Annette Petavy Design – Nyhetsbrev april 2014 – Med ett annat garn

Nyhetsbrev april 2014: Med ett annat garnI butiken:Jag har designat ett nytt litet mönster för vår och sommar: Capelette!capeletteDen här lilla virkade axelvärmaren passar i många olika sammanhang. Den kan bäras över en T-shirt eller ett linne, men också till klänning vid festligare tillfällen.Mer information i butiken.Om du vill virka en varm Capelette fungerar tunn merinoull eller alpacka bra. Men jag vill använda min axelvärmare i sommar, så jag virkade den i mitt helt nya garn i ekologisk bomull.organic cottonDet här mjuka, matta bomullsgarnet spinns i Italien. Det finns i 9 vackra färger.Mer information i butiken.Nathalie Mainsant, som designat den vackra stickade sjalen Quimperlé, har nu ett nytt mönster i butiken: den mångsidiga jackan OXIXO.oxixJackan kan bäras nästan precis hur du vill – även upp och ner och ut och in. Delarna som bildar fram- och bakstycke är stickade och ärmarna är virkade.Mer information i butiken.För övrigt har jag nu en ny, mycket vacker grön färg i spetsgarnet London. Tyvärr är färgen svår att fästa på bild, så fotot nedan gör den inte alls rättvisa.london mousseDet finns också virknålar i aluminium från Hiya Hiyahiya hiya aluminium… virknålar i plast från samma märke…hiya hiya plastic… och en riktig specialare, de ergonomiska virknålarna Addi Swing – något att prova om du får ont i händerna av att virka!addi swingMed ett annat garnNyligen hade jag en mejlkonversation med Sarah i Schweiz. Hon vill göra jackan OXIXO (se ovan), men använda ett annat garn än det som använts i originalet. Ullen från de franska Alperna, som Nathalie använde i sin jacka, är ett fint, lokalproducerat garn, men det finns bara i två färger, gräddvitt och grått. Sarah ville ha en mer färgstark jacka.När jag förklarade för Sarah hur jag resonerar när jag ersätter ett garn med ett annat föddes idén att behandla frågan i ett nyhetsbrev – så då gör jag det!Om du är van vid det amerikanska systemet för att kategorisera garn (fingering, sport, DK, worsted osv.), fungerar det ganska bra när man vill byta garn. Om du ska göra en accessoar som t ex en sjal och byter garnet mot ett annat i samma kategori och med samma fiberinnehåll (se nedan) är utsikterna ganska goda för att lyckas. Men ibland behöver man vara mer exakt – eller också vill man förstå varför ett garnbyte man redan gjort fick det resultat det fick.Förhållandet längd/viktDet första jag tittar på är förhållandet mellan längd och vikt. Garn säljs oftast i nystan eller härvor om 50 eller 100 g. För varje nystan anges hur många meter garn det innehåller. Det kan t ex vara 85 m per 50 g (ett typiskt « worsted » garn) eller 400 m per 100 g för ett vanligt strumpgarn. När du vill byta garn letar du i regel efter ett garn som har ett liknande längd/vikt-förhållande som det garn som använts i originalmodellen. Det betyder inte att du nödvändigtvis kommer att använda ett garn som säljs i samma viktenhet. Om garnet i mönstret säljs i nystan om 50 g, kanske du kommer att använda ett garn i nystan om 25 g, eller härvor om 100 eller 250 g, eller någon annan vikt. För att jämföra förhållandet längd/vikt, börja med det garn som använts i mönstret. Vi säger att det är ett strumpgarn med en löplängd på 180 m per 50 g.  180/50 = 3,6. Hemma har du redan ett väldigt fint garn på 400 m per 100 g. 400/100 = 4.Är det tillräckligt nära?Det känns säkrare om vi har ytterligare information att gå på. Den kan vi hitta i den masktäthet som anges på etiketten.
Angiven masktäthetPå etiketten till varje nystan eller härva (eller på säljarens sajt) finns i regel en angiven masktäthet. Det är nästan alltid masktätheten för 10 cm slätstickning med den stickstorlek som anges på etiketten. Det här ska vara en « normal » masktäthet för en « normal » stickare med dessa stickor och detta garn. Att något överhuvudtaget anses « normalt » när det gäller handstickning är litet bisarrt, men det är i alla fall en intressant upplysning.Den här masktätheten följer inte alltid automatiskt av det längd/vikt-förhållande som vi diskuterat. Beroende på fiberinnehåll och hur garnet är spunnet kan två garn med samma förhållande längd/vikt ha helt olika masktäthet. Det är därför den angivna masktätheten är intressant i jämförelsen.I vårt exempel kan den angivna masktätheten för båda garnerna mycket väl vara 28 m = 10 cm. I så fall, och om fiberinnehållet är likvärdigt, kan du vara ganska säker på att garnbytet fungerar bra, och att form och storlek på det färdiga projektet kommer att ligga väldigt nära form och storlek i originalmodellen. Med samma exempel, om den angivna masktätheten för det ena garnet är 26 m per 10 cm, och för det andra 30 m per 10 cm, måste du själv bedöma hur pass viktig skillnaden är i ett givet projekt. Om det handlar om en sjal eller en halsduk, eller kanske en vid jacka, kan det fungera bra – särskilt om du är noga med att kolla din egen masktäthet innan du börjar. Men om du vill göra t ex ett tättsittande plagg är det nog bäst att köpa ett nystan och sticka en provlapp innan du köper allt garn som behövs till en hel klänning.
FiberinnehållNär man byter ett garn mot ett annat är det också viktigt att tänka på vilket material garnet är spunnet av. Ofta har det här kanske inte så mycket att göra med huruvida du kan få rätt masktäthet i din provlapp, men desto mer med hur projektet kommer att se ut och fungera när det är färdigt och används.För det första är det viktigt att tänka på hur « luddigt » eller « hårigt » garnet är. Ett typiskt exempel på det här är spetsgarn i mohair. Många mohairgarner spinns mycket tunt, till ca 1000 m per 100 g, och säljs i 25 g nystan med 225—250 meter garn per nystan. Men det faktum att mohair är väldigt « luddigt » gör att det beter helt annorlunda jämfört med ett slätt spetsgarn med samma längd/vikt-förhållande. Mohairgarnet måste virkas eller stickas med betydligt grövre virknål eller stickor, så att fibrerna kan « andas ». « Luddet » kommer i vilket fall som helst att fylla ut utrymmena mellan och inuti maskorna, så att resultatet blir sammanhängande.När jag började att virka upp sjalen Buttercream Shawl, som publicerades i vårnumret 2014 av den amerikanska tidningen Interweave Crochet, hade det blivit fel i beställningen. Jag fick ett mycket tjockare mohairgarn än planerat. Jag försökte ändå att virka med den virknål jag tänkt mig. Det vackra, mjuka garn jag fått blev en matt, tråkig och stel provlapp. Det är viktigt att låta fluffiga garner « andas »! (Och ja, jag bad om ett annat garn och fick ett vackert, mycket tunnspunnet garn i stället).Alpacka är en annan fiber som, beroende bl a på hur den spunnits, kan vara ganska luddig och fylla ut rejält. När jag virkade en vinterversion av det populära mönstret Sommarbris i mitt spetsgarn i alpacka (som i praktiken ligger någonstans mellan ett strumpgarn och ett spetsgarn) fick jag gå upp till en två storlekar större virknål än den som användes till spetsgarnet i bambu i originalet. Längd/vikt-förhållandet för alpackan är 275m/50g = 5,5, och för bambun 300m/50g = 6. Det är ingen jätteskillnad. Man skulle kunnat vänta sig att samma virknål skulle fungerat, eller på sin höjd en storlek större, men alpackans « ludd » behövde mer andningsutrymme.Utöver garnets luddighet är fiberinnehållet också viktigt eftersom det påverkar slutresultatets elasticitet och « minne ».Ull från får är i regel ganska elastiskt, med bra « minne ». Det betyder att materialet strävar efter att återgå till den form det virkats eller stickats till efter tvätt och/eller användning. Alpacka, bambu och silke är fibrer med dåligt eller inget minne (när det gäller alpackan beror det en hel del på hur den spunnits). De har fantastisk mjukhet och fall, men när de väl sträckts ut blir det svårt att få dem att gå tillbaka till ursprungsformen. Om du till exempel väljer mönstret Varma händer och tänker virka dina torgvantar i mjukt bambugarn riskerar du, även om du hittar ett bambugarn i rätt tjocklek, att bli besviken. Torgvantar måste passa väl runt handled och hand. Samtidigt måste resåren i handleden töjas en del när du drar på dig vanten och den dras över handen, och själva handdelen måste töjas med när du rör dina händer. Om du virkar dina torgvantar i ett garn nästan helt utan elasticitet och minne kan de bli uttöjda och för stora väldigt snabbt.Så tänk på att använda ett garn med ett fiberinnehåll som liknar det i garnet som använts i mönstret.När man byter till något helt annat
Så här långt har jag utgått från att du vill använda ett garn som är så likt det i originalmodellen som möjligt. Men garnlivet vore trist och tråkigt om vi bara försökte göra nästan identiska kopior av andras modeller. Ibland vill vi det, men ibland vill vi göra något helt annat.För att roa sig med det här är accessoarer som inte behöver passa kroppen precis, som t ex sjalar och halsdukar, en perfekt lekplats. Jag har sett fantastiskt vackra varianter av sjalen Organic som virkats i riktigt tunna garner. I en av versionerna använde personen samma virknål som i originalet, men ett mycket tunnare garn (och extra mönsterupprepningar, på det sätt som förklaras i mönstret). Resultatet blev en ljuvlig, lätt sjal. En annan gång valde en av mina franska kunder att virka sjalen i spetsgarnet London med en betydligt mindre virknål. Det blev en mycket elegant halsduk i ull och silke som såg nästan vävd ut.Omvänt kan man förstås använda garner som är tjockare än det i originalmodellen. Om det är en halsduk eller sjal du gör, tänk bara på att använda en grövre virknål eller tjockare stickor så att resultatet blir mjukt.  Har du frågor, idéer eller kommentarer om garnbyte? Skicka gärna ett mejl!Vi ses snart!

signatureNewsletter index

Posts created 2334

Laisser un commentaire

Votre adresse e-mail ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *

Ce site utilise Akismet pour réduire les indésirables. En savoir plus sur comment les données de vos commentaires sont utilisées.

Articles similaires

Commencez à saisir votre recherche ci-dessus et pressez Entrée pour rechercher. ESC pour annuler.

Retour en haut