Annette Petavy Design – Nyhetsbrev oktober 2009 – Virka runt … men fram och tillbaka

Nyhetsbrev oktober 2009: Virka runt… men fram och tillbaka.Nytt:När jag skriver detta fungerar tyvärr webbutiken inte. Jag jobbar på att « laga » den, och hoppas att allt kommer att fungera normalt igen om några dagar. Under tiden skriver jag som vanligt på bloggen, och nya modeller publiceras på Ravelry (det är möjligt att man behöver registrera sig på sajten för att komma in). Vill du köpa mönster eller kit går det också bra via e-post.  En del projekt halkar ständigt nedåt på att-göra-listan. Det här var ett av dem, och jag är väldigt glad att kunna säga att mönstret för Katarina äntligen är färdigt! Ännu gladare är jag att kunna erbjuda mönstret även på svenska (se där!). Tills webbutiken kommit i ordning kan mönstret köpas på Ravelry, eller genom att mejla mig direkt.katarina crochet shawlVirka runt… men fram och tillbaka:Det är ofta väldigt praktiskt att virka runt (mössor, kjolar, handskar, dukar…). Men när man virkar runt kan själva uppbyggnaden av virkade maskor ställa till det.Som du kanske redan noterat är virkade maskor litet asymmetriska. Om du virkar en stolpe och tittar noga på den ser du att toppen av maskan, som man virkar i på nästa varv, sitter litet till höger om maskans « kropp » eller « stjälk ».När man virkar fram och tillbaka är det här inget större problem, eftersom varven i olika riktningar balanserar asymmetrin och neutraliserar den här tendensen.Om man virkar runt och använder ett mönster där varje nytt varv virkas i luftmaskbågar i föregående varv (t.ex. ett snäckmönster där mittmaskan i varje snäcka är en luftmaska) är det inga problem heller – luftmaskbågen sitter i mitten och mönstret kommer att bilda raka lodräta rader.Men om man virkar runt med ett mönster där maskorna på varje varv virkas i maskorna på föregående varv, kommer varje nytt varv att hamna en aning åt höger, så att mönstret blir snett.Det kanske inte spelar någon roll. Om man virkar en mössa i bara fastmaskor syns det knappt och är inte så mycket att bråka om. Men ibland kan det faktiskt spela en viss roll. Du kanske inte gillar att det blir en diagonal « söm » när du byter färg mellan olika varv (oberoende av om du sluter varje varv med en smygmaska eller virkar i spiral). Du kanske vill att ett spetsmönster ska ligga rakt och fint även om du virkar runt, eller helt enkelt skapa lodräta linjer i stället för litet sneda.Det är då det är bra att kunna virka runt… men ändå fram och tillbaka.Jag kommer att använda det här mönstret för att visa hur jag menar:crochet swatch 1Diagrammet för mönstret ser ut så här:crochet chartMönstret virkas över 5 gånger X maskor + 1.Som synes skapas de blomliknande formerna av 3 « pluppar » som bildas av två hopvirkade stolpar (just den här tekniken, att virka ihop två stolpar som virkas i samma maska, är jag litet besatt av just nu).  Alla « blommor » virkas på udda varv. På de jämna varven används fastmaskor och luftmaskbågar för att ta sig tillbaka till andra kanten av arbetet.När man virkar det här mönstret fram och tillbaka balanserar fastmaskan som virkas i blommans mittmaska asymmetrin i maskan, och mönstret bildar raka lodräta rader utan problem.Nu tar vi och ser hur samma mönster ser ut om man virkar det runt:crochet swatch in the roundOm du inte ser någon skillnad, titta noga på kanterna för att se hur mönstret lutar åt höger.Det här provet är virkat runt på vanligt sätt – alla varv virkas från rätsidan av arbetet. Här griper inte fastmaskan in för att balansera mönstret. Tvärtom: eftersom den virkas på samma håll förstärker den lutningen.Så vad kan man göra åt det? Använda ett enkelt litet trick:Just när vi slutit det udda varvet med en smygmaska, och innan vi börjar virka det jämna varvet, vänder vi arbetet så att vi nu virkar från insidan.turning crocheted tubeBilden visar ett projekt i ett annat mönster, men idén är den samma. På bilden har arbetet just vänts, och ett jämnt varv ska börja. Man arbetar med insidan av rundeln mot sig, på avigsidan av arbetet. När varvet är slut vänder man arbetet igen och virkar nästa varv från utsidan.Och gör det någon skillnad? Ja, det tycker jag verkligen!final crochet swatchDet här provet är virkat runt, men varannat varv har virkats från insidan av arbetet enligt ovan. Ser du hur snyggt och lodrätt det blir?Och det får mig att tänka på att det kanske skulle vara intressant att skriva om hur man anpassar ett virkmönster så det kan virkas runt…Men det får bli ett annat nyhetsbrev. Den här gången tror jag att ni redan fått något att fundera på och prova!Vi ses snart!signature

Posts created 2334

Laisser un commentaire

Votre adresse e-mail ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *

Ce site utilise Akismet pour réduire les indésirables. En savoir plus sur comment les données de vos commentaires sont utilisées.

Articles similaires

Commencez à saisir votre recherche ci-dessus et pressez Entrée pour rechercher. ESC pour annuler.

Retour en haut