blev intressant. Jag bestämde mig för att använda ett mönster kallat « crunch stitch », med omväxlande halvstolpar och smygmaskor. Det är ett mönster med kraftig ytstruktur.crunch stitch swatchÄrligt talat tycker jag inte att det är värt besväret. Ytstrukturen försvinner nästan helt vid tovningen.Slutligen ville jag göra ett prov i flera färger, bara för att se hur det blev.Här är provet före tovning, virkat med en 7 mm virknål.unfelted multicoloured swatchHär är det efter tovning:felted multicoloured swatch  Maskorna är svåra att urskilja, men färgmönstret är definitivt kvar. Provet är mycket stadigare och tätare. Jag måste experimentera med fler virkmönster, men den flerfärgade tovade väska som nu bara finns i mina tankar kan nog bli verklighet en dag.Bakgrundsbilden för december finns här. Vi ses snart!signature

Posts created 2332

Laisser un commentaire

Votre adresse e-mail ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *

Ce site utilise Akismet pour réduire les indésirables. En savoir plus sur comment les données de vos commentaires sont utilisées.

Articles similaires

Commencez à saisir votre recherche ci-dessus et pressez Entrée pour rechercher. ESC pour annuler.

Retour en haut