Annette Petavy Design – Nyhetsbrev september 2011 – Länkade stolpar

Nyhetsbrev september 2011: Länkade stolparNytt:Det första mönstret jag publicerade i butiken efter semestern var en modell av EclatDuSoleil: Skotsk ö – mönstret finns på svenska. (Är det inte otroligt att Hélène jobbar heltid och bara har helger och kvällar för att designa sjalar? Jag är så imponerad av hur produktiv hon är!)scottish island shawlDet här är ytterligare en nogrann beskrivning med steg-för-steg-foton. Skotsk ö är ett lättvirkat mönster, och här finns massor av utrymme för att leka med garn och färger mellan mittpartiet och kanten i kontrastfärg.Mer information i butiken.Ett mycket bra garn för Skotsk ö är mitt nya tunna alpackagarn.alpaca fingeringDet finns i tio fina färger. Ärligt talat fungerar alla fint tillsammans! Det här garnet får jag numera från en ny leverantör. Jag importerar det direkt från spinneriet i Sydamerika. Det är väldigt mjukt, och litet billigare än det garn jag använde tidigare i mina materialsatser.Det här garnet fungerar naturligtvis bra för alla modeller som designats för ett garn i tjockleken « fingering » (180 – 200 m per 50 g). Alpacka har ett fantastiskt fall och blir till underbara sjalar. Däremot är det inte särskilt elastiskt, så det är nog bättre att använda ett annat garn till sådant som ska smita åt (t ex strumpor). Du kan titta närmare på färgerna i butiken.För den sticksugna kan jag presentera ett unikt mönster: Olivia Ferrands stickade och tovade väska Mandarine. (Mönster på engelska, översättes på begäran).mandarine knitted bagDet här är en otroligt snygg väska, som dessutom är praktisk med sin dragskoöppning. Grundformen stickas och tovas i tvättmaskin. Sedan lägger man till dekorationerna med tovningsnål. Allt beskrivs i detalj i mönstret, även den fina tofsen som är pricken över (eller under) i:t. mandarine tasselDet finns mer information om mönstret för Mandarine i butiken. Eftersom det inte alltid är helt lätt att hitta garn som tovar sig bra finns Mandarine också som materialsats.September ska ju faktiskt vara en höstmånad, men det märks inte alls här i Frankrike – vi har nästan högsommarväder! Hur som helst är det dags för nya garnfärger.I spetsgarnet i lin, som jag hävdar är ett utmärkt material även i svalare väder, finns numera en fin marinblå färg och en riktigt eldigt röd.linen laceweight yarnI mitt urval av Mochi Plus har jag lagt till två riktigt varma kulörer: Brandied Apricots och Red Zone.mochi plus yarnLänkade stolpar:Cynalune skickade mig ett meddelande och frågade vad det franska uttrycket för « linked double crochet » var. Jag fick hitta på ett namn, för jag hade aldrig sett tekniken beskriven på franska.  Eftersom det inte är en så särskilt välkänd teknik bestämde jag mig för att ägna det här nyhetsbrevet åt den. På svenska har jag hittat åtminstone ett belägg för termen « länkade stolpar », hos Virkpia.För att kunna virka en länkad stolpe måste man först titta noga på hur en vanlig stolpe ser ut.En båge ringlar sig runt stolpen. Det är det första omslaget, som man gör precis i början när man virkar stolpen.swirl around dcDet här är en mycket viktig del av maskan för att virka länkade stolpar.Här har jag virkat den första stolpen på det nya varvet, som jag tänker virka med länkade stolpar. Observera att jag börjar varvet med 2 lm som inte räknas som någon maska. Den första maskan på varvet är en « riktig » stolpe. (Det här gör jag för jämnan, det är ett bra sätt att undvika hål i början på varvet). Den ringlande bågen syns tydligt.first dc in new rowNär jag börjar på den länkade stolpen gör jag inte ett omslag. I stället sticker jag virknålen under den här bågen, uppifrån och ned.hook through swirlOmslag, dra igenom garnet.two loops on hookDen nya ögla som nu befinner sig på virknålen ersätter omslaget i den vanliga stolpen. Så nu sticker jag virknålen i nästa maska i föregående varv och drar igenom garnet.three loops on hookDet ser inte riktigt ut som vanligt, men som för vilken stolpe som helst har jag nu 3 öglor på virknålen. Dags för « omslag, dra igenom två öglor » som för en vanlig stolpe.Omslag, dra igenom två öglor.yo and pull through7Omslag, dra igenom de kvarvarande två öglorna – den första länkade stolpen är färdig.linked dc finishedDen här maskan ser inte ut som en vanlig stolpe, men den är lika hög och är i grunden uppbyggd på samma sätt. Den ringlande bågen i den nya maskan, som vi ska sticka virknålen under för att virka nästa, syns tydligt.complete row with linked dcHär är hela varvet med länkade stolpar färdigvirkat. (Det verkar som om jag stuckit nålen genom garnet i stället för under det i ett par maskor till vänster.)Visst har de länkade stolparna ett alldeles eget utseende. Men finns det några andra skäl till att vilja lära sig att göra dem?Tja, först och främst är det ju ytterligare en sträng på virklyran, och för mig räcker det!Men därutöver ger länkade stolpar ett mycket fastare resultat än vanliga. Skillnaden syns i provlappen nedan. De nedersta fyra varven är virkade med vanliga stolpar, och de översta fyra varven med länkade stolpar.swatch Det här kan vara väldigt användbart när man vill virka saker som grytlappar, väskor eller tallriksunderlägg. Naturligtvis kan man använda fasta maskor, men när man väl fått in tekniken med länkade stolpar går det mycket fortare på det sättet.Glöm inte att de länkade stolparna drar ihop arbetet på bredden. Om du gör något som behöver ha en viss bredd måste du göra en provlapp i länkade stolpar för att se hur det blir.Vi ses snart!signature

Posts created 2333

Laisser un commentaire

Votre adresse e-mail ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *

Ce site utilise Akismet pour réduire les indésirables. En savoir plus sur comment les données de vos commentaires sont utilisées.

Articles similaires

Commencez à saisir votre recherche ci-dessus et pressez Entrée pour rechercher. ESC pour annuler.

Retour en haut