Nytt:
Det första mönstret jag publicerat i butiken i år är en riktig succé: torgvantarna Varma händer, designade av EclatDuSoleil.
Mönstret innehåller instruktioner för fyra olika vantar i varsitt virkmönster, med utgångpunkt i samma grundmodell.
Vantarna virkas i ett relativt tunt garn. Exemplen på bilderna är virkade i merinoull och alpacka.
Virka genom en maskbåge:
När jag virkade upp den nya varianten av min halsduk med « diagonalrutor », Kubix (mönster på engelska), insåg jag att det var dags att ta upp frågan om att virka genom bara en maskbåge igen.
Jag skrev en artikel på engelska om det här för flera år sedan, för sajten Crochet Me, men jag tror inte att jag någonsin tagit upp det i nyhetsbrevet. Det är synd, för det är ett väldigt enkelt sätt att leka med maskor, med intressant resultat!
Om du tittar på ovansidan av en virkad maska ser du två maskbågar som bildar ett « V ». Den som är närmast dig är den främre maskbågen, och den som är längst bort från dig är den bakre maskbågen.
Det här gäller alltid, oberoende om du virkar från rätsidan eller avigsidan av arbetet. Den främre maskbågen är alltid den som är närmast dig när du håller din virkning för att virka en ny maska.
En « normal » maska virkas under båda maskbågarna. Om man virkar genom bara en av maskbågarna får man ett helt annat resultat. Beroende på vilken maskbåge man väljer blir effekten annorlunda.
Titta på de här provlapparna. Allihop är virkade i fasta maskor med tio maskor och tio varv, samma garn och samma virknål.
Från vänster till höger: fastmaskor genom båda maskbågarna (fm), fastmaskor genom bara den främre maskbågen (fm gm fmb) och fastmaskor genom bara den bakre maskbågen (fm gm bmb).
Det som kanske är allra tydligast är att lappen med fm gm fmb är betydligt högre än de andra. Eftersom det är samma antal maskor i alla lapparna betyder det att den här lappen är tunnare. Den ligger mer platt.
Andra skillnader kan vara svårare att se på bild, men den tredje lappen, virkad i fm gm bmb, är mycket elastisk. Det här virksättet används ofta vertikalt som resår.
Allmänt sett har en virkning där man virkat genom de främre maskbågarma mer « fall » än en där man virkat genom båda maskbågarna. Genom att virka genom enbart den bakre maskbågen blir virkningen mer elastisk och får mer ytstruktur. Virkade maskor är olika på rät- och avigsida. Genom att virka genom bara en maskbåge ändrar du maskans placering, vilket innebär att den ena eller den andra sidan av maskan framträder mer.
Vi tar en titt på samma sorts provlappar, virkade i stolpar.
Från vänster till höger: vanliga stolpar (st), stolpar genom främre maskbågen (st gm fmb) och stolpar genom bakre maskbågen (st gm bmb).
Skillnaderna är storlek är inte lika tydliga här. Jag tror att det beror på att det som gör skillnaden när man använder enbart den ena maskbågen är höjden på själva « skarven » mellan två varv. Maskan i sig är densamma. Med lägre maskor, som fm, står skarvarna för en större del av ytan. Med stolpar representerar själva maskan huvuddelen av ytan.
Men lappen som virkats med st gm fmb är fortfarande längre och tunnare. Lappen i st gm bmb har en starkare ytstruktur än de andra, och man ser tydligt de olika varven. Den här lappen är inte lika töjbar som den i fm gm bmb, men betydligt mer töjbar än lappen längst till vänster, där stolparna virkats genom båda maskbågarna.
Nu tittar vi på en av mina favoritmaskor i det här sammanhangen, nämligen halvstolpen.
Från vänster till höger: halvstolpar (hst), halvstolpar genom främre maskbågen (hst gm fmb) och halvstolpar genom bakre maskbågen (hst gm bmb).
Återigen är hst gm fmb tunnast och har mest « fall », och hst gm bmb har mest ytstruktur och är mest töjbar. Den här lappen är kanske en aning mindre elastisk än den i fm gm bmb, men den fungerar utmärkt som resår – se mönstret för Hot Little Hands ovan!
Själva uppbyggnaden av en halvstolpe ger speciella effekter. Lappen med hst gm fmb har extra tvärgående linjer, och « åsarna » i lappen med hst gm bmb ser nästan ut som luftmaskor.Jag gillar de här « specialeffekterna », men maskans uppbyggnad kan också ge upphov till förvirring. Det är dags att titta litet närmare på halvstolpen.
När du har avigsidan av föregående varv halvstolpar mot dig ser det ut som om ovansidan av maskorna är vända mot dig så att du enkelt kan virka i dem. Se upp! Det som ser ut som en väldigt lättillgänglig främre maskbåge är i själva verket omslaget i halvstolpen.
För att se ovansidan på maskorna måste du vrida arbetet mot dig.
Det här, och inget annat, är främre och bakre maskbågen i halvstolpen. (Man kan virka genom omslaget också, men det är en annan historia).
Om du tycker att det är svårt att se vad som är själva ovansidan på maskan, med främre och bakre maskbåge, kan du prova att virka en maska och noga se efter vad som händer med den ögla du har på virknålen innan du börjar virka maskan. Den är den här öglan som kommer att vika sig « framåt » och bilda ovansidan på maskan när den är färdig. När du vet exakt var den öglan finns vet du också exakt var du ska virka.
Och nu när du kan reglerna är det bara att kasta loss, leka med dem och testa massor av intressanta kombinationer!
Vi ses snart!