Annette Petavy Design – Nyhetsbrev juni 2011 – Byt till större eller mindre virknål

Nyhetsbrev juni 2011: Byt till större eller mindre virknålNytt:Det finns en hel del att prata om!Först och främst, två nya garner i butiken:Sausalito är ett melerat « långrandigt » garn.sausalitoDet tillverkas av samma företag som garnet Mini Mochi, men är annorlunda. Det är spunnet av flera trådar, och de olikfärgade trådarna ger mjuka övergångar mellan de olika färgerna. På bilden ovan är det sjalen Victoria (finns inte än på svenska) som virkats i färgen Half Moon Bay. Det finns fem vackra färger att välja på i butiken.Det andra garnet är ett vackert spetsgarn i lin, spunnet i Frankrike.laceweight linenDet här är också ett garn med mycket personlighet. Som så ofta med lin verkar det litet stelt när man först jobbar med det, men det blir mjukt och fint i första tvätten. Lin tar färg på ett underbart sätt, och de fem färger som finns i butiken är fantastiska – både milda och intensiva.EclatDuSoleil, som var den som tipsade mig om lingarnet, har designat ett mycket fint mönster som passar just till detta garn: koftan Linspets (mönstret är på svenska).linen lace cardiDet är ett lätt och elegant sommarplagg som ger klass åt både sommarlinnen och T-shirtar. Mer information i butiken.  Ytterligare en ny modell från EclatDuSoleil: sjalen Heloïse (även detta mönster finns på svenska).heloise shawlJag tycker särskilt om kontrasten mellan det täta mittpartiet och det genombrutna ytterpartiet i den här sjalen – för att inte tala om korkskruvskanten! Mer information i butiken. Min egen senaste design, koftan Arboretum, hittas i sommarnumret av den amerikanska tidningen Interweave Crochet.arboretumJag tycker att den blev riktigt bra, och bilderna i tidningen är jättefina!Jag vill veta vad du tycker!

När man som jag jobbar ensam är det väldigt viktigt att ha folk att lyssna på. Jag tycker att det är toppen att få mejl med frågor eller förslag. De ger mig en puff framåt. Jag har också några kompisar som är bra bollplank för mina idéer, men jag har kommit till en punkt där jag behöver få feedback från fler.Så det här är den första gången, men troligen inte den sista, som jag ber mina prenumeranter att svara på några korta frågor om ett specifikt ämne.Jag tycker mycket om att ge kurser i virkning där jag bor. Eftersom alla inte bor nära Lyon i Frankrike har jag funderat på att erbjuda kurser via Internet. Det ligger mycket arbete bakom en sådan kurs, så jag behöver din hjälp för att veta om det är något jag bör investera min tid i.Jag tänker mig en kurs där deltagarna får tillgång till olika dokument (bilder, video, text) samt kan delta i regelbundna diskussioner via forum, chat eller e-mail med övriga deltagare och med mig. Vad tycker du om det? Det skulle vara så intressant att få veta!Länk till frågorna här.Det är bara sex korta frågor, och svaren är naturligtvis helt anonyma. (Jag frågar inte vad du har för årsinkomst heller. Varför skulle jag göra det, egentligen?)Tack!Byt till större eller mindre virknål:På senare tid har jag sett flera olika virkade modeller som gjorts med större virknål än vanligt – koftan Linspets är ett vackert exempel på det.Det här gav mig idén att prata litet om hur garn och maskor ändrar utseende när man byter storlek på virknålen. När du virkar (eller stickar) med ett nytt garn finns i regel uppgifter om virknålens (eller stickornas) grovlek på etiketten eller i det mönster du följer.Men det kan vara både tacksamt och överraskande att leka litet grann med den där grovleken. Kanske kommer du att upptäcka att de garner du redan har kan användas till fler slags projekt än du trodde. Och du kommer med all säkerhet att konstatera att ett visst mönster eller motiv ser väldigt olika ut beroende på vilken virknål och vilket garn du använder.För att illustrera det här vill jag visa provlappar i två olika garner.Båda garnerna är tunna, men det är nog ungefär det enda de har gemensamt.Det första garnet är mitt nya spetsgarn i lin som jag nämnde ovan. Det är ett mycket slätt garn, där maskorna syns mycket bra.Jag virkade två provlappar i stolpar, med 14 maskor och 7 varv i varje. Den enda skillnaden var virknålen jag använde – 2 mm för lappen till vänster och 4,5 mm för lappen till höger.linen swatches Jag började först att virka den minsta lappen med en 2,5 mm virknål, men det blev inte tätt nog. Det här garnet är tunt och fast, och det finns inga fibrer som sticker ut för att fylla hål i arbetet.Jag virkade de här lapparna en eftermiddag när mina svärföräldrar kom och fikade. Min svärmor tyckte att skillnaden mellan dem var så stor att hon först hade svårt att tro att de verkligen var virkade på samma sätt. Allt är överdrivet i lappen till höger: storleken, detaljerna i maskorna… och misstagen. Det finns minst ett klart misstag i lappen (som jag inte såg förrän jag tittade på bilden på datorn). Dessutom syns minsta skillnad i hur fast jag hållit garnet, eftersom maskorna är så stora och garnet dessutom inte särskilt elastiskt. (Jag måste påpeka att jag bara ångade de här lapparna – jag tror att ojämnheterna syns mindre om man lägger arbetet i blöt eller tvättar det). Den mindre lappen ser mycket jämnare ut, även om jag är säker på att det finns lika många fel och ojämnheter i den!Å andra sidan ser den stora lappen också mycket mer komplicerad ut än vad man kan vänta sig av vanliga stolpar. Det beror på att man ser varje detalj i maskorna, och på att mellanrummen mellan maskorna är större. Man ser inte omedelbart att lappen är gjord av bara vanliga stolpar.Båda lapparna är användbara i olika sammanhang, men jag tror att jag skulle prova att gå ner litet i grovlek för den större lappen. Som jämförelse virkas koftan Linspets (se ovan) med en 3,5 mm virknål. Resultatet är fortfarande skirt, men enklare att hantera och på en litet mer « normal » skala.Det andra garnet jag virkade upp var ett tunt mohairgarn. Med det här garnet kändes virknålen på 2 mm för liten, så jag använde en 2,5 mm virknål för den mindre lappen och en 5 mm virknål för den större.mohair swatchesSom synes är allmänintrycket ganska annorlunda, vilket beror på att mohairgarnet är väldigt fluffigt. Garnet är mer elastiskt, så ojämnheterna dämpas litet. De långa mohairfibrerna som sticker ut ur garnet gör maskorna litet « suddiga » – de syns inte lika tydligt som i linlapparna.Eftersom det är så « hårigt » kan mohairgarn virkas med en grov virknål och ändå ge ett « sammanhållet » resultat. Mohairfibrerna fyller ut stora delar av utrymmena mellan maskorna.Det betyder också att fibrerna trycks ihop när de virkas med en mindre virknål. När jag försökte med en ännu mindre blev det alldeles för kompakt – det såg nästan ut som om jag tovat lappen. Jag gillar att den här lappen ser prydlig och nätt ut. Om jag skulle använda den i en modell tror jag ändå att jag skulle prova med en litet grövre virknål, för att se om det går att behålla « prydligheten » men ge mohairfibrerna litet mer utrymme.Du kanske har helt andra åsikter om de här lapparna, och det är det som gör att det här experimenterandet är så roligt. Kanske du har bandgarn hemma? Eller bouclé? Eller ett garn med små « knölar » i? Prova dig fram och se hur olika det blir när man byter storlek på virknålen. Jag kan slå vad om att du kommer att få massor av spännande idéer!  Vi ses snart!signature

Posts created 2333

Laisser un commentaire

Votre adresse e-mail ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *

Ce site utilise Akismet pour réduire les indésirables. En savoir plus sur comment les données de vos commentaires sont utilisées.

Articles similaires

Commencez à saisir votre recherche ci-dessus et pressez Entrée pour rechercher. ESC pour annuler.

Retour en haut