Annette Petavy Design – Nyhetsbrev augusti 2014 – Virkade kanter 2

Nyhetsbrev augusti 2014: En kant virkad i en langettsömI butiken:Vi börjar höstsäsongen med några specialerbjudanden! Först ut är ett erbjudande på en begränsad mängd ullgarn från det franska företaget Plassard, till ett mycket attraktivt pris.boudchouGlöm inte att kolla butiken under september månad för andra erbjudanden. Jag kommer även att prata om dem på bloggen och på Facebooksidan.Mer information under rubriken « Specialerbjudanden » i butiken.En kant virkad i en langettsömFörra månaden förklarade jag hur jag virkade en kant « på längden », och sydde fast den på en liten textiltavla.Ett annat sätt att fästa en kant på något i vanligt tyg (som t  ex  en väska, en filt eller ett plagg) är att använda en väldigt enkel brodersöm, kallad langettsöm, som bas för kanten. Även om du inte är van vid att brodera behöver det här inte bli besvärligt. Langettsöm är lätt att sy, och jag tycker att den snabbt blir lätt beroendeframkallande. För att sy langettsömmen behöver du en spetsig synål med ett ganska stort öga, som gör det lätt att få igenom brodergarnet. Vilket garn du ska använda till langettsömmen beror på vad du har till hands, och på det tyg som kanten ska fästas på. Om tyget är löst vävt och kanten ska virkas i tunt garn kanske du till och med kan använda virkgarnet i langettsömmen. För min del ville jag virka min kant på en fåll i tättvävt bomullstyg, så jag behövde något tunt men ändå starkt. Jag använde tre trådar av vanligt brodergarn, och en rejäl fingerborg för att få igenom nålen.Så här gjorde jag när jag broderade min langettsöm på fållen. Prova gärna på en spillbit först – det gjorde jag innan jag började ta bilder!start of blanket stitch Börja med att fästa brodergarnet på baksidan av arbetet, med en knut eller små stygn. Stick sedan igenom nålen så att garnet kommer ut i nedre, vänstra hörnet av tyget.Stick nålen i tyget igen, ungefär rakt ovanför den punkt där garnet just kom ut, och ut igen mycket nära samma punkt.OBS, jätteviktigt: som synes i nedre bilden ovanför ska nålen passera över garnet som löper längs nedkanten av arbetet.first blanket stitchGrattis! Du har just broderat ett langettsömsstygn. När du syr, försök inte sticka genom alla lager av tyg i fållen – det räcker så bra med det översta lagret.Nu ska vi brodera stygn med mellanrum, för att skapa öglor som vi sedan kan virka i.blanket stitch 2För nästa stygn, stick nålen i samma höjd som föregående stygn, men en liten bit åt höger. Hur brett mellanrummet ska vara beror på det garn och den virknål du tänker använda i kanten. Vi ska snart testa mellanrummen, så du behöver inte fundera alltför mycket på den frågan just nu. Tänk bara på att din virknål ska bekvämt få plats mellan två stygn. Stygnen ska inte sitta för tätt, men inte för långt ifrån varandra heller.Nålen sticks ut genom tyget lodrätt ner från den punkt där du stuckit in den. Precis som förut är det mycket viktigt att se till att nålen, när den kommer ut ur tyget, går över det brodergarn som löper ut ur föregående stygn. I den nedre bilden syns hur detta gör att garnet löper vågrätt längs tygkanten mellan stygnen. Det är de här vågräta trådarna vi är ute efter. De kommer att fungera som öglor där vi ska virka kantens första varv.test driveSy några centimeter langettsöm, och vrid sedan på arbetet. Nu ska vi testköra för att se om mellanrummet mellan stygnen fungerar med det garn och den virknål vi tänker använda för den virkade kanten.testing crochetDet ser rätt bra ut! Jag har virkat en, emellanåt två fastmaskor i varje ögla mellan stygnen. Genom att då och då virka två fastmaskor istället för en ser jag till att det inte drar för mycket i kanten längs fållen.Som du förstår behöver man inte vara så exakt med mellanrummet mellan stygnen, eftersom antalet virkade maskor i varje ögla kan anpassas i efterhand. Men, som jag redan sagt, man måste tänka på att virknålen ska kunna stickas genom öglan utan besvär – om det är svårt att få igenom den måste du öka mellanrummet mellan stygnen. Vidare kan du, om du hela vägen virkar tre eller fler maskor i varje båge, få hål mellan kanten och tyget. Det är förstås du som bestämmer om du gillar den effekten eller inte. Om du inte gör det, minska mellanrummet mellan stygnen.first rowDra upp de virkade testmaskorna och fortsätt sy langettsöm längs hela kanten. När du är färdig fäster du brodergarnet, och virkar det första varvet i öglorna som skapats av langettsömmen. Här har jag använt fasta maskor, men du kan förstås välja vad du vill.Det är först nu som vi börjar räkna maskor! Om det är många att räkna, sätt gärna i en markör (t ex en liten säkerhetsnål) i var 10:e, 25:e eller 50:e maska. Välj en siffra som du tycker fungerar bra. Idén är helt enkelt att inte behöva börja från början igen varje gång man tappar räkningen!Jag hade 115 maskor längs kanten, så vi utgår från det antalet när vi börjar överväga olika möjligheter.Du kanske redan vet vilken kant du vill virka. Jag hade bara en allmän idé om vilken form jag ville ha, så jag tittade igenom några böcker. Jag bestämde mig för en kant med enkla, rundade former ur Edie Eckmans fina bok Around the Corner Crochet Borders.edies borderNär den här kanten virkas fram och tillbaka ska den virkas över ett antal maskor som är jämnt delbart med 9 + 4. Jag hade 115 maskor. Dags att ta fram lilla fickräknaren!För att ta reda på hur jag ska kunna anpassa kanten till mitt arbete drar jag först av 4 maskor från totalen: 115-4=111. Är 111 jämt delbart med 9? Nej, för 111/9=12,333333… Det gäller att hitta en siffra nära 111 som är jämnt delbar med 9.12*9=10813*9=117Nu kan jag välja. Jag ska virka ett varv fastmaskor till. På det varvet kan jag antingen minska 3 maskor (111-108=3) eller öka 6 maskor (117-111=6).Jag bestämde mig för att det i det här fallet var bättre att lägga till än att dra ifrån. Så jag vände arbetet och placerade ut 6 markörer någotsånär jämnt över varvet. markersNär jag gör sådant här brukar jag lägga arbetet dubbelt och sätta markörerna mitt emot varandra på de två halvorna, så att de sitter någotsånär symmetriskt. Jag tycker inte att man behöver vara jättenoga och räkna maskorna mellan markörerna.Så virkar jag helt enkelt tillbaka i fastmaskor. Vid varje markör virkar jag 2 fm i maskan nedanför (i stället för en). Därigenom får jag totalt 115+6=121 maskor.En liten snabbkoll:121-4=117117/9=13Alla siffror är jämna och fina, så det är bara att börja virka kanten.Och här är resultatet!finished borderNyhetsbrevet är slut, men inte mitt projekt. Om du vill se hur det till slut blev, vad det är jag virkat och broderat på och hur jag använder detta, kolla in bloggen eller Facebook-sidan under september!Nästa månad forsätter vi med virkade kanter. Har du frågor eller förslag, skicka gärna ett mejl. Vi ses snart!

signatureNewsletter index

Posts created 2334

Laisser un commentaire

Votre adresse e-mail ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *

Ce site utilise Akismet pour réduire les indésirables. En savoir plus sur comment les données de vos commentaires sont utilisées.

Articles similaires

Commencez à saisir votre recherche ci-dessus et pressez Entrée pour rechercher. ESC pour annuler.

Retour en haut