Annette Petavy Design – Nyhetsbrev oktober 2008

logoluscious collarguy jacketfalbala 1falbala mohairgranite stitchsocksanother swatchOktober 2008: Låt färgen hänga med

Nyheter:

Det finns flera nya spännande mönster i butiken.

Den Ljuvliga kragen (första bilden här till vänster) är en kombination av virkning och stickning som först publicerades i den amerikanska tidningen  Interweave Crochet, höstnumret 2006. Tidningen finns inte att få tag på längre, så jag är glad att kunna erbjuda mönstret i butiken. Dessutom finns det redan i en fix och färdig svensk översättning! Själva kragen går fort att göra – en bra julklappsidé tycker jag.

En annan modell som är både stickad och virkad, även om det virkade överväger, är barnjackan Guy – andra bilden till vänster. Själva virksättet var min mans favorit när han hjälpte mig att testa virkmönster för män för ett bra tag sedan. Maken väntar dock fortfarande på sitt plagg – jag gjorde jackan åt min son (och skrev ner mönstret med tanke på andra små pojkar).

Sist men verkligen inte minst, Falbala, en ny vacker sjal designad av EclatduSoleil (tredje och fjärde bilden till vänster). Mönstret är rikt illustrerat med steg-för-steg-foton. Modellen fungerar med många olika slags garner. För den som vill använda samma merinoull som i den ljusgröna sjalen kommer det snart att finnas en materialsats att köpa.

För Falbala och Guy gäller som vanligt att det räcker med att fråga för att jag ska översätta mönstret till svenska. Tycker du att det är jobbigt att handla i en engelskspråkig nätbutik, hör av dig till mig – det finns andra lösningar!

Låt färgen hänga med:

Ja, det handlar om färg igen! Det finns mycket att säga om färg och virkning. Här kommer ytterligare ett litet men användbart tips. 

Ränder är det kanske enklaste sättet att använda färger när man virkar – men ändå kan de vara både komplexa och vackra. Jag tänker inte föreslå att du planerar ränderna så att du får så få garnändar som möjligt att fästa. Jag tycker att du ska planera dem så att du får vackrast möjliga resultat. Fästa garnändar kan vara en behaglig sysselsättning (i synnerhet med en kopp te/kaffe/choklad som sällskap, och bra musik i bakgrunden). 

Det är dock inte särskilt ovanligt att ränder har jämna antal varv (2, 4, 6 eller fler). Om så är fallet är det bra att kunna låta de olika färgerna hänga med längs kanten av arbetet i stället för att klippa av garnet efter varje rand. Så här gör jag:

Notera att kantmaskan behöver döljas på något sätt när du använder den här tekniken. Ett varv fastmaskor längs kanten fungerar utmärkt. Om du gör ett plagg kan kantmaskan ofta döljas i en söm.

crochet swatch 1

Här är min lilla provlapp. Den första randen är påbörjad. Observera att jag inte använde den snygga och propra metod jag beskrev i föregående nyhetsbrev när jag bytte färg. Jag virkade hela den sista lila maskan i det sista lila varvet med lila garn, och bytte till gult först när det var dags att virka vändmaskor (luftmaskorna i kanten).

crochet swatch 2

Det innebär att det lila garnet nu väntar i överdelen av varvet. På så sätt blir det lättare att få det att hänga med längs kanten.

crochet swatch 3

Nu har jag kommit till slutet av det andra varvet i den gula randen. Jag håller just på att virka den sista stolpen.  När jag stuckit virknålen genom den sista maskan i föregående varv, men innan jag gör omslaget med det gula garnet, lägger jag helt enkelt det lila garnet över virknålen. Jag använder det inte i maskan, men jag drar det gula garnet genom det samtidigt som genom maskan i föregående varv.

Jag virkar färdigt stolpen och vänder på arbetet.

crochet swatch 4

Där har jag mitt lila garn, säkert fångat i nederdelen av min gula maska.

Om ränderna är bredare än två varv fungerar det naturligt utmärkt att låta det « vilande » garnet hänga med på det här sättet längs med kanten så många varv som behövs. Det enda man måste vara försiktig med är att inte sträcka garnet för hårt, så att kanten dras ihop. Det är enkelt att kontrollera i det steg som bilden ovan visar – dra litet i arbetet för att kontrollera att det fortfarande är flexibelt, och justera garnet om det behövs.

another crochet swatch

I min provlapp ville jag göra tvåvarvsränder, så nästa steg var att virka mina vändmaskor med lila garn..

Så här ser kanten ut några varv senare:

final crochet swatch

I allmänhet undviker jag att använda den här tekniken med maskor som är längre än stolpar, men du kan alltid prova och se hur det fungerar för dig. 

Hjälp vad sugen jag blev på att virka ränder! 

Vi ses snart!

signature

Butik

Galleri

Kontakt

Hem

Posts created 2333

Laisser un commentaire

Votre adresse e-mail ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *

Ce site utilise Akismet pour réduire les indésirables. En savoir plus sur comment les données de vos commentaires sont utilisées.

Articles similaires

Commencez à saisir votre recherche ci-dessus et pressez Entrée pour rechercher. ESC pour annuler.

Retour en haut