Annette Petavy Design – Nyhetsbrev juni 2012 – Reliefmaskor, del 1

Nyhetsbrev juni 2012: Reliefmaskor, del 1 Nytt:Nytt i butiken: ett nytt fint mönster från EclatDuSoleil! Den här gången handlar det inte om en sjal, utan om två accessoarer som tillsammans bildar Dubbel finess. Mönstret finns på svenska. luxurious duet Det handlar om en möbiuskrage och ett par vackra spetsmuddar, virkade i det ljuvliga garnet i silke och babykamelull. Möbiuskragen kan bäras runt halsen eller som en lång halsduk. Manschetterna används med en kavaj eller annan jacka. De tittar fram under fållen och ger en gnutta flärd och elegans en sval höstdag, samtidigt som de värmer handlederna.Mer information i butiken. Dessutom kan jag presentera två nya garner:London är ett spetsgarn i silke/ull från det franska företaget Les Soies de Marie. london yarn Det är ett underbart mjukt garn, som finns i sex olika färger. Varje 50 g nystan innehåller 400 m garn.Mer information i butiken. Maco Merino-garnet är unikt. Det kommer från en fårras som tagits fram och föds upp på en liten gård i de franska alperna. maco merinos Det är ett otroligt mjukt garn i 100% ull. Varje 50 g nystan innehåller 100 m.Mer information i butiken.Reliefmaskor, del 1För flera år sedan skrev jag en artikel för sajten Crochet Me om reliefmaskor. Jag tror att det är dags att ta upp ämnet igen, kanske gå litet längre med det, och skriva på svenska! Den här månaden ser vi på grunderna för hur man virkar reliefmaskor, och nästa månad planerar jag att visa några enkla mönster med dem. Reliefmaskor är ett av många sätt att ge virkningen ytstruktur. Genom att virka på ett särskilt sätt « lyfter » man ut maskan från arbetet. Så hur gör man då för att virka en reliefmaska? För att förstå saken ska vi titta närmare på en maska (här: en stolpe), dess « anatomi » och våra möjligheter när det gäller att sticka virknålen genom arbetet. anatomy of a crochet stitch Här virkar vi stolpar. För att virka nästa maska finns två möjligheter när det gäller att sticka virknålen genom arbetet. Det vanligaste sättet är att virka genom toppen på maskan, vid punkt A. När vi virkar reliefmaskor virkar vi däremot runt själva maskans « stam », vid punkt B. Det här kan göras på massor av olika sätt, med olika maskkombinationer. Men alla maskor har en « topp » och en « stam » (utom möjligen smygmaskor, som har en topp men inte mycket av en stam att komma med). Man kan sticka virknålen runt maskan på två sätt: framifrån och bakifrån. Följ med och se hur det går till. inserting hook Fram till den här punkten har jag virkat vanliga stolpar. I nästa maska tänker jag virka en reliefstolpe framifrån. Det innebär att jag kommer att sticka virknålen i arbetet vid punkt 1 från framsidan av arbetet, och ut igen vid punkt 2. Virknålen passerar bakom maskan. hook in fpdc  Så här. Nu gör man ett omslag och drar igenom så att man har tre öglor på virknålen. 3 loops on hook Från och med nu virkas reliefstolpen som vilken stolpe som helst. Enda skillnaden är var man sticker virknålen i arbetet för att börja maskan. finished fpdc   Här är reliefstolpen framifrån (Rstfr) avslutad, och följs av en vanlig stolpe. Se till att du inte virkar i toppen av den maska där du virkat reliefmaskan. Syftet är inte att öka antalet maskor på varvet, utan enbart att skapa ytstruktur. Ser du hur maskan lyfts upp från bakgrunden genom att man virkar runt stammen? fpdc row Här har jag virkat ett varv med varannan Rstfr, varannan st. Strukturen syns tydligt. När man vänder arbetet ser det ut så här: backside of fpdc swatch  Notera att toppen av de stolpar där vi virkat runt stammen viks bakåt. Pilarna visar dessa masktoppar. Nu ska vi se hur man virkar reliefmaskor bakifrån. Än en gång ska jag virka runt stammen på maskan, men den här gången börjar jag på baksidan av arbetet. bpdc Om man vrider på virkningen så att man ser den ovanifrån ser det ut såhär. work position for bpdc Eftersom man virkar på baksidan av arbetet tycker jag att det är lättare att hålla det som på bilden (man viker det framåt och håller tag ordentligt). Precis som förut avslutas stolpen precis som vanligt så fort man dragit igenom garnet och har tre öglor på virknålen. finished bpdc Här är reliefstolpen bakifrån (Rstba) färdigvirkad, liksom en vanlig stolpe efter den. Det här syns inte lika tydligt, men man ser ändå att maskan ligger bakom resten av arbetet. Notera också att toppen på maskan i varvet under syns som en vågrätt linje nedanför Rstba. row of bpdc På den här bilden har jag fortsätt varvet med varannan Rstba och varannan vanlig stolpe. Pilarna visar reliefstolparna som nästan är gömda bakom arbetet. Bpdc flipped over Här har jag vänt på min lilla lapp. Det syns mycket tydligt att Rstba och Rstfr är varandras spegelbilder – en Rstba på rätsidan ser ut som en Rstfr på baksidan och vice versa. Det är viktigt att förstå det. Det är också viktigt att öva på att « läsa » virkningen, så att du ser skillnad på reliefmaskorna och övriga maskor. Det är verkligen viktigt i början – så snart man kan « läsa » arbetet tydligt blir det mycket lättare! Så om du inte redan gjort det föreslår jag att du provar på reliefmaskor. Nästa månad ska vi se vad vi kan göra med dem! Vi ses snart!signature

Posts created 2333

Laisser un commentaire

Votre adresse e-mail ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *

Ce site utilise Akismet pour réduire les indésirables. En savoir plus sur comment les données de vos commentaires sont utilisées.

Articles similaires

Commencez à saisir votre recherche ci-dessus et pressez Entrée pour rechercher. ESC pour annuler.

Retour en haut